Vårfloden tilltar
Värmen har kommit för att stanna under veckan vilket gör att snösmältningen har tagit fart. SMHI har utfärdat varningar för höga flöden och enligt vår senaste hydrologiska prognos kommer vårflodens flödestopp ske inom de närmsta tio dagarna i östra Norrland.
– Den höga dygnsmedeltemperaturen gör att den snö som nu ligger längs Norrlandskust och inland samt Dalarna smälter och flödena ökar därför kraftigt. I bäckar och åar förväntas kulmen nås inom en till två veckor. För större vattendrag och i fjällen kan det dröja innan de högsta flödena inträffar, säger vakthavande hydrolog René Capell vid SMHI.

Vattenflödet ökade rejält i Roggån, ett biflöde till Ljungan, i Västernorrlands län.
SMHI varnar
För tillfället har SMHI utfärdat en gul varning för höga flöden i Husån i Ångermanland och från torsdag även i kustlandet mellan Umeå och Skellefteå där det finns mycket snö kvar.
En gul varning innebär flöden som uppstår i genomsnitt vart 5:e till 25:e år.
Aktuella varningar från SMHI (uppdateras kontinuerligt) Länk till annan webbplats.
Läget kan förändras
Väderutvecklingen påverkar avsmältningen och därför är det viktigt att hålla sig uppdaterad med de senaste varningarna på smhi.se eller i SMHIs app då läget snabbt kan förändras.
Vårflodens tre komponenter
En stor vårflod med mycket höga flöden orsakas ofta av tre samverkande faktorer:
- Mycket snö. Att se till snöns vatteninnehåll är viktigare än snötäckets tjocklek.
- Snabb avsmältning. Det krävs höga temperaturer under hela dygnet för en snabb avsmältning. Varma dagar och kalla nätter gör att snön tinar och återfryser utan mycket avsmältning. Avsmältningen påskyndas också när det blåser då vinden bidrar till ett effektivare energiutbyte mellan luft och snö.
- Riklig nederbörd. Regn i kombination med höga dygnsmedeltemperaturer påskyndar avsmältningsprocessen.
Lär dig mer om vårflod i kunskapsbanken. Länk till annan webbplats.