Hack for Sweden växer med nya samarbeten och regeringsstöd

Idag öppnar anmälan till Hack for Sweden. Hack for Sweden är ett unikt initiativ för att inspirera studenter, datajournalister, utvecklare och entreprenörer att med hjälp av myndigheters öppna data skapa lösningar eller koncept som ger medborgarnytta. Den första tävlingen hölls 2014 och den fjärde kommer att äga rum helgen den 11-12 mars 2017.  

SMHI är medarrangör och i år även projektledare för Hack for Sweden, som i år också får stöd av regeringen.

–Beslutet lägger en ny grund för hur den offentliga verksamheten kan utvecklas över myndighetsgränserna. Tävlingen har redan visat på det stora engagemang som finns kring de möjligheter som finns med öppna data, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Angela Yong
Angela Yong, SMHI, projektledare för Hack for Sweden 2017. Foto SMHI

Hela 25 myndigheter står nu bakom Hack for Sweden. Åtta av dem har inte varit med tidigare och bland dem finns eGovLab och Internet of Things Sverige. Nya samarbeten ger nya möjligheter att utveckla tävlingen.

–Hack for Sweden 2017 äger rum i eGovLabs och Stockholms universitets moderna lokaler i Kista och vi har i år infört en helt ny tävlingskategori – bästa Internet of Things-lösning. berättar Angela Yong, SMHI, projektledare för Hack for Sweden 2017. 

Särskilda utmaningar

Det vinnande laget tilldelas Hack for Sweden Award och det delas även ut priser i kategorierna Bästa visualisering/dataanalys, Bästa nytta för allmänheten, Bästa IoT-lösning samt Deltagarnas pris. Utmaningarna 2017 handlar om samhällsbyggnad, miljöinformation samt turism och friluftsliv. Till det kommer ett öppet spår för att fånga upp nya idéer som inte ryms inom utmaningarna.

Förutom eGovLab, IoT Sverige och regeringskansliet är Folkhälsomyndigheten, Jordbruksverket, Polisen, Riksarkivet och Rymdstyrelsen nya i Hack for Sweden-samarbetet.

Anmälan öppnar idag, den 15 december.