Huvudinnehåll

Väderradarnätet moderniserat – ökar kvaliteten i nederbördsprognoser

Uppdaterad

Publicerad

Nu är tolv anläggningar i Sveriges väderradarnät uppgraderade med ny teknik som säkerställer den fortsatta driften och bidrar till mer detaljerade nederbördsprognoser.

SMHI och Försvarsmakten, som tidigare ägde fem respektive sju av de tolv väderradaranläggningarna, har tillsammans med Försvarets Materielverk (FMV) drivit moderniseringsprojektet Swerad 2020 sedan 2010. I samband med moderniseringen av respektive anläggning har SMHI och Försvarsmakten kommit överens om att SMHI tar över ägande, drift och underhåll av samtliga anläggningar. Projektet är nu inne i sin avslutningsfas.

Porträtt på en man med glasögon

Ulf Christensen, SMHI.

– Genom att föra in ny och modernare teknik har vi säkerställt produktion av väderdata på längre sikt. Moderniseringen innebär också en ökad kvalitet i underlaget för meteorologiska och hydrologiska prognoser. Nederbördsinformationen är både mer detaljerad och mer aktuell, vilket har stor betydelse inom bland annat flygverksamhet och väghållning, säger Ulf Christensen, SMHI.

Swerad – det svenska radarnätet

En väderradar detekterar nederbörd och är ett värdefullt hjälpmedel när man gör meteorologiska och hydrologiska prognoser.

Det svenska väderradarnätet ”Swerad” byggdes upp i ett samarbete mellan SMHI och Försvarsmakten under perioden 1985–2000. Resultatet blev tolv anläggningar där SMHI ägde fem och Försvarsmakten sju. Numera äger SMHI elva av tolv radaranläggningar men ansvarar för drift och underhåll för alla tolv. Ägarövertagandet för den sista anläggningen sker senare i år.

Anläggningarna levererar data till SMHI i realtid. Produkter sammanställs i centrala system och levereras vidare internt, till Försvarets vädertjänst och till andra kunder och användare.

Med start 2014 har hela väderradarnätet uppgraderats i ett projekt lett av SMHI, Försvarsmakten och FMV. Saab fick uppdraget att integrera ny teknik, installera samt sköta underhållet.

I samband med SMHIs övertagande av Försvarsmaktens anläggningar har Fortifikationsverket haft i uppdrag att för Försvarsmaktens räkning hantera olika avtal som rör anläggningarna, till exempel markanvändning, väghållning och elförsörjning.

Ny teknik skiljer ut regn, snö och hagel

Radaranläggningarna har moderniserats en i taget genom att tas ur drift, uppgraderas, testas och sedan tas i drift igen. Nya delar och ny teknik har förts in i varje anläggning. Radartorn, antenner och vissa mekaniska delar har återanvänts under moderniseringen. Första anläggningen togs ned hösten 2014 för att göras iordning och den sista anläggningen gjordes tillgänglig för användning i februari 2021.

Läs mer om radar Länk till annan webbplats.

Porträtt på en leende man i uniform

Jens Alm, Försvarsmakten

Den nya tekniken innebär bland annat en ny funktionalitet, så kallad ”dual polarisation”, som gör det möjligt att skilja på nederbördstyperna regn, snö och hagel.

– Det handlar om ett förfinat sätt att filtrera radarekon. Detta är bland annat användbart för att kunna filtrera bort störande icke-meteorologiska ekon som till exempel vågor på havet eller fåglar i luften, säger Jens Alm, Försvarsmaktens vädertjänstchef.

Uppdaterad radarinformation var 5:e minut

Med den nya tekniken blir även uppdateringsfrekvensen av den insamlade radarinformationen högre. Var 5:e minut skickas nya data till SMHI från de svenska radaranläggningarna, vilket kan jämföras med var 15:e minut innan moderniseringen. Med en tätare uppdatering kan nederbördsintensiteten mätas mer noggrant och ge bättre information om till exempel kraftiga skyfall och hagelskurar.

SMHI tar över driftansvar

I samband med moderniseringen har SMHI och Försvarsmakten kommit överens om att SMHI tar över ägande, drift och underhåll av samtliga tolv anläggningar.

– Det ger samhällsekonomiska vinster att en myndighet har ansvaret för allt som rör radarnätet: ägande, drift, utveckling och avtal med de olika privata markägarna, säger Ove Sundell, projektledare FMV.

SMHI har tagit över anläggningarna allt eftersom de blivit uppgraderade och garantiperioden avslutats. Ägarövertagandet för den sista anläggningen sker senare under 2021. Det nära samarbetet mellan Försvarsmakten och SMHI fortsätter och SMHI kommer även framgent att leverera väderradardata till Försvarsmakten.

Följ regn- och snöfallsområde i tjänsten Radar med blixt Länk till annan webbplats.

Porträtt på en leende man med glasögon

Ove Sundell, FMV

Relaterade sidor

  • Kunskapsbanken

    Radarbilder

    Bilder på radarkompositer kan vara till stor hjälp för den som vill planera sin Bilder på radarkompositer kan vara till stor hjälp för den som vill...

  • Kunskapsbanken

    Falska nederbördsekon från väderradar

    I vissa lägen och på vissa platser kan det ibland förekomma falska radarekon på radarbilderna som kan missleda tittaren. Det kan bero på en rad oli...