WMO: höjda temperaturer under de kommande fem åren
I veckan släppte Världsmeteorologiska organisationen (WMO) sin årliga ”Global Annual to Decadal Climate Update (2025–2029)”. Uppdateringen lyfter bland annat att temperaturen förväntas fortsätta på eller nära rekordnivåer under de kommande fem åren.
Pasha Karami, forskningsledare.
Varje år släpper WMO sin ”Global Annual to Decadal Climate Update” som bygger på klimatprognoser från speciellt utsedda globala centra och med bidrag från andra forskningsinstitut.
– Rossby Centre på SMHI har tidigare bidragit med underlag från den globala klimatmodellen EC-Earth. Vi kommer att fortsätta vårt engagemang även i framtiden, säger Pasha Karami, klimatforskare och forskningsledare för området ”Klimatvariabilitet, abrupta förändringar och tippningspunkter”.
Läs hela uppdateringen på WMO:s webbsidan (wmo.int). Länk till annan webbplats.
Sannolikt varmare år att vänta
I korthet visar uppdateringen att:
- det finns en 80% sannolikhet att minst ett av de kommande fem åren kommer att överstiga 2024 som det varmaste som registrerats
- det finns en 86% sannolikhet att minst ett av de kommande fem åren kommer att ligga mer än 1,5°C över genomsnittet för åren 1850–1900
- det finns en 70% risk att den genomsnittliga uppvärmningen under fem år 2025–2029 blir mer än 1,5 °C. Detta är en ökning från 47% i förra årets rapport (för perioden 2024–2028) och från 32% i rapporten från 2023 för perioden 2023–2027
- den långsiktiga uppvärmningen (genomsnitt över årtionden) ligger fortfarande kvar under 1,5°C
- uppvärmningen av Arktis förutspås fortsätta att överstiga det globala genomsnittet
- nederbördsmönster visar inga entydiga trender utan stora regionala variationer
Uppdateringen drar slutsatsen att 2025 är ett avgörande år för globala klimatåtgärdar avsedda att minska den fortsatta uppvärmningen. Varje bråkdel av en grads uppvärmning påverkar hållbar utveckling, ekonomier och liv genom att bidra till mer skadliga värmeböljor; extrema regn och intensiv torka; smältning av istäcken, havsis och glaciärer; och uppvärmning av havet och stigande havsnivåer.
Parisavtalets nivåer förväntas överskridas
Den nivå på 1,5°C (och 2,0°C) som anges i Parisavtalet avser den långsiktiga uppvärmningsnivå som är medelvärdet av den globala temperaturen, vanligtvis under en 30-årsperiod, relativ till förindustriell tid. Tillfälliga överskridanden av dessa nivåer förväntas inträffa allt oftare i takt med att den underliggande globala temperaturökningen närmar sig nivån.

Underlaget från klimatmodellerna tyder på ökade globala ytmedeltemperaturer.
– Temperaturökningar innebär fler klimatrelaterade risker som påverkar samhällen och naturen. Effekter syns redan idag på alla kontinenter och i världshaven, på olika sätt. Även i Sverige är effekterna tydliga, med en uppvärmning som sker snabbare än det globala genomsnittet, säger Pasha Karami.
WMO:s rapport State of the Global Climate 2024, som publicerades i mars (och som även den summerades i en artikel på smhi.se), bekräftade att 2024 sannolikt var det första kalenderåret som låg mer än 1,5°C över genomsnittet för 1850–1900, med en global ytmedeltemperatur på 1,55 ± 0,13°C över genomsnittet för 1850–1900. Det var det varmaste året under de 175 år som observationerna pågått.