Huvudinnehåll

Oceanografiskt forskningsprojekt får pris

Uppdaterad

Publicerad

Ett internationellt forskningsprojekt som SMHI deltar i har fått utmärkelsen ”Les Etoiles de l'Europé” (Europas stjärnor) av franska ministeriet för högre utbildning, forskning och innovation (MESRI).

Projektet, SeaDataCloud, är ett forskningsprojekt som syftar till att samla in europeiska oceanografiska data och göra dessa tillgängliga på webben i enlighet med INSPIRE. Data och metadata följer dessutom Fair-principerna (Findable, Accessible, Interoperable och Reusable). Projektet är en fortsättning på SeaDataNet som är en standardiserad infrastruktur för att hantera stora och diversa data insamlade från fartyg och andra automatiska observationssystem.

SMHI svensk partner och regional koordinator för Östersjön

– SMHI är svensk partner i SeaDataCloud och dessutom regional koordinator för Östersjön. Det innebär att vi kontrollerar kvaliteten på data från hela Östersjöregionen och skapar dataprodukter för området, bland annat klimatologier för temperatur och salthalt, säger Lotta Fyrberg, oceanograf och projektledare, SMHI.

Priset som projektet nu har tilldelats syftar bland annat till att belöna och främja det europeiska engagemanget hos forsknings- och teknikerteam som utmärkt, och framgångsrikt drivit, sina projekt och att lyfta fram deras arbete.

SeaDataCloud awarded “les etoiles de l'europe” trophy! - nyhet på seadatanet.org Länk till annan webbplats.

Ledande inom Europa

– SeaDataCloud är ledande inom Europa på data management, det vill säga att utveckla internationella standarder och bibliotek för data och metadata, så att data från olika länder och infrastrukturer blir jämförbara. Det i sin tur underlättar arbetet för att upprätthålla eller sätta in åtgärder för att uppnå god miljöstatus i våra europeiska hav, säger Lotta.

Inom projektet utvecklas också riktlinjer och verktyg för bland annat kvalitetskontroll. Projektet har hög status även utanför Europa och andra refererar ofta till det. Projektet arbetar i samarbete med de regionala konventionerna, till exempel HELCOM och OSPAR. Dessutom samarbetar projektet med flera tematiska delar (fysik och biologi) av EMODnet, som är initierat av EU-kommissionen. Projektet utgör grundstommen för EMODnet-Chemistry.

SMHI deltar i SeaDataNet-konsortiet som är en sammanslutning av de större marina instituten/centren i Europa. Stommen utgörs av de Nationella Oceanografiska Datacentren där även SMHI ingår.

Forsknyngsfartyget Svea ligger vid kaj.

Varje månad ger sig SMHI ut med forskningsfartyget Svea för att samla in oceanografiska data som sedan analyseras.

Konventioner och direktiv

Helsingforskonventionen (HELCOM)

Helsingforskonventionen, tidigare benämnd Östersjökonventionen är en överenskommelse mellan Östersjöns strandstater om att värna miljön i Östersjön. Den omfattar Östersjön och Sveriges västkust upp till latituden genom Skagen, det vill säga ungefär i höjd med Göteborg. HELCOM grundades 1974. Helsingforskonventionen riktar sig inte till enskilda, utan till respektive medlemsstat som skall omsätta konventionens intentioner i nationell lagstiftning.

Helsingforskommisionens webbplats - helcom.fi Länk till annan webbplats.

Oslo-Pariskonventionen (OSPAR)

,, – Oslo-Pariskonventionen är en sammanslagning av två internationella konventioner, som initierades på 70-talet. Konventionen antogs 1992, trädde i kraft 1998 och omfattar nordöstra Atlanten samt Nordsjön. Den inkluderar förhindrande och eliminering av föroreningar från landbaserade källor, genom dumpning eller förbränning och från havsbaserade källor samt bedömning av den marina miljöns kvalitet. I OSPAR-sammanhang hänförs Skagerrak till Nordsjön, medan Kattegatt förs till Östersjön och därför i konvensionsarbetet hör hemma inom Helsingforskonventionen, HELCOM. Löpande verksamheter enligt konventionen hanteras av OSPAR-kommissionen, som inrättades 1992, och består av representanter för de femton deltagande länderna samt EU-kommissionen.  

Oslo-Pariskonventionens webbplats - ospar.org Länk till annan webbplats.

Inspire

Inspire är ett EU-direktiv med bestämmelser om inrättandet av en infrastruktur för geodata inom EU. Syftet är att via tjänster förbättra tillgängligheten till offentliga geodata inom miljöområdet.

Inspire står för Infrastructure for Spatial Information in Europe. Syftet med direktivet är att utbyte av data myndigheter emellan ska bli effektivare. Det ska också vara möjligt att ”sömlöst” kombinera data från olika medlemsländer inom EU.