Juli 2012 - Sommarregnen fortsatte med en del soligare avbrott

Efter den ovanligt kyliga och regniga junimånaden var det säkert en besvikelse för många semesterfirare att juli fortsatte på liknande sätt. Jämfört med andra julimånader var det dock inte tal om några rekordstora regnmängder. Medeltemperaturen varierade från lite över den normala i söder till under den normala i norr. Inte heller solskenstiden hamnade så långt från den normala även om det på de flesta håll var en övervikt för molnigt väder.

Ostadig inledning med så småningom stigande temperaturer

Under den första dagen i juli förekom det regn och åska i en stor del av Sverige. De största regnmängderna föll över Lappland och Västerbotten, där Jäkkvik fick hela 55 mm och Talliden 43 mm. Regnet låg kvar över norra Sverige den 2 och försvagades bara långsamt. Över södra Sverige kom det samtidigt in torrare luft.

En högtrycksrygg gav uppehållsväder i större delen av landet den 3. I norr var luften så pass kylig att nattfrost förekom på flera platser i Lappland den 4. Från Katterjåkk rapporterades nysnö på höjder över 700 meter. I söder försvagades högtrycksryggen och en varmfront med ett mindre regnområde kom in över mellersta delen av landet.

Varmfronten följdes av stigande dagstemperaturer. Den 5 hade Östmark-Lämbacken i Värmland 27° och Forse i Ångermanland 26°. Följande dag var det 27° upp till Älvsbyn i Norrbotten. Men samtidigt kom en kallfront med åska in över nordligaste Sverige, och ett annat område med regn och åska kom in i söder.

Månadens största väderdramatik

Veckoslutet den 7-8 juli bjöd på månadens största väderdramatik. Områden med regn och skurar bakade ihop sig över landet och delar av Småland och Dalarna drabbades av omfattande översvämningar.

Hinshult i östra Småland fick hela 163 mm regn den 7, vilket är den femte största dygnsmängd som rapporterats från en officiell svensk station. Samma dygn fick småländska Hässleby 121 mm. I flera vattendrag i området nådde vattennivåerna snabbt mycket höga nivåer.

Även områden kring Västerdalälven och Siljan berördes av mycket kraftigt regn dessa dygn. Där var den största dygnsmängden 102 mm i Mockfjärd den 8.

I norra Norrland var det samtidigt några dygn med rätt soligt väder medan det lokalt förekom regnmängder på drygt 40 mm i Götaland och Svealand även den 9.
 

Dygnsnederbörd den 7 juli 2012.
Dygnsnederbörd den 7 juli 2012. Förstora Bild
Dygnsnederbörd den 8 juli 2012.
Dygnsnederbörd den 8 juli 2012. Förstora Bild

Svår frostnatt längst i norr

Natten till den 10 var klar och mycket kylig längst i norr. Naimakka, vår nordligaste väderstation, noterade då månadens lägsta temperatur i landet med -2,8°. I Karesuando var det -0,1°, vilket för den stationen innebar den första frostnatten i juli sedan 1949. I söder höll ett litet lågtryck liv i skurarna, som fortfarande kunde ge över 40 mm lokalt.

Detta lågtrycksområde växte efterhand in även över nordligaste delen av landet, och den 11-12 förekom regn- och åskskurar på många håll i Sverige. Men de var i allmänhet inte fullt så kraftiga som under de föregående dygnen.

Regnen blir åter kraftigare

Vattensalamander på Gräsö
För den här vattensalamandern i ett hällkar på Gräsö i Roslagen var den regniga sommaren nog en fördel. Foto Erik Engström, SMHI Förstora Bild

Över norra Norrland drog sedan ett kraftigt och utbrett regnområde in från Finland den 13 och försköts vidare åt nordväst den 14. På två dygn fick Parakka i nordöstra Lappland hela 108 mm.

Andra regnområden drog in söderifrån över Götaland. Baramossa i Halland fick 54 mm och Hoburg på Gotland 63 mm den 14. Den 15 hade nederbörden med regn- och åskskurar sitt centrum över Svealand och östra Norrland. Norrby i Uppland fick då 43 mm.

Regn- och åskskurar fortsatte att matas in över sydligaste och mellersta Sverige de följande dygnen med som mest 42 mm i Sala den 17. I norra Norrland var det mest torrt väder dessa dagar och lokal nattfrost.
 

