För jordbrukssektorn innebär klimatförändringar att naturolyckor så som översvämning, storm och vegetationsbränder riskerar att öka. Dessutom riskerar jordbruket bli mer utsatt för torka till följd av längre vegetationsperioder och ett varmare klimat. Därför är det viktigt att jordbruket hittar sätt att anpassa sig.
Alléodling på Hånsta Östgärde
På den uppländska gården Hånsta Östgärde anlades i maj 2015 en hektar alléodling med frukt-, bär- och nötodlingar i långa rader. I raderna planterades bland annat äpple- och päronträd, samt buskar av havtorn. Gården har främst en varierad spannmålsodling.

Alléodling innebär att fleråriga frukt- och nötträd och bärbuskar, så kallade perenner, odlas i rader på åkermarken. Mellan raderna kan odling av ettåriga grödor, så kallade annueller (exempelvis raps, vete och havre) fortsätta.
Flera fördelar
Raderna med buskar och träd bidrar till att ge skugga och reglera de varma temperaturerna samtidigt som de skyddar grödor och mark från vinderosion. Träden och buskarna har rotsystem som är på plats året runt och samlar upp näring som grödorna mellan raderna annars inte hinner ta upp. Rotsystemen bidrar dessutom till att förhindra vattenerosion.
En varierad odling både på marknivå och på höjden gör att riskerna sprids över fler grödor. Alléodling har därför potential som en ekosystembaserad lösning för klimatanpassning inom jordbruket.
Nytt exempel på klimatanpassning
Alléodling på Hånsta Östgärde gård beskrivs nu som ett nytt exempel i idésamlingen för klimatanpassning, som byggs upp av Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning vid SMHI. Idésamlingen syftar till att sprida erfarenheter och ge idéer för alla som arbetar med klimatanpassning.
Exempelsamlingen är bred och omfattar även projekt som handlar om att minska risken för översvämningar på olika sätt, att rusta skog för klimatförändringar, att bevara kulturhistoriska byggnader och att säkra tillgången till dricksvatten för att nämna några.