Huvudinnehåll

SMHI-professor utnämns till hedersdoktor

Uppdaterad

Publicerad

På SMHI arbetar tre professorer inom ämnena hydrologi, klimatologi och oceanografi. Nyligen blev vår professor i hydrologi, Berit Arheimer, utnämnd till hedersdoktor vid universitetet i Córdoba. Vi slog oss ned med Berit för att höra mer om utmärkelsen och om hennes koppling till det spanska lärosätet.

Enastående engagemang för öppen vetenskap och internationellt samarbete. Förebild för ledarskap inom forskning och utveckling. Skapar internationell räckvidd för hydrologisk forskning vid Córdobas universitet. Det är några av aspekterna som lyfts i utnämningen av SMHIs professor Berit Arheimer till Doctor honoris causa (hedersdoktor).

– Det känns jättekul. Vi har samarbetat i ungefär 15 år kring europeisk hydrologi, lärt av varandra och åstadkommit mycket. Att de uppskattar och väljer att uppmärksamma det engagemanget är såklart en stor ära, säger Berit, som arbetat med hydrologisk forskning på SMHI i snart 30 år.

Foto av två kvinnor och en man.

Professor María José Polo Gómez (till vänster) nominerade Berit Arheimer (mitten) till titeln. Till höger syns Manuel Torralbo, rektor för Córdobas universitet. Foto: Álex Gallegos.

En hederstitel

Titeln hedersdoktor tilldelas av universitet för att hedra en persons insatser inom något av universitetets verksamhetsområden. Utmärkelsen är ett erkännande av professionella, akademiska, sociala eller kulturella prestationer.

Det kräver inga akademiska kvalifikationer att bli utsedd till hedersdoktor men i många fall, som för Berit, har hedersdoktorer även en akademisk doktorstitel.

Filmklipp: nya hedersdoktorer vid Córdobas universitet

Titta på Youtube

Långt samarbete med resultat

Berits och SMHIs koppling till Córdobas universitet inleddes för nästan 15 år sedan. Då hade SMHI lanserat sin första hydrologiska beräkningsmodell för den europeiska kontinenten, främst för att studera klimatförändringens påverkan på vattenbalansen men även för att göra prognoser. SMHI behövde lära sig mer om vattenanvändning, hydrologiska processer och informationsbehov i olika delar av Europa.

– I Sverige kan vi fånga upp stor del av de hydrologiska variationerna genom att förstå våra sjöar, vattenkraftregleringar, och snöprocesser. Längre söderut i Europa ser det såklart annorlunda ut. Vi behövde lära oss mer om bland annat avdunstning, bevattning och markfuktighet, för att skapa en bättre modell, förklarar Berit.

Sedan dess har Berit initierat och koordinerat flera stora EU-projekt där Córdobas universitet ingått som partner. Resultaten ligger bland annat som grund för vatteninformation från den europiska klimattjänsten Copernicus.

En kvinna står på en scen och tar emot ett utsmyckat diplom.

Berit Arheimer tar emot diplom under ceremonin. Foto: Álex Gallegos.

Global nytta med tillämpad forskning

Detta är inte första gången Berits vetenskapliga engagemang uppmärksammas. Hon har tidigare tilldelats Henry Darcy-medaljen av Europeiska Geovetenskapliga Unionen (EGU), som delas ut för framstående forskning inom vattenresurser och vattenhantering. Berit är för närvarande även vald president för den globala intresseorganisationen International Association of Hydrological Sciences (IAHS) med 12 000 medlemmar från 150 länder.

Vi frågade Berit vad som driver henne i hennes arbete.

– Jag har alltid drivits av att vilja göra nytta och är fascinerad av naturen och krafterna som formar olika landskap här på jordklotet. Vatten är ju grunden för allt liv och samhället vi människor byggt upp. Men tillgången varierar och tyvärr blir ju vattnet ofta för mycket, för lite eller för smutsigt - då behövs den hydrologiska förståelsen för att lösa olika problem och kanske ändra policybeslut, säger Berit.

– Att lära sig mer om hydrologi i andra delar av världen har alltid känts spännande och på så sätt förbättrar vi också förståelsen för mindre tydliga fenomen här hemma i Sverige. Att tillämpa vår forskning och arbeta internationellt i olika projekt för att göra nytta globalt, är något som engagerat mig mycket genom åren. SMHIs forskningsavdelning är en fantastisk plattform för detta – samhällsnytta står alltid i centrum, även vid extern finansiering, avslutar Berit.

Gruppbild av färgglatt klädda personer framför en pampig universitetsbyggnad.

Gruppbild med anställda vid Córdobas universitet. Färgerna representerar de olika fakulteterna – mörkblå representerar naturvetenskap. Foto: Álex Gallegos.

Gruppbild av fyra kvinnor och två män.

Berits familj, från Norrköping, deltog vid ceremonin i Córdoba. Från vänster till höger: Jan Wennberg, Tyra Pappila, Berit Arheimer, Monica Arheimer, Camilla Wennberg och Elis Pappila. Foto: Álex Gallegos.