Huvudinnehåll

SMHI stärker luftkvalitetsarbetet på västra Balkan

Uppdaterad

Publicerad

Genom mångårigt engagemang och nära samverkan med aktörer i regionen arbetar SMHI för att förbättra luftkvaliteten på västra Balkan. Med moderna verktyg och utbildning stöttar SMHI arbetet med att samla in emissionsdata som underlag för att ta fram åtgärdsplaner – viktiga steg i ländernas närmande till EU. En av dessa utbildningsinsatser har nu avslutats.

Stad från ovan.

Sarajevo i mars 2025.

Sedan 2022 medverkar SMHI i det regionala projektet Partnership for Improving Air Quality in the Western Balkans, som drivs på uppdrag av Sida tillsammans med Naturvårdsverket och Unicef. Men SMHIs närvaro och stöd i regionen sträcker sig längre tillbaka. Tidigare insatser har bland annat lett till utvecklingen av Eclair – ett specialanpassat verktyg som gör det enklare att samla in och strukturera data om utsläpp. Det långsiktiga åtagandet speglar SMHIs roll som en kunnig och pålitlig partner i arbetet för renare luft och hållbara samhällen.

– Vårt åtagande i västra Balkan har pågått under en längre tid och handlar om att bygga kunskap och kapacitet tillsammans med våra samarbetspartners. Målsättningen är tydlig: vi vill bidra till en renare luft och en hållbar framtid, säger Olivier Tasse, projektledare vid SMHI.

Löpande insatser med nya verktyg och utbildning

Eclair är ett tilläggsprogram till QGIS, ett program för att hantera geodata, och utgör ett viktigt stöd i arbetet med emissionsinventering. Verktyget bygger på en anpassad databas som samverkar med SMHIs luftkvalitetsplattform Clair. Med endast ett kalkylark och hjälp av Eclair kan användare bearbeta emissionsdata enligt EU:s metodik – något som underlät-tar spridningsmodellering och framtagning av åtgärdsplaner.

Våren 2025 genomförde SMHI en utbildningsserie i fem länder: Bosnien och Hercegovina, Nordmakedonien, Kosovo, Albanien och Montenegro. Sammanlagt deltog 38 deltagare i en grundläggande utbildning i QGIS och inventering av industriella utsläppskällor.

Nästa steg i utbildningsinsatsen blir en kurs under hösten 2025, då med fokus på utsläpp från hushållsuppvärmning. Med hjälp av AI-genererade öppna geografiska data har SMHI kartlagt fem miljoner hushåll i regionen – ett viktigt underlag som nyligen publicerades i studien Residential heating emissions for the Western Balkans.

2026 - fokus på trafik och långsiktiga effekter

Till 2026 planeras en tredje utbildningsomgång, då med fokus på trafikrelaterade utsläpp. I samband med den kursen kommer SMHI att genomföra en översiktlig kartläggning av trafikflöden för att ytterligare stärka lokala aktörers möjligheter att samla in och använda egna emissionsdata. Dessa data används i SMHIs spridningsmodellering, vilket ger användbar kunskap för konkreta åtgärder.

– De insatser vi arbetar med i västra Balkan handlar inte bara om teknik och kunskap, utan även om att stödja ett EU-närmande där luftkvalitet är en viktig del av medlemskapsprocessen. Genom utbildning, öppna data, analys och nätverksbyggande skapas förutsättningar för gemensamma lösningar på regionens luftmiljöutmaningar. Det är ett arbete som kräver både kontinuitet och samverkan, vilket SMHI och Naturvårdsverket tillsammans fortsätter att bidra med, säger Annakarin Lindberg, projektledare, Naturvårdsverket.

Människor i ett rum. De deltar i en utbildning.

Ett av de utbildningstillfällen som anordnats.