Det svänger om Östersjön

Trots att Östersjön saknar tidvatten kan det ändå svänga mycket märkbart. Det som skjuter på är vindarna, och när de träffar rätt kan det bli en riktig badkarspendling. En sådan pendling inträffade förra veckan, berättar SMHIs oceanograf.

Boende längs Hanöbuktens kust märkte i onsdags, den 24 januari, hur vattenståndet blev ovanligt lågt, en halv meter under medel, trots att lufttrycket var lågt vilket annars brukar höja vattennivån. Sedan höjdes och sänktes nivån under ett par dygn nästan som om tidvattnet etablerat sig i vårt innanhav, men vad var det som hände egentligen? Jörgen Öberg, oceanograf vid SMHI, förklarar:

– Under tisdagen blåste det upp, och den första av två lågtrycksfronter som passerade under onsdagen drog med sig Östersjöns vatten norrut i den sydvästliga kulingen. Vid Åland tog det stopp, sedan sköljdes vattnet tillbaka söderut så att Hanöbukten fick tillbaks sitt vatten mot kvällen. Den andra fronten drog med sig vattnet på en resa till, så att det tillfälliga ”tidvattnet” fortsatte under torsdagen.

Cykel i Östersjön
Vid lunchtid på onsdag 24 januari var vattenståndet osedvanligt lågt i Hanöbukten. Foto Alf Ronnby, Sölvesborg

Vattenståndet pendlar

På kurvan från de båda vattenståndsmätarna Degerby och Simrishamn i var sin ände av Östersjön syns tydligt hur svängningen pendlade mellan de båda stationerna. Svängningen fortsatte under ett par dygn med en period på strax under 20 timmar, innan det ställde in sig på en mer normal nivå.

Vattenståndet vid Degerby och Simrishamn
Den blå kurvan visar vattenståndet vid Degerby på södra Åland. Den röda kurvan visar vattenståndet vid Simrishamn i sydöstra Skåne. Tiderna är angivna i UTC, som är en timme efter svensk tid (kl. 12:00 UTC är alltså kl. 13:00 svensk tid).
Lågtryck
Väderläget vid kl 01 natt mot onsdag den 24 januari. Ett djupt lågtryck ligger ute på Atlanten. Flera dellågtryck är på väg mot Sverige och ger sydvästlig kuling över Östersjön.