December var varm trots en kall period

En omväxlande månad med några rejält blåsiga dygn, några milda perioder och kring julhelgen några riktigt kalla dygn.
 

Högtryck ersätts av västvindar

Högtrycksryggen som i slutet av november hade styrt vädret över landet pressades successivt ner mot södra Skandinavien då lågtryck rörde sig in över Norrland från väster. I söder fortsatte därmed det mestadels mulna vädret.

I norr föll en hel del snö främst i de norra delarna av fjällen. Snödjupet var över 50 cm där men tunnades ut ner mot Bottenvikskusten och så pass långt norrut som i Piteå var det barmark. Mest nederbörd, 46,5 mm (i smält form), på morgonen den 4 uppmättes i Frostviken i norra Jämtlandsfjällen.

Den 5 fick högtrycksryggen slutligen ge vika och drog sig snabbt österut. Nu började en period med en västlig strömning. Lågtryck efter lågtryck matade in nederbördsområden utmed hela Sveriges längd.

I söder föll nederbörden som regn och ungefär från norra Svealand som snö. På morgonen den 8 uppmättes drygt 20 mm på många håll i västra Götaland. Allra mest, 37 mm, noterades i Fotskäl i Västergötland. Därefter blev den 8 och 9 ett par hyggliga mellandagar som på många håll gav en del sol.

Kraftiga vindar

Men redan natten till den 10 återkom regnet och dessutom blåste det upp i de västra delarna av landet. På morgonen hade sydliga stormvindar registrerats utmed västkusten. Allra högst medelvind 26,8 m/s uppmättes vid Vinga väster om Göteborg. Där förekom även byvindar med orkanstyrka med som mest 33,1 m/s. Utmed västkusten gjordes också andra noteringar av medelvinden över 20 m/s och så även vid två mätplatser i Svealand, nämligen Söderarm med 25,2 och Landsort med 20,8 m/s.

I södra Norrlands fjälltrakter uppmättes också orkanstyrka i byvinden med som mest 38,2 m/s i Sylarna och 36,3 m/s vid Blåhammaren. Kort sagt ett mycket blåsigt dygn på många håll i Sverige.

Vindarna från Atlanten medförde att temperaturen i stort sett hela landet låg på några plusgrader utom allra längst norrut där det var några minusgrader.

Även den 11 blev regnig och blåsig på många håll och en dag i väntan på storm. I och kring Bohuslän förekom till och med en del åska.

Stormen Alexander

Den 12 kom ett intensivt lågtryck från väster in över Götaland. Det kraftigaste vindbandet drabbade främst södra Götaland medan den mesta nederbörden föll över norra Götaland och Svealand.  Bara vid Hanö uppmättes stormstyrka i medelvind med som mest 27,1 m/s kl 21 den 12 samt 26,3 m/s den 13 kl 00. I övrigt observerades de kraftigaste vindarna på Öland och Gotland.

Ovädret, som fick namnet Alexander, drog bort mot södra Finland den 13. Det fortsatte dock att blåsa över Götaland och i fjällen.

Samtidigt som stormen Alexander påverkade södra Sverige så berördes främst Norrbotten av ett kraftigt snöfall. Den 12 till 14 ökade snödjupet med ett par decimeter på många håll i Norrbotten.

Den västliga strömningen fortsatte att mata på lågtryck och nederbördsområden in över landet, vilket medförde fortsatt varmt för årstiden.

Äntligen snö

Den 17 till 19 passerade flera nederbördsområden från väster över landet. Dess nederbördsområden gav som mest drygt 20 mm regn i västra Götaland den 18. Längre norrut föll dock nederbörden i form av snö. Efter lång tid utan snötäcke fick nu norra Norrlandskusten ett sannolikt efterlängtat snötäcke under dagarna den 17 till 20.

