Fortsatt utveckling av öppna data från SMHI

Sedan förra året kan användare ladda ned öppna data från SMHI. Nu tas nya steg i arbetet och via nytt gränssnitt (API) blir mer detaljerad information åtkomlig.

Många är intresserade av data från SMHI. Användare vill till exempel verifiera väderhändelser, eller på olika sätt analysera och utveckla sin verksamhet.

SMHI har också medverkat vid ett antal programmeringstävlingar (hackathon) där öppna data använts, senast vid East Sweden Hack den 5 – 7 september i Linköping. Det vinnande lagets app byggde bland annat på data från SMHI.

– Vi har ett omfattande material som är fritt att använda, både historiska data och data i realtid, från mätningar och beräkningar av luft, hav, sjöar och vattendrag, berättar Johanna Fältström, ansvarig för öppna data på SMHI.

Fler detaljer

Nu finns ett API tillgängligt för nedladdning av SMHIs nya högupplösta prognosdata. Tillgången till mer detaljerad information ger nya möjligheter för användare av öppna data. Ren modelldata och prognosdata har funnits tidigare, men med det nya gränssnittet (API:et) blir även högupplöst prognosdata som granskats och bearbetats av meteorologer tillgänglig.

– Att prognosdata är bearbetad innebär att meteorologen förädlat den baserat på sin erfarenhet, med hjälp av olika meteorologiska modeller, olika typer av observationer samt nyttjande av statistisk efterbearbetning, berättar Fredrik Linde, chef för prognosverksamheten på SMHI.

– De nya prognosberäkningarna görs också på en mer finmaskig skala vilket innebär att modellen beskriver fler detaljer över ett givet område. Fördelen med en högupplöst modell är möjligheten att fånga mer extremer och variationer i det lokala vädret, säger Fredrik Linde.