Juni 2024 - Högsommarvärme efter midsommar

Efter några varma inledande dagar kom stora delar av juni 2024 att domineras av lågtrycksbetonat, svalt och ostadigt väder. Efter midsommar följde dock några dagar med högsommarvarmt väder och lokalt över 30°. Under månadens sista dagar skedde sedan en återgång till svalare väder.

Temperatur - Varmaste junimånaden på 70 år längst i norr

I den södra delen av Sverige var månadsmedeltemperaturen i juni rätt normal. I västra Götaland lokalt till och med något under det normala för perioden 1991-2020.

I norra halvan av landet var det dock en genomgående varm junimånad. Det gällde även under den lågtrycksbetonade perioden i mitten av juni när det norr om lågtrycksområdet strömmade in varmare luft med sydliga eller ostliga vindar. Det är rätt typiskt för den sortens svenskt sommarväder.

Detta resulterade i att Naimakka, vår nordligaste temperaturmätande station, hade sin varmaste junimånad sedan 1953. I Karesuando var det den varmaste sedan 1980.

Månadens högsta temperatur blev 32,0° i Uppsala den 28 juni. Den lägsta var -2,4° i Ljusnedal i Härjedalen den 7 juni.

Den 28 juni blev en tropisk natt med minimitemperatur över 20° lokalt i västra Svealand och på Gotland. Men i samband med en kallfrontspassage sänktes temperaturen under dagen, varför ingen station fick ett så kallat tropiskt dygn.

Sverigekarta som visar medeltemperaturens avvikelse från det normala under juni 2024.
Medeltemperaturens avvikelse från normalperioden 1991-2020 för juni 2024. Förstora Bild
Sverigekarta som visar månadsmedeltemperaturen under juni 2024.
Månadsmedeltemperaturen under juni 2024. Förstora Bild

Fler avvikelsekartor med normalperiod 1991-2020 och referens­normalperiod 1961-1990

Jämförelse med tidigare junimånader i Sverige och globalt

Sedan 2018 har samtliga junimånader varit varma eller mycket varma på nationell basis. Juni 2024 var dock inte lika varm som de fem föregående junimånaderna.  

Medeltemperaturer i juni i Sverige och globalt
Stapeldiagrammet visar avvikelsen från ett referensvärde 1860-1900 för Sverigemedeltemperaturen i juni (baserat på 35 stationer med mycket långa mätserier). Den svarta kurvan visar ett utjämnat förlopp ungefär motsvarande tio-åriga medelvärden. Linjen med prickar visar motsvarande utjämnade förlopp för den globala medeltemperaturen i juni (data från CRU). Förstora Bild

Nederbörd - Splittrat mönster

Nederbördmönstret var rätt varierat vilket är typiskt för en sommarmånad med mycket regnskurar. Förhållandevis torrast var det i inre och norra Svealand samt sydligaste och nordöstra Norrland.

Däremot bidrog enstaka dagar med kraftigt regn till en rekordhög månadsnederbörd i Norrköping och Ölands norra udde.

Månadens största dygnsnederbörd var 59,2 mm i Laholm i sydligaste Halland den 12 juni.

Det var även några tillfällen med mycket höga regnintensiteter i samband med regn- och åskskurar. Svanberga i Roslagen registrerade 3,3 mm/minut den 3 juni och Haparanda i Norrbotten 3,2 mm/minut den 12 juni.

Sverigekarta som visar nederbördens avvikelse från det normala under juni 2024.
Nederbörden i procent av normalperioden 1991-2020 för juni 2024. Förstora Bild
Sverigekarta som visar nederbördssumma under juni 2024
Nederbördssumma under juni 2024. Förstora Bild

Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i juni 2024 (721 kB, pdf)

Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer i juni 2024 (23 kB, pdf)

Vind

Trots det ofta lågtrycksbetonade och ostadiga vädret var byvinden på de flesta håll något under det normala. En del blåsiga tillfällen förekom dock.

