Nu står solen så pass högt att det är dags att tänka på UV-strålningen.
– Solbrännan kan komma överraskande på vinterblek hy om man är ute längre stunder, t ex i trädgården eller åker skidor, säger Weine Josefsson, expert på UV-strålning och ozonskiktet vid SMHI.
För att följa mängden UV-strålning har SMHI sedan många år haft UV-index till hjälp. Även privatpersoner kan följa hur UV-indexet varierar i landet och under dagens lopp.
– UV-index ökar nu snabbt dag för dag och kommer vid soligt väder att kunna nå värden som innebär risk för solbränna i slutet av månaden i södra Sverige och likande värden i snötäckt terräng längre norrut, säger Weine Josefsson. Något att tänka på om man är ute längre tider exempelvis under påsken.
Hur länge kan jag vara i solen?
Weine Josefsson berättar också att Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har tagit fram en Sol-app med vars hjälp det går att räkna fram hur lång tid man kan vistas i solen utan att bli röd på den plats man befinner sig. Aktuellt UV-index omräknas till tid utifrån den hudtyp man anger att man har. UV-index kan ha olika effekt hos två individer, beroende på att det finns olika hudtyper.
– Eftersom huden på våren ofta är blek och extra känslig, är det lämpligt att börja lugnt och sola sakta för att undvika att bränna sig, säger Weine Josefsson. För personer med känslig hud innebär det att man bör iaktta försiktighet redan efter någon timme om man är ute mitt på dagen.
På lägre breddgrader, tex Alperna, Sydeuropa eller Thailand, står solen högre än i Sverige. UV-index kommer inom några veckor upp i 7-8 i medelhavsområdet och i snötäckt terräng i Alperna. Detta är lika högt som den högsta UV-strålningen vi når upp till under sommaren i Sverige. I Thailand är värdena ännu högre, oftast över 10, året runt.
- Det finns webbsajter som presenterar UV-index globalt, och SSMs app fungerar även utomlands. Ta gärna dessa till hjälp vid resa, för att undvika att bli bränd, avslutar Weine Josefsson.