Huvudinnehåll

SMHI medverkar i konstnärligt samarbete på Skeppsholmen

Uppdaterad

Publicerad

SMHIs långtidsmätningar av havsvattenstånd och vind i Stockholm har inspirerat konstnären Sabine Mirlesse till skapandet av konstverket Ode to Measurement, som består av två bronsskulpturer. Verket är placerat i vattnet intill SMHIs oceanografiska mätstation på Skeppsholmen och har sedan vernissagen den 3 maj varit synlig från strandpromenaden.

Bild på två bronsskulpturer i ett blänkande vatten.

Bild: Sabine Mirlesse

SMHI har bedrivit systematiska mätningar av havsvattenstånd i Stockholm sedan 1774, då observationerna inleddes vid Slussen. Denna mätserie betraktas som en av världens längsta. Mätningarna som sedan 1889 utförs vid mareografen på Skeppsholmen är fortfarande aktiva. Serien används för att följa långsiktiga förändringar i havsnivå – inklusive den pågående höjningen som ett resultat av klimatförändringen.

När konstnären Sabine Mirlesse kontaktade SMHI under 2024 inför ett planerat konstprojekt i Stockholm, uttryckte hon ett särskilt intresse för mätningarnas historiska och tekniska kontext. Det blev starten på ett tvärvetenskapligt samarbete där observationer och instrument kom att stå i centrum för ett konstnärligt uttryck.

Bild på en leende, mörkhårig kvinna som står i ingången till mareografen.

Konstnären Sabine Mirlesse.

Ett ovanligt men givande samarbete

Sabine Mirlesse arbetar med skulptur och fotografi och har tidigare samarbetat med vetenskapliga institut som CNRS och OPGC i Frankrike. I sin konst undersöker hon ofta gränsytan mellan naturvetenskap och människans försök att beskriva naturen. I detta projekt ville hon fördjupa sin förståelse för hur mätningar av vattenstånd och vind utförs, med särskilt fokus på instrumentens fysiska utformning och den miljö de verkar i.

Genom SMHIs medarbetare fick hon tillgång till bildmaterial, dokumentation och teknisk information om både historiska och moderna mätmetoder.

– Det är tydligt att Sabine Mirlesse har ett genuint intresse för vetenskapliga processer och för de tekniska hjälpmedel som vi använder i vår mätverksamhet. Vi såg det som en möjlighet att visa hur mätdata produceras och hur de ligger till grund för samhällsplanering och klimatforskning, säger Sofie Schöld, koordinator för SMHIs expertgrupp för stigande havsnivåer.

Bild som visar SMHIs mareograf på Skeppsholmen. Människor syns vid vattnet, skylpturerna skymtas.

Konstnären Sabine Mirlesse har skapat ett konstverk av brons, placerat i vattnet intill SMHIs oceanografiska mätstation på Skeppsholmen. På bilden skymtar konstverket till vänster, i vattnet.

Konstverket som samspelar med havet

Ode to Measurement består av två bronsskulpturer placerade i vattnet intill SMHIs mätstation på Skeppsholmen. Verket är en del av utställningen Instruments som visas på galleriet Andréhn-Schiptjenko under sommaren 2025. Skulpturerna är synlig från strandpromenaden vid Skeppsholmen och finns kvar till slutet av augusti.

Installationen är inspirerad av principer för havsobservation, bland annat de analoga metoder som användes innan automatiserade givare blev standard. Skulpturernas placering gör att variationer i vattenstånd påverkar deras exponering och därmed illustrerar havets rörelser över tid.

Video med konstverket Ode to Measurement på konstnärens Vimeo-kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Att skulpturerna interagerar med förändrade vattennivåer gör det möjligt för allmänheten att på ett konkret sätt relatera till ett fenomen som vi annars främst möter i grafer och tabeller. Det är ett pedagogiskt grepp som väcker intresse för havets dynamik och klimatförändringens effekter, säger Sofie Schöld.

Bild på den gula mareografen.

SMHIs oceanografiska mätstation på Skeppsholmen.

SMHI mötte besökarna vid öppet hus

Vid vernissagen den 3 maj arrangerade SMHI ett öppet hus vid mätstationen på Skeppsholmen. Besökare fick möjlighet att se mätinstrument på nära håll, ta del av visualiseringar, samtala med fältpersonal och få information via QR-koder kopplade till SMHIs kunskapsbank.

– Det var ett tillfälle att visa upp vår verksamhet i fält och nå en publik som kanske inte annars kommer i kontakt med vår mätverksamhet. Mätningar är grunden för vår kunskap om klimatförändringen, men de är också tekniskt avancerade och platsberoende. Det märktes att många besökare blev överraskade över komplexiteten i det praktiska arbetet, säger Mikael Stenström, nätansvarig vid SMHI.

Relaterade länkar