En lagomsommar som de flesta är nöjda med

De flesta känner sig nöjda med årets sommar, särskilt om man jämför med förra årets ganska regniga och trista sommar. I år har det snarast varit för torrt vissa perioder. I främst södra Sverige har det även varit betydligt mer sol än en normal svensk sommar. Hela landet har haft varmare än normalt, men långt från några värmerekord.

Det här är en preliminär sammanfattning av sommarvädret. Den officiella sommarkrönikan publiceras i slutet av september eller början av oktober.

Temperatur

Hela Sverige har haft varmare än normalt under sommaren. Men på de flesta håll räcker det att gå tillbaka till 2011 för att finna en lite varmare sommar. De allra varmaste somrarna på senare år, 2006, 2002 och 1997 kan årets sommar inte alls konkurrera med.

Sommarens och årets preliminärt högsta temperatur blev 31,1° i Ängelholm/Barkåkra den 3 augusti. Detta är faktiskt det lägsta årsmaximet i Sverige sedan sommaren 1998.

Det har heller inte varit någon tropisk natt i Sverige denna sommar. Så kallas en natt då temperaturen inte sjunker under 20°. För övrigt hade vi ingen sådan förra året heller.

Den mest anmärkningsvärda värme vi haft i år var i slutet av maj när värmerekorden för månaden föll som käglor i norra Norrland. Men maj månad räknas inte till den egentliga sommaren.

Nederbörd

Nederbördsförhållandena har varit lite mer anmärkningsvärda än temperaturerna.

Under augusti har det varit rätt torrt i bland annat nordöstra Norrland och kring Östersjön. I juli var det torrt eller mycket torrt i södra Sverige. Men en junimånad med mer regn än normalt i nästan hela Sverige är orsaken till att sommaren som helhet inte alls kan mäta sig med de allra torraste somrarna.

På många håll i Sverige räcker det att gå 3-7 år tillbaka för att finna en sommar med mindre nederbörd sammanlagt.

Eftersom sommarnederbörd faller ojämnt så finns det nästan alltid undantag. Till exempel har Växjö haft den torraste sommaren sedan 1983.

Skyfall

Nästan varje sommar är det några platser i Sverige som drabbas av häftiga åskskurar med översvämningar. Den här sommaren gäller det exempelvis Jönköping i slutet av juli och Söderhamn, Umeå och Helsingborg i mitten av augusti.

Skyfallet över Söderhamn den 11 augusti var det kanske allra värsta med över 100 mm på några timmar enligt privata mätningar. Den närmast liggande officiella stationen, Söderala, fick 88,9 mm vid detta tillfälle, vilket även blev sommarens största dygnsmängd i Sverige.

Solskenstid

I södra Sverige har det i allmänhet varit den högsta solskenstiden sedan sommaren 2006. Lokalt får man gå ännu längre tillbaka för att hitta en soligare sommar.

I norra Norrland har det inte varit samma överflöd av sol, och där räcker det att gå tillbaka till i förfjol för att hitta en soligare sommar.

Flest soltimmar uppvisar Hoburg, Visby och Karlskrona med omkring 950 timmar. Den slutliga medaljfördelningen i solligan avgörs kanske inte förrän på sommarens sista dag den 31 augusti.

Åska, tromber m.m.

Under drygt hälften av sommarens dagar förekom åskväder i åtminstone någon del av landet. De två åskrikaste dygnen var den 26 och 27 juli.

I augusti kom det in ett antal rapporter om tromber, men de flesta av dessa rörde tromber över hav. I Småland förekom dock en del skador på skog i samband med tromber.