Den högsta medelvinden under månaden blev VSV 27,8 m/s i Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen den 20 juni. Stekenjokk noterade samtidigt den högsta byvinden med 33,5 m/s.

Bland kuststationer hade Väderöarna i Bohuslän högst medelvind med VSV 22,4 m/s den 5 juni och Östergarnsholm på ostligaste Gotland högst byvind med 29,3 m/s den 30 juni.

Sverigekarta som visar byvindens avvikelse från det normala (1996-2015) under juni 2024.
Byvindens avvikelse från det normala (1996-2015) under juni 2024. Förstora Bild

Snö 

Katterjåkk i nordligaste Lapplandsfjällen rapporterade 8 cm i snödjup alldeles i månadens inledning. I övrigt var det ingen station som rapporterade något snödjup.

Solskenstid

Trots det rätt ostadiga vädret hade de allra flesta stationer mer sol än normalt under juni. Några rekord var det dock inte fråga om.

Mest sol hade Luleå med 378 soltimmar och minst med 150 timmar hade Tarfala i nordligaste Lapplandsfjällen.

Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under juni 2024.
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under juni 2024. Förstora Bild
Sverigekarta som visar antal soltimmar under juni 2024.
Antal soltimmar i juni 2024. Förstora Bild

Åska

Åska förekom åtminstone någonstans i Sverige under de flesta av månadens dygn. Den 1 och 2 juni var de åskrikaste dygnen med drygt 10000 blixtregistreringar vardera, huvudsakligen i södra halvan av landet. Den 4 juni och den 23-26 juni var det dock inga eller bara någon enstaka blixtregistrering i landet.

Sverigekarta som visar antal åskdagar under juni 2024.
Antal åskdagar under juni 2024. Förstora Bild
Sverigekarta som visar totalt antal blixtar under juni 2024.
Totalt antal blixtar under juni 2024. Förstora Bild

Vädret dag för dag

Varm och fuktig luft inledningsvis

Det var varm och ganska fuktig luft som täckte Sverige under de första dagarna i juni. På månadens första dag uppmättes ett nytt säsongshögsta med 29,4° i Osby i Skåne. Den högstanoteringen stod sig sedan till månadens sista vecka.

Det bildades en hel del regn- och åskskurar i framför allt södra halvan av landet. Exempelvis kom rapporter om skyfall med hagel och översvämningar i Ystad söndagen den 2 juni.

Kallfronter passerade

Den 3 juni kom en kallfront in västerifrån. I den varma luften framför fronten bildades en del kraftiga skurar. Till exempel fick Svanberga i Roslagen 17,4 mm, varav 3,3 mm på bara en minut.

Bilden visar en karta med en analys av väderläget i Europa den 3 juni 2024.
Analys av väderläget klockan 14 den 3 juni 2024. Illustration SMHI Förstora Bild

En svag högtrycksrygg gav en tillfällig stabilisering nästa dag. Det var fortfarande rätt varmt med upp till 25,2° i Uppsala.

En ny kallfront passerade den 5 juni, vilket markerade en mer markant väderomläggning. I samband med detta var det också rätt blåsigt vid västkusten, där Väderöarna noterade VSV 22,4 m/s i medelvind med stormstyrka i vindbyarna.

Under nationaldagen täcktes Sverige av en rätt kylig luftmassa. I Börtnan i Jämtland sjönk temperaturen under natten till -2,0°. Under dagen bildades regn- och åskskurar på många håll. Varmast var det i nordöstra Norrland, där Vittangi kom upp i 23,6°.

Det var likartat väder nästa dag och på de allra flesta håll i landet nådde temperaturen inte över 20°. Ljusnedal i Härjedalen hade -2,4° under natten, vilket blev månadens lägsta temperatur.

Lågtryck parkerade över Sverige

Lördagen den 8 juni passerade ett omfattande regnområde upp över södra Sverige. Ullared i Halland fick 40,5 mm under dygnet. Samtidigt rörde sig ett lågtryck från Norska havet in över mellersta Sverige.

