Kommer kalla vintrar tre i rad?

Krönika av Sverker Hellström, klimatolog.

Sverker Hellström, klimatolog
Sverker Hellström är klimatolog på SMHI och skriver krönikor för SMHI-bladet Medvind.

Hösten skrider fram och man börjar inse att det inte är så långt kvar innan vintermörkret börjar lägra sig över oss. Det har redan börjat dyka upp rätt tvärsäkra påståenden att kalla vintrar oftast kommer tre i rad och att den tredje i raden brukar vara den allra kallaste. De flesta meteorologer är nog lite försiktigare. Standardsvaret är att det är omöjligt att göra vanliga väderprognoser så långt fram i tiden.

Men det har onekligen inträffat att det varit tre riktigt kalla vintrar på raken. Senast var vintrarna 1985, 1986 och 1987. Och de tre krigsvintrarna 1940, 1941 och 1942 är ökända. Om man tänker närmare efter så bör ju ändå de flesta samband mellan olika månaders och årstiders väder vara rätt svaga. För hur skulle det vara annars? Då skulle vi ju riskera att hamna i en oändlig spiral där den ena kalla vintern ger den andra och så vidare.

Extrema väderhändelser inträffar - per definition - mycket sällan

Det är alltid knepigt att göra statistik på extrema väderhändelser eftersom dessa per definition inträffar mycket sällan och urvalet därför blir litet. Men låt oss titta på temperaturen i Stockholm där det finns mätningar sedan 1756. Om vi betraktar en vinter som mycket kall om dess medeltemperatur är minst två grader lägre än medianvärdet 1756-2010, så hittar vi elva fall när vi har haft minst två sådana vintrar i rad. I sju av dessa fall har då den tredje vintern varit kallare än medianvärdet och i fyra fall mildare än medianvärdet. I tre av fallen har den tredje vintern varit den kallaste av de tre.

Om vi gör på liknande sätt för en station i sydligaste respektive nordligaste Sverige så har den tredje vintern varit kallare än medianvärdet i tre fall av fyra i Lund och två fall av fem i Karesuando.

Med viss försiktighet kanske man kan säga att statistiken pekar på en något förhöjd sannolikhet att den kommande vintern blir kallare än normalt, när vi nu haft två riktigt kalla vintrar. Men några starka samband är det inte.