Bottenviken har dragit istäcket över sig – från topp till tå

I skuggan av det ymniga snövädret som drog in över Norrland förra veckan, växte också istäcket rejält i Bottniska viken. Sedan söndagen den 4 februari är hela havet istäckt från Örnsköldsvik och norrut.

– Väderläget under slutet av förra veckan var idealiskt för att isen skulle växa till, förklarar Jörgen Öberg, oceanograf vid SMHI.

Temperaturer kring 10–15 minusgrader ute till havs på Bottenviken gav snabb tillfrysning längs iskanten i östra Bottenviken. Den friska ostvinden drev den nyfrusna isen ut till havs, och vid kanten frös det öppna vattnet till om och om igen.

Kartor som visar hur isen växer i Bottenviken i månadskiftet januari-februari 2018
Från den 30 januari till den 2 februari drogs den tunna nyisen (ljusrosa på kartan) som en gardin västerut över Bottenviken. Under helgen den 3–4 februari ökade nyisen snabbt i tjocklek och övergick i jämn is (mörkrosa) och tät drivis (röd). Förstora Bild

– Isen som drivit till havs nådde så småningom iskanten utanför den svenska kusten och då låg istäcket över så gott som hela Bottenviken; från ”toppen” vid Malören förbi Bjuröklubb och efter bara någon dag till var även ”tårna” nere vid Norra Kvarken under täcket.

Fortsatt tillfrysning

Isen har fortsatt att växa  under veckan och ser ut att kunna fortsätta växa ännu några dagar.

– Eftersom avkylningen sker på isens ovansida medan tillfrysningen sker på undersidan växer isen långsammare när den blir tjockare, avslutar Jörgen.

Följ aktuellt isläge i Östersjön