Under söndagen låg lågtrycket och det kraftigaste regnet över södra Norrland, där Höglekardalen i Jämtland fick 51,4 mm och Västmarkum i Ångermanland 37,4 mm. Söder om lågtrycket var det blåsigt med vindbyar på 23 m/s i Såtenäs i Västergötland. Stabilast och varmast var det i norr där Haparanda hade 21,4°.

Måndagen den 10 juni spred sig regnet upp till norra Norrland. Samtidigt fyllde det kring lågtrycket på med regn- och åskskurar över de södra och mellersta delarna av landet. Knappt någon station i landet nådde över 20°.

Bilden visar mammamoln i Norrköping den 10 juni 2024.
Vackra mammamoln fotograferade utanför SMHI i Norrköping den 10 juni 2024. Foto Linnea Rehn Wittskog Förstora Bild

Nästa dag försköts lågtrycket upp mot Bottenviken men det var fortsatt regn- och åskskurar på många håll i landet.

Onsdagen den 12 juni bildades kraftiga åskskurar över Götaland och södra Svealand. Laholm i sydligaste Halland rapporterade 59,2 mm, vilket blev månadens största dygnsmängd. Även i nordöstra Norrland förekom åskskurar, där Haparanda rapporterade 19,8 mm varav 3,2 mm under endast 1 minut.

Bilden visar en karta med en analys av väderläget i Europa den 12 juni 2024.
Analys av väderläget klockan 14 den 12 juni 2024. Illustration SMHI Förstora Bild

Det ostadiga vädret fortsatte de följande dagarna. Den 13 juni förekom de kraftigaste regn- och åskskurarna främst i norra Svealand och Norrland och den 14 juni främst i norra Norrland.

Regn följdes av lite varmare luft

Lördagen den 15 juni rörde sig ett mer sammanhängande regnområde upp över Götaland och Svealand. Lysekil i Bohuslän rapporterade 23,2 mm.

Regnområdet fortsatte upp över landet under söndagen och följdes av lite varmare luft. Lund i Skåne kom upp i 22,8°.

Den nya veckan inleddes den 17 juni med ett nytt regnområde som gav 30,0 mm i Fagerhult i Småland. Dagstemperaturen steg ytterligare och Sala nådde upp till 24,5°.

Den 18 juni återfanns de största regnmängderna i västra och norra Norrland. Stabilast hade Götaland, där Ölands norra udde med 25,2° noterade den första högsommardagen i Sverige på två veckor.

Även nästa dag var det norra delen av landet som hade regn- och åskskurar i störst omfattning. Grönliden i Västerbotten rapporterade 38,7 mm.

Högtrycksrygg i söder och variabelt midsommarväder

Den 20 juni växte en högtrycksrygg in mot södra Sverige. I norr var det däremot påverkan av lågtryck och blåsigt. Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen hade storm i medelvind VSV 27,8 m/s med orkanbyar 33,5 m/s.

På midsommarafton den 21 juni fick södra Sverige rätt soligt väder och Målilla i östra Småland nådde upp till 25,3°. I norr fanns det kvar rester av lågtryck med splittrat regn.

Redan under midsommarnatten kom ett regnområde in över Götaland och det fortsatte upp mot södra och västra Svealand under midsommardagen. Regnet var kraftigt på sina håll med som mest 50,3 mm i Vedborm på norra Öland. Nu var det i stället norra Sveriges tur att ha det stabilaste vädret.

Bilden visar en karta med en analys av väderläget i Europa under midsommarnatten den 22 juni 2024.
Analys av väderläget under midsommarnatten den 22 juni 2024. Illustration SMHI Förstora Bild

Midsommarhelgen avslutades söndagen den 23 juni med att norra Sverige fick tillbaka det ostadiga vädret. Samtidigt började en ny högtrycksrygg att stabilisera vädret i söder.

Högsommarvärme den sista juniveckan

Högtrycksryggen utbredde sig norrut måndagen den 24 juni och en varmfront som med splittrat regn passerade norra Sverige följdes av högsommarvarm luft.

