Fyra veckor utan töväder

Tycker ni att det har varit en ovanligt lång period med obruten kyla för att vara så här tidigt på vintersäsongen? Då har ni helt rätt. För flera stationer med mätningar i drygt 150 år så är det nu i det här speciella avseendet fråga om rekord.I Stockholm som har en mycket lång mätserie får man faktiskt gå tillbaka till 1700-talet för att finna något värre.

Med ett så kallat isdygn avses ett dygn när temperaturen aldrig överstiger noll grader. I stora delar av Sverige har det i fyra veckors tid varit en obruten eller nästan obruten rad av isdygn. Detta trots att vi ännu inte har nått längre än till juletid.

Längst i norr var det i och för sig några dagar med plusgrader i början av december och i Malmö upp till +6 grader den 11 december. Men detta utgör undantagen.

Inte många motsvarigheter

För flera stationer med mätningar sedan mitten av 1800-talet är det svårt att hitta något annat år med en avgjort längre period med isdygn så här tidigt på vintersäsongen.

Några exempel:

Falun

I Falun har temperaturen oavbrutet legat under noll grader sedan den 17 november. Det är rekord för den här tiden på året sedan mätningar inleddes 1860.

Karlstad

I Karlstad låg temperaturen oavbrutet under noll grader mellan den 22 november och 15 december. Det är rekord för den här tiden på året sedan mätningar inleddes 1858.

Stockholm

Stockholm har inte haft varmare än +0,7 grader sedan den 24 november. Senast detta överträffades den här tiden på året var mellan den 30 november 1788 och 18 januari 1789.

Linköping

Linköping har inte haft varmare än 0,0 grader sedan den 24 november. Det är rekord för den här tiden på året sedan mätningar inleddes 1858.

Visby

Visby har inte haft varmare än +2,0 grader sedan den 25 november. Det är rekord för den här tiden på året sedan mätningar inleddes 1859.

Växjö

Växjö har inte haft varmare än 0,4 grader sedan den 24 november. Det är rekord för den här tiden på året sedan mätningar inleddes 1859.

Göteborg

Göteborg har inte haft varmare än +2,8 grader sedan den 17 november. Det är rekord för den här tiden på året sedan mätningar inleddes 1859.