WMO-rapport: klimatindikatorer når återigen rekordnivå 2024
Idag presenterar meteorologiska världsorganisationen WMO rapporten State of the Global Climate 2024. Det är tydligt att klimatförändringarna har påverkat många samhällen inte minst genom en lång rad av olika extrema väderhändelser under fjolåret.
WMO:s rapport State of the Global Climate bekräftade att 2024 sannolikt var det första kalenderåret i modern tid som låg mer än 1,5°C över den förindustriella baslinjen, med en global medeltemperatur på 1,55 ± 0,13°C över genomsnittet för 1850–1900. Detta är det varmaste året under de 175 år som observationerna pågått.

Årliga globala medeltemperaturavvikelser i förhållande till en förindustriell (1850–1900) baslinje visas från 1850 till 2024. Källa: Data kommer från de sex dataset som listas i figuren.
De globala rekordtemperaturerna som noterades 2023 och 2024 berodde främst på den pågående ökningen av växthusgasutsläppen, i kombination med ett skifte från en svalare La Niña till en varmare El Niño. Flera andra faktorer kan ha bidragit till temperaturhöjningarna, bland annat förändringar i solcykeln, ett massivt vulkanutbrott i tropikerna och en minskning av kylande aerosoler, enligt rapporten. I korthet visar WMO:s rapport att:
- Viktiga klimatindikatorer når återigen nya högstanivåer.
- Höjningen av havsnivån och uppvärmningen av haven är oåterkallelig och kommer fortsätta hundratals år.
- Nya högsta koncentrationer av växthusgaser i kombination med El Niño och andra faktorer ledde till rekordvärme 2024.
- Extrema väderhändelser som tropiska cykloner, översvämningar, torka och annat ledde bland annat till att människor tvingades lämna sina hem och till stora ekonomiska förluster.
- Tidiga varningar och klimattjänster är avgörande för att skydda samhällen och ekonomier.
Rapporten uppskattar att den långsiktiga uppvärmningen, sedd i ett genomsnitt över flera årtionden, nu ligger i intervallet 1,34-1,41°C över förindustriell nivå. Vi har alltså fortfarande inte passerat 1,5°C uppvärmning som är den temperaturnivå Parisavtalet syftar till att försöka begränsa den globala temperaturökningen till.
– Handlingsutrymmet krymper dock mycket snabbt då det enbart återstår ett fåtal år av utsläpp på dagens nivå innan vi kommer passera 1,5°C säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.
Tidiga varningar och klimattjänster till alla
I ett pressmeddelande från WMO kommenterar WMO:s generalsekreterare Celeste Saulo rapporten:
"Data för 2024 visar att våra hav fortsatte att värmas upp och att havsnivåerna fortsatte att stiga. De frusna delarna av jordens yta, den så kallade kryosfären, smälter i en alarmerande takt: glaciärerna fortsätter att dra sig tillbaka och Antarktis havsis nådde sin näst lägsta utbredning som någonsin registrerats. Samtidigt fortsätter extrema väderförhållanden att få förödande konsekvenser runt om i världen."
Som ett svar på det poängterar hon vikten av det globala samarbetet kring och investeringar i väder-, vatten- och klimattjänster för att möta utmaningarna och bygga säkrare och mer motståndskraftiga samhällen.