Den 25 juni nåddes 30°-strecket och varmast var det i södra Norrland med 31,0° i Forse i Ångermanland. 25°-värme nådde norr om polcirkeln i Paharova i Norrbotten.

Nästa dag dämpades dagstemperaturerna något i norr genom en kallfront med några stråk med regn. Upp till södra Norrland var det dock högsommarvarmt och som högst 30,3° i Uppsala, Stockholm och Sala.

Den 27 juni spred sig den varmaste luften åter något norrut. Lund i Skåne noterade månadens dittills högsta temperatur med 31,1°.

Händelserikt väderdygn med passerande kallfront

Natten till den 28 juni sjönk inte temperaturen under 20° lokalt i västra Svealand och på Gotland, det vill säga en tropisk natt. Samtidigt kom en kallfront med sitt regn in västerifrån. Framför kallfronten hann temperaturen stiga till 32,0° i Uppsala, vilket blev månadens högsta temperatur och den högsta junitemperaturen i Uppsala sedan 1947.

I samband med kallfrontspassagen förekom kraftiga åskskurar. Norrköping fick 44,4 mm och närliggande Hultsbruk 46,4 mm. Det mesta av detta föll på bara någon timme. Tromber orsakade skador i några trädgårdar i Skåne, Sörmland och Uppland.

Lördagen den 29 juni nådde kallfronten upp till nordligaste Sverige med de största nederbördsmängderna i fjällkedjan. Framför kallfronten hann dock temperaturen stiga till bland annat 25,3° i Muodoslompolo i norra Norrbotten och 25,1° i Karesuando. I söder var det en blåsig och rätt sval lördag.

Lågtryck med kraftigt regn på månadens sista dag

Bilden visar en karta med en analys av väderläget i Europa den 30 juni 2024.
Analys av väderläget klockan 14 den 30 juni 2024. Illustration SMHI Förstora Bild

Söndagen den 30 juni kom ett lågtryck med kraftigt regn in söderifrån. Det gav som mest 46,7 mm i Baramossa i sydligaste Halland. Närliggande Laholm fick sin andra stora regnmängd denna månad med 43,9 mm. Det var även kraftiga vindar i samband med lågtrycket, Östergarnsholm på ostligaste Gotland hade vindbyar på 29,3 m/s.

Högsta temperatur, juni 2024
Norrland +31,0° den 25 Forse (Ångermanland)
Svealand +32,0° den 28 Uppsala (Uppland)
Götaland +31,1° den 27 Lund (Skåne)
Lägsta temperatur, juni 2024
Norrland -2,4° den 7 Ljusnedal (Härjedalen)
Svealand -0,3° den 7 Gustavsfors A (Värmland)
Götaland +0,5° den 7 Hagshult (Småland)
Högsta nederbörd, juni 2024
Norrland 169,0 mm Höglekardalen (Jämtland)
Svealand 132,6 mm Töcksfors (Värmland)
Götaland 229,5 mm Baramossa (Halland)
Lägsta nederbörd, juni 2024
Norrland 18,4 mm Storön A (Norrbotten)
Svealand 32,6 mm Sala A (Uppland)
Götaland 45,3 mm Gotska Sandön A (Gotland)
Högsta lufttryck, juni 2024
Norrland 1022,4 hPa den 1 Storlien-Storvallen (Jämtland)
Svealand 1022,2 hPa den 25 Landsort (Södermanland)
Götaland 1023,1 hPa den 25 Hoburg (Gotland)
Lägsta lufttryck, juni 2024
Norrland 987,4 hPa den 9 Östersund-Frösön flygplats och Hallhåxåsen (Jämtland)
Svealand 988,2 hPa den 9 Hamra (Dalarna)
Götaland 989,2 hPa den 10 Nordkoster (Bohuslän)
Största snödjup, juni 2024
Norrland 8 cm den 1 Katterjåkk A (Lappland)
Svealand -
Götaland -

Medelvindhastighet vid kuststationer på minst 21 m/s i juni 2024 (4 kB, pdf)

Dygnsnederbörd på minst 40 mm juni 2024 (5 kB, pdf)