Bakom lågtrycken kom det för årstiden in relativt sett varm luft över södra Sverige. Den 19 uppmättes drygt 10° på flera platser i sydligaste Sverige med som mest 10,8° i Karlshamn.  Senast temperaturen var över 10° var den 25 november.

Natten till den 20 blev blåsig i södra Sverige, med som mest byvindar på lite drygt 20 m/s i Götaland. Spridda skurar förekom över främst Götaland samtidigt berördes Norrbotten av rester av lågtryckets nederbördsområde.

Den 21 passerade en högtrycksrygg som gjorde att den lågt stående solen kunde skymtas från många platser i landet dagen före vintersolståndet. Den 22 började temperaturen krypa under -30° i norra Norrland. Dan före dopparedagen hade flera av SMHIs mätplatser där uppmätt temperaturer under -30°. Allra lägst noterades i Karesuando med -34,3°.

Kall julhelg men också en del sol och snö

Under julaftonen fortsatte den stränga kylan i norra Norrland i samband med högtrycket där. Över södra Norrland passerade ett lågtryck som gav ymnigt snöfall på många håll. I delar av Ångermanland och Jämtland ökade snödjupet med några decimeter. Den största snödjupsökningen noterades i Nora-Östanö vid Ångermanlandskusten med 46 cm.

I södra halvan Sverige visade sig solen på en hel del platser. Dock berördes södra Götaland och framförallt Skåne av ett passerande nederbördsområde som gav drygt 10 mm på flera orter.

Bakom lågtrycket, som hade gett snö i mellersta Sverige, drog den kalla luften vidare ner över landet. På julaftonens kväll förekom minusgrader i så gott som hela landet. Allra lägst temperatur den 24 hade Gielas i södra Lappland med -35,8°.

Snödjupet på Juldagens morgon
Snödjupet på Juldagens morgon 2014. Förstora Bild

Under Juldagen påverkades vädret av ett mindre högtryck som låg över södra Norge. Över främst södra halvan av landet blev det soligt medan det över landets norra delar drog in snöbyar från Norska havet.

Kylan hade nu greppet över större delen av Norrland men även i norra Dalarna visade termometern nu under -30°. Detta dygn hade Gielas i södra Lappland säsongens hittills lägsta temperatur i landet med -37,0°.

Annandagen (den 26) fortsatte med  högtrycksbetonat väder, som i detta fall innebar kallt, samt en del snöbyar som berörde fjällen.

Det bildades ett litet lågtryck, med ett nederbördsområde, väster om södra Norge. Då det natten till den 27 passerade Götaland föll där en del snö. Norra Götalands inland fick därmed ett snötäcke på omkring 10 cm. Det var minusgrader i större delen av landet utom längs Götalands kuster där havet medförde några plusgrader.

Norr om en högtrycksrygg över Skottland strömmar mild atlantluft mot Skandinavien. I skrivande stund (e.m. den 29) kommer därmed kylan att brytas med början under natten till den 30.

En stor del av landet kommer att få plusgrader och mulet under nyårsafton.

Temperaturen

Preliminär temperaturavvikelse för december 2014
Preliminär temperaturavvikelse för december 2014 (till och med den 27 dec.). Förstora Bild

Trots den kalla avslutningen på december blev månadens som helhet varm med ett par graders överskott i jämförelse med normalvärdena.

Den blev dock långt ifrån rekordvarm, exempelvis var förra årets december varmare.

Ser vi tillbaka på de senaste tio årens december framgår att månadsmedeltemperaturen för december kan variera mycket. Det är inte ovanligt med plus minus fem graders avvikelse från normalvärdena.  

Nederbörden

Den i huvudsak västliga strömningen under månaden gav överskott i nederbörden för västra Götaland och nordligaste Norrland. Men även för nederbörden blev det i allmänhet inga stora avvikelser, utom möjligen för det torra stråket över mellersta Sverige.

Preliminär nederbördsavvikelse (%) för december 2014.
Preliminär nederbördsavvikelse (%) för december 2014. Förstora Bild