Huvudinnehåll

Risk för vattenbrist i delar av södra Sverige

Uppdaterad

Publicerad

Efter en längre period av torrt väder har nivån i vattendrag sjunkit. SMHI ger nu ut risk för vattenbrist i delar av södra Sverige.

Det har varit en lång torrperiod med högtrycksbetonat väder. Växtlighet och avdunstning har lett till att vatten i mark och mindre vattendrag minskat snabbt. På många håll är det nu mycket torrt.

Vattenflöden i större vattendrag har minskat mycket och nu ges ut en risk för vattenbrist i Fylleån, Viskan med biflöden, Ljungbyån,  Bolmån uppströms Bolmen (Storån) och Fyrisån.

Karta över södra Sverige som illustrerar vattenbristområden. Förstora bilden

Områden där SMHI utfärdat risk för vattenbrist 13 juni.

– Det finns olika typ av torka, säger Hugo Rudebeck, Vakthavande hydrolog på SMHI. I början av en torrperiod uppstår torka i markvattenskiktet och i mindre vattendrag. Dessa varnar inte SMHI för. När torrperioden varit ihållande börjar vattennivåer i större vattendrag att sjunka. Det är för denna typ av vattendrag som vi nu ger ut risk för.

Risk kan innebära uttorkning i vattendragen. Lite vatten i vattendrag och höga vattentemperaturer kan påverka djurlivet och miljön. Det kan också innebära att det uppstår vattenbrist för mänskliga aktiviteter.

Meddelande om risk för vattenbrist utfärdas länsvis och en gång i veckan.

Följ aktuella varningar på smhi.se Länk till annan webbplats.

Ovanligt lite nederbörd

Bilderna nedan visar hur mycket nederbörd det fallit i maj och hittills i juni  jämfört med normalt. Kartan till vänster visar hur mycket mindre nederbörd, i procent, som de fallit under maj och kartan till höger visar samma sak men för 1-12 juni. 

Ju rödare färg det är, ju mindre nederbörd har fallit i förhållande till referensperioden 1991-2020. I stora delar av landet har det inte fallit någon nederbörd hittills i juni.

Karta över Sverige som visar nederbörden i procent. Kartan visar att nederbörden i södra Sverige har varit lån med en procent på 0 till 1 och att nederbörden i Norra Sverige har varit något högre med en procent på uppemot 75.Förstora bilden

Till vänster: Nederbörden i procent av den normala under maj 2023. Normalperiod 1991-2020. Till höger: Nederbörden i procent av den normala hittills under juni 2023. Normalperiod 1991-2020.

Faktaruta: Risk för vattenbrist i vattendrag

Risk för vattenbrist på grund av låga flöden utfärdas om vattenflödet väntas vara ovanligt lågt under en period på fyra veckor framåt i tiden i ett mellanstort eller stort område. Det motsvarar områden som har större avrinningsområden uppströms än 200 kvadratkilometer.

Risk för vattenbrist på grund av låga flöden kan även utfärdas i ett mindre område om vattendraget har bedömts vara extra känsligt av aktuell länsstyrelse. Under respektive län beskrivs vilka specifika vattendrag risken gäller för.

Läs mer om risk för vattenbrist Länk till annan webbplats.

Relaterade sidor

  • Kunskapsbanken

    Torka

    Torka uppkommer när det varit väldigt lite nederbörd under en period. Det kan då bli brist på vatten i naturen och för mänskliga aktiviteter.

  • Data

    Om tjänster i Vattenwebb

    På SMHI Vattenwebb finns en mängd olika produkter som möjliggör visualisering och nedladdning av observationer, modelldata och register gällande sj...