Augusti 2013 – varm med växlande väderlek

Efter en riktigt högsommarvarm inledning bjöd den sista kalendariska sommarmånaden augusti på en nära två veckor lång period med ostadigt väder i södra och mellersta Sverige. Lagom till skolstarten infann sig fint sensommarväder med torrt och soligt väder i större delen av Sverige innan augusti avslutades med en övergång till ostadigare väder.

Det här är en första preliminär sammanfattning av augustivädret. Den officiella månadskrönikan publiceras någon vecka in i september.

Temperatur

Temperaturavvikelse den 1-27 augusti 2013
Temperaturavvikelsen för den 1-27 augusti 2013. Foto SMHI Förstora Bild

Augusti blev varmare än normalt i hela landet, främst i norra Sverige där överskotten i allmänhet var drygt 2 grader. Den 1 till 8 rapporterades dagligen minst 25,0° någonstans i landet.

Lokalt i norra Norrland kommer månaden som helhet att bli en av de 10 varmaste sedan mätningarna där inleddes för mer än 100 år sedan. Detta gäller exempelvis för Kvikkjokk-Årrenjarka och Kiruna.

Nederbörd

Augusti blev nederbördsrik i södra Norrland och nordvästra Svealand där ett par kraftiga regn under månadens ”regnperiod”, den 6-13 bidrog till överskotten. Under dessa dygn föll sammanlagt 133 mm varav 88,9 mm vid Söderhamn-Söderala i Hälsingland den 11 vilket även blev månadens största dygnsnederbördsmängd vid en SMHI-station. Det finns privata uppgifter på närmare 140 mm i trakterna kring Söderhamn. Det mäktiga skyfallet innebar att det fallit minst 157 mm där (t.o.m 27/8) vilket är den preliminärt sjätte regnrikaste augustimånaden där sedan mätstarten 1946.


Dygnsmängd i mm den 13 augusti 2013
Den 13 var ett regnigt dygn i främst sydvästra Sverige samt sydvästra Norrland. Foto SMHI Förstora Bild

Även i nordvästra Skåne och sydvästra Halland blev det blött. Där var det istället nederbörden den 13-14 som låg bakom överskottet. Då drabbades nordvästra Skåne av lokala översvämningar.

Vid vår mätstation i Helsingborg föll den 13-14 sammanlagt 81 mm. För Helsingborgs del kommer årets augustimånad därför preliminärt att bli den femte blötaste sedan nederbördsmätningarna inleddes där 1931. Bara i augusti 2006, 2008, 1943 och 1999 har det fallit mer där.

Ett annat i media uppmärksammat regn av betydligt mer lokal karaktär ägde rum i Umeå den 13. Dock så uppmättes inte några större regnmängder vid någon av våra stationer i närområdet.

Nederbördsavvikelse i procent för den 1-27 augusti 2013
Nederbördsavvikelsen i procent av det normala för den 1-27 augusti 2013. Foto SMHI Förstora Bild

Ett par områden, främst sydöstra Götaland samt nordöstra Norrland, fick betydligt mindre nederbörd än normalt. Större delen av Öland och Gotland fick strax under hälften av den normala månadsnederbörden. Där blev årets augusti lokalt en av de 10 torraste sedan nederbördsmätningar inleddes i slutet av 1800-talet. Detta gäller exempelvis för Ölands norra udde, Visby och Hoburg. Slutlig placering avgörs dock av de sista dygnen då ostadigare väder väntas.

Mycket varm inledning på månaden

Årets preliminärt högsta temperatur uppmättes lördagen den 3 augusti i Ängelholm (Skåne) där temperaturen nådde 31,1° som mest. Skara i Västergötland uppmätte 31,0° vilket var deras varmaste augustidag sedan 1995. Värmen fick senare samma dag ett abrupt slut då en kallfront drog in från väster med regn, åska och en tillfällig temperatursänkning. I Vadstena i Östergötland observerades med all sannolikhet en klotblixt.

Ostadigt väder med lokalt häftiga regn och översvämningar

Värmen kom dock kortvarigt tillbaka i söder i samband med en mindre högtrycksrygg från kontinenten och den 6 blev sannolikt årets sista riktigt varma dygn med som mest 30,4° i Kristianstad.  Därefter blev vädret alltmer ostadigt väder i södra och mellersta delen av landet. Det regniga och ostadiga vädret bestod sedan fram till den 18 och under dessa dygn förekom minst sju iakttagelser av tromber i södra Sverige. En sådan fällde omkring 100 hektar skog i Småland den 6. I trakten kring Smedjebacken i Dalarna förekom lokalt kraftigt hagel den 13. Norra Sverige fick samtidigt mest uppehållsväder.

Högtrycksbetonat väder

Från den 19 började vädret långsamt att stabiliseras då ett högtryck växte in över landet och bjöd på mestadels soligt och behagligt sensommarväder i stora delar av Sverige och temperaturer på i allmänhet runt 20° i söder och 15-20° i norra Sverige, lägre i fjällen. Nätterna var dock kyliga och den 23 uppmättes -3,5° i Ljusnedal i Härjedalen vilket preliminärt är månadens lägsta temperatur. Natten till den 26 blev den kyligaste i Visby på 30 år då temperaturen sjönk till +4,6° vid flygplatsen.

Både den 24 och 25 bjöd bokstavligt talat på närmast uppehållsväder i hela landet och var förmodligen även årets torraste dygn. Den 27 rapporterade Piteå 25,1° vilket är den högsta temperaturen där så sent på säsongen sedan 27 augusti 1955 då det var 25,8° där.

Det högtrycksbetonade vädret stod sig sedan fram till den 28 då lågtryck från väster började trycka på och högtrycket rörde sig bort österut. Månadens sista dagar blir därmed mer ostadiga och den kalendariska hösten närmar sig nu med stormsteg.