Utbredningen av bottnar påverkade av syrefria förhållanden har i medeltal ökat från 5% av Egentliga Östersjöns bottenarea till 15%, under 2000-talet. Utbredningen av områden påverkade av syrebrist har också ökat från 22% till 28%.
Utbredning av döda bottnar störst 2011
SMHI har undersökt syresituationen i Östersjön under perioden 1960 till idag. Resultaten för 2011 har uppdaterats då nya data har rapporterats till ICES. Resultaten för 2012 är preliminära och är baserade på syredata insamlade under Baltic International Acoustic Survey (BIAS) med bidrag från Sverige, Polen, Estland och Finland. Data från SMHIs egna ordinarie expeditioner med KBV001 Poseidon och KBV002 Triton har också inkluderats.
De nya resultaten för 2011 visar att omkring 20% av bottnarna i Östersjön är påverkade av syrefria förhållanden vilket är det den största utbredningen som noterats under perioden 1960 fram till idag.
De preliminära resultaten för 2012 visar att den allvarliga syresituationen fortsätter. Det inflöde som inträffade under november till december 2011 medförde att syrehalterna ökade i de södra delarna av Östersjön. Inflödet var dock inte tillräckligt stort för att förbättra syreförhållandena i de djupare delarna.
Utvecklingen med fortsatt extrema syreförhållanden under hela 2000-talet och dess orsaker och konsekvenser för Östersjöns ekosystem är idag inte helt klarlagd. Det finns emellertid flera troliga orsaker som kan samverka såsom förändrade vindförhållanden, förändrad frekvens och karaktäristik av inflöden, ökad belastning av organiskt material till djupvattnet, förändrad vertikal omblandning samt skiktning och ändrad tillrinning.
Syrekartering i samarbete med SLU
Syrgaskarteringen genomfördes i samarbete med SLU (inst. för akvatiska resurser) ombord U/F Dana inom den internationella akustikundersökningen i Östersjön och Bottenhavet (BIAS) under veckorna 40-42.
Totalt besöktes ett 70-tal stationer och analysen baseras på omkring 220 syrgas- och svavelväteprover. Vid varje provtagningstillfälle användes också en CTD-sond utrustad med syresensor för kontinuerlig registrering av syrgashalt.

