Dags att sammanfatta två regniga juliveckor

De två inledande juliveckorna är nu till ända, och vi kan konstatera att det har varit en blöt historia. Men för att komma upp i rekordmängder krävs ännu mer regn.

Efter en rätt kylig och på många håll mycket regnig juni, så har regnvädren fortsatt att avlösa varandra under de första veckorna i juli. Värst var det under veckoslutet den 7-8 juli då både Småland och Dalarna drabbades av regnväder som lokalt fyllde regnmätarna med över 100 millimeter.

Men det finns även områden som fått mindre regn än normalt, till exempel i Blekinge och på Öland med lokalt bara lite drygt hälften av normal nederbörd. Det finns även några mindre områden i bland annat Mälardalen och södra Norrland som inte fått så mycket regn, men de är så små till ytan att de inte syns på den översiktliga analysen nedan.

Avvikelse från normal nederbörd 1-15 juli 2012.
Avvikelse i procent från normal nederbörd under perioden 1-15 juli 2012. Förstora Bild
Temperaturavvikelse 1-15 juli 2012.
Avvikelse från normal medeltemperatur under perioden 1-15 juli 2012. Förstora Bild

Ganska varm juli hittills trots regnandet

Trots att det fallit mycket regn hittills i juli, så har medeltemperaturen i allmänhet legat någon grad över den normala. Det ena utesluter nämligen inte det andra. När varma luftmassor är inblandade så kan det finnas så mycket fuktighet i luften att stora nederbördsmängder kan alstras.

Under riktigt kyliga julimånader dominerar vindar från Ishavet, och dessa kan ibland vara ganska torra.

Men det har regnat mycket även andra julimånader

Man kan redan nu höra kommentarer om att detta är den regnigaste sommaren i historien. Men faktum är att vi har haft ett antal andra regniga julimånader detta sekel.

I juli 2009 sattes ett antal regnrekord i ett band från Värmland upp till mellersta Norrlands kustland. I juli 2007 var det delar av Skåne och Blekinge som fick rekordstora mängder. I juli år 2000 sattes ett antal regnrekord från norra Götaland upp till södra Norrland. Julimånaderna 2001, 2002, 2003 och 2004 finns också representerade i rekordtabellerna.

Månadsnederbörden i procent av den normala i juli 2009.
Månadsnederbörden i procent av den normala i juli 2009. Förstora Bild
Månadsnederbörden i procent av den normala i juli 2007.
Månadsnederbörden i procent av den normala i juli 2007. Förstora Bild

I konkurrens med så många andra regniga julimånader, så är det naturligtvis inte så lätt att sätta nya rekord. Men för några stationer så står det redan klart att årets juli kommer in på tio-i-topp, och än är det inte slut på regnandet.

Ställning efter de första femton dygnen i juli

  • I Leksand ligger årets juli på 8:e plats. Mätningar finns sedan 1914.
  • I Målilla ligger årets juli på 9:e plats. Mätningar finns sedan 1946.
  • I Mora ligger årets juli på 13:e plats. Mätningar finns sedan 1931.