Huvudinnehåll

Nu blir det enklare för kustkommuner att planera för ett stigande hav

Uppdaterad

Publicerad

Havsnivån stiger till följd av den globala uppvärmningen. Det måste vi anpassa oss till, bland annat när det gäller hur vi planerar våra samhällen. För att underlätta för dem som arbetar för ett hållbart samhälle, har SMHI tagit fram en interaktiv, webbaserad tjänst som visar framtida medelvattenstånd längs våra kuster. Tjänsten är fritt tillgänglig för alla via smhi.se.

Pojke i badbyxor står intill havet.

– Tjänsten visar framtida medelvattenstånd för Sveriges kustkommuner för varje årtionde fram till år 2150 – räknat på olika utsläppsscenarier. Det ger oss en uppfattning om var strandlinjen normalt kommer att vara i framtiden, beroende på hur stor klimatförändringen blir. När medelvattenståndet stiger hamnar nya landområden under vatten. Havet når helt enkelt längre upp på land om det inte hindras från att nå dit, säger Sofie Schöld, koordinator för SMHIs expertgrupp för stigande havsnivåer.

Underlättar för samhällsplanerare

Tjänsten underlättar planeringen för långsiktigt hållbara samhällen eftersom den gör det enklare att ta fram beslutsunderlag som vilar på vetenskaplig grund.

– En nyhet är till exempel de nedladdningsbara figurerna och diagrammen som med fördel kan användas vid egna presentationer, säger Sofie.

Den nya tjänsten är en vidareutveckling av SMHIs webbsida om framtida medelvattenstånd. Det är samma data och nivåer som i den tidigare versionen, men nu är de enklare att använda och förstå. Precis som innan är informationen om havsnivåhöjning nedskalad och dess effekter visas kommunvis.

En skärmdump från tjänsten som visar Sveriges kustremsa.

Tjänsten underlättar planeringen för långsiktigt hållbara samhällen eftersom den gör det enklare att ta fram beslutsunderlag.

En ny verklighet på flera sätt

Havet stiger redan idag och kommer fortsätta stiga i hundratals till tusentals år framöver. Hur mycket havet kommer att stiga beror på hur stor den globala uppvärmningen blir. Havsnivåhöjningen kan komma att påverka oss på många olika sätt.

– När havsnivån stiger hamnar nya landområden permanent under vattnet. Detta påverkar både samhällen och naturområden och den biologiska mångfalden, berättar Sofie, som fortsätter:

– Ett högre medelvattenstånd medför också att väderrelaterade högvattenhändelser kommer att nå högre upp på land. Det innebär att nya områden kan komma att drabbas av tillfälliga översvämningar och risken för erosion kan öka. Detta behöver vi – både beslutsfattare och privatpersoner – vara medvetna om i Sverige så vi kan ta kloka, långsiktiga beslut.

Hänsyn är tagen till landhöjningen

Effekterna av stigande havsnivåer skiljer sig åt längs Sveriges kust. Bland annat beroende på att landhöjningen är olika stor på olika platser. I områden där landhöjningen i dagsläget är högre än den hastighet med vilken havet stiger upplevs detta inte som att havsnivån stiger, men däremot som att landhöjningen går långsammare än tidigare. I tjänsten har havsnivåhöjningen justerats för landhöjningen.

Vi kan fortfarande påverka utvecklingen

Tjänsten baseras huvudsakligen på data från IPCCs rapport ”Klimat i förändring 2021 – Den naturvetenskapliga grunden, arbetsgrupp I bidrag till den sjätte utvärderingsrapporten (AR6) från FN:s mellanstatliga klimatpanel IPCC”.

– Vilket klimatscenario som utvecklingen av växthusgaser kommer att följa i framtiden beror på hur vi människor och politiker agerar. Vi kan påverka hur snabbt och hur mycket havet stiger genom att begränsa mängden växthusgaser i atmosfären, säger Sofie.

Tjänsten är en del i ett större informationspaketet på smhi.se om stigande havsnivåer. Härifrån är det lätt att hitta relaterad information som finns på SMHIs webbplats, till exempel information om väderrelaterade högvattenhändelser och effekterna av dessa, artiklar i Kunskapsbanken, pågående forskning med mera.

Ny tjänst: Framtida medelvattenstånd

Prova tjänsten!

Relaterade länkar