En varm avslutning på maj gav försmak av sommaren

Efter en kylig inledning av maj blev avslutningen riktigt varm och sommaren ankom till större delen av landet. Månaden blev även generellt sett något regnigare än normalt samtidigt som snötäcket raskt smälte undan.

Det här är en första preliminär sammanfattning av majvädret. Den officiella månadskrönikan publiceras någon vecka in i juni.

 Vitsippor i blom vid Båsenberga 14 maj 2013
Vitsippor i blom vid Båsenberga 14 maj 2013 Foto Erik Engström / SMHI Förstora Bild

En av de fem varmaste majmånaderna på över 100 år i Norrland

Maj 2013 var i Norrland en av de fem varmaste på över 100 år. Månadsmedeltemperaturen var i norra Norrland drygt 3° varmare än normalt och i Götaland och Svealand omkring 2° varmare. Dessa siffror kan komma att justeras något när de senaste observationerna är analyserade.

Andra varma majmånader de senaste åren var 2009 och 2006, men denna majmånad ser ut att bli ännu något varmare. Många värmerekord har slagit i slutet av månaden. En utförlig beskrivning av nya rekord för månadsmedeltemperaturen går att läsa i artikeln "Maj 2013 – en av de fem varmaste på över 100 år i Norrland".

Sommaren svepte in över landet

Väderobservation från Norrköping 20 maj 2013: glassväder.
Väderobservation från Norrköping 20 maj 2013: glassväder. Foto Erik Engström / SMHI Förstora Bild

Vid månadens inledning hade sommaren (enligt den meteorologiska definitionen) ännu inte gjort sitt intåg i landet. Efter en kylig inledning började temperaturen stiga den 4 och sommaren ankom i och med det till delar av södra och östra Götaland samt östra Svealand. Under de följande dagarna anslöt sig ytterligare ett par orter till de som hade sommar.

Nästa rejäla språng norr ut tog sommaren den 16 då stora delar av Norrland även fick sommar. Vid månadens slut har även fjällen och nordligaste Norrland sommartemperaturer med det återstår ännu någon dag innan vi vet om det höll i sig tillräckligt länge för sommarens ankomst.

En hel del regn

Månaden har generellt sett varit blötare än normalt, med två till tre gånger mer nederbörd i sydvästra Svealand och norra Norrland. Undantag är områdena runt Gävle och Haparanda där det var något torrare. Årets majmånad var också blötare i förhållande till maj 2012, men ungefär i samma nivå som 2011 och 2010.

Åsksäsongen har även kommit igång och det har förekommit åska nästan dagligen under maj. Mest var det den 21 maj med 2175 registrerade urladdningar.

Regnet och värmen gick hårt åt snötäcket. Maj inleddes med ett snötäcke över fjällkedjan och norra Norrland. Snön smälte sedan raskt undan och den sista snödjupsrapporteringen var från Katterjåkk den 24.

Mellan skurarna har solen har lyst en hel del. I större delen av landet har maj varit soligare än normalt, och Umeå ligger till och med på gränsen till nytt solskensrekord för maj.

Preliminär avvikelse från normal medeltemperatur i maj 2013.
Preliminär avvikelse från normal medeltemperatur i maj 2013. Förstora Bild
 Preliminär avvikelse från normal månadsnederbörden i maj 2013.
Preliminär avvikelse från normal månadsnederbörden i maj 2013. Förstora Bild