Under fruntimmersveckan efterhand lite stabilare väder

Den 18 inleddes den så kallade fruntimmersveckan. Den levde inledningsvis upp till sitt regniga rykte med en del häftiga regn- och åskskurar i främst södra Sverige. Den 19 drabbades Gotland av kraftigt regn med översvämningar. Mest bland SMHIs stationer fick Vänge med 74 mm. Den 20 var skurarna som tätast över Svealand med 25 mm i Svanberga i Uppland.

Från den 21 började regnskurarna förlora i styrka, även om det inte var fråga om någon längre stabilisering. Temperaturen låg i allmänhet under den normala med kyliga nätter. Natten till den 22 var det +3° så långt söderut som i Horn i Östergötland. Samma natt hade Haparanda +2,2° som lägst, vilket innebar den lägsta julitemperaturen där sedan 1863. Följande natt var det -2° i Latnivaara nordväst om Gällivare.

Några dagar med högsommarvärme

Ett djupt lågtryck nära Island och ett högtryck över kontinenten medförde därefter införsel av varmare luft över Sverige. Den 24 blev den första dagen på två veckor med högsommartemperaturer i Sverige.

Den 25 nåddes månadens högsta temperatur i landet med 30,5° i Lund och 29,3° i Munka-Ljungby i Skåne. Den nuvarande termometeruppställningen i Lund är möjligen lite väl värmekänslig, eftersom Lund som enda station i landet nådde strax över 30° även den 27 och 28.

Den 24-27 var det uppehåll i praktiskt taget hela Götaland. I Svealand och Norrland drev det in en del regnskurar västerifrån, men de var mestadels av det lättare slaget.
 

Markant kallfront med åska och orkanbyar

Natten till den 28 kom en skarp kallfront in över landets västligaste delar, och det blev inledningen på en period med större regnmängder igen. Fram till morgonen den 29 hade Mollsjönäs i Västergötland fått 36 mm och Hamra i Orsa finnmark 38 mm. I västra Götaland och inre Svealand förekom talrika åskväder.

Det förekom även rapporter om nedblåsta tak m.m. i samband med tromber eller mycket kraftiga fallvindar. Det unika inträffade att en av våra automatstationer registrerade ett av dessa fenomen. Det var i Hällum i Västergötland, där vindbyar på 35 m/s noterades vid 19-tiden på lördagskvällen den 28. Detta stämmer väl med tidningsuppgifter att en tromb passerat Hällum just vid den tidpunkten.
 

Automatstationen i Hällum
Automatstationen i Hällum i Västergötland. Där noterades den 28 juli svenskt byvindsrekord (fjällstationer undantagna) för juli månad med 35 m/s i samband med en tromb. På den här bilden från år 2006 flyter dock Lidan stilla i bakgrunden. Förstora Bild

Kallfronten passerade vidare över landet, men i norr lyckades den inte riktigt tränga bort varmluften, utan där kulminerade värmen den 29 med 28° i Torpshammar i Medelpad och 25° i Åsele i Lappland.

Samma dygn kom ett område med kraftigt regn och åska in över framför allt Gotland, där Sanda fick 56 mm och Hoburg 48 mm. Regnområdet fortsatte norrut den 30 med stora regnmängder i Jämtland och södra Lappland. Gubbhögen och Hillsand i Jämtland fick då 38 mm.

Hageloväder i Sollefteå och Halmstadtrakten

Under månadens sista dag förekom talrika åskskurar i landet. Lokalt var vädret dramatiskt. Marbäck, någon mil öster om Halmstad, fick 52 mm i form av både störtregn och hagel.
 

Hagel i Sollefteåtrakten den 31 juli 2012.
Någon mil nordväst om Sollefteå föll dessa hagel vid lunchtid den 31 juli. Enligt uppgift kan det lokalt ha fallit ännu något större hagel i trakten. Foto Mats Johansson, SMHI Förstora Bild
Hagel i Sollefteåtrakten den 31 juli 2012.
I samband med kraftiga hagelbyar kan det kortvarigt se ut som om marken vore täckt av nysnö . Foto Mats Johansson, SMHI Förstora Bild

Samma dag rapporterades från Sollefteåtrakten hagel stora som pingisbollar. Haglen orsakade bland annat en del skador på bilar. Från Gunnarn i södra Lappland rapporterades 22 mm regn på en halvtimme under eftermiddagen den 31.

Temperatur och nederbörd vid 10 mätstationer i juli 2012.

Detaljerad tabell över temperatur och nederbörd vid 15 stationer juli 2012

Karta med soltimmar under juli 2012.
Antal soltimmar i juli 2012. Förstora Bild
Juli 2012 - Medelmolnighet
Medelvärde av molnighet klockan 07, 13 och 19 under juli 2012. Förstora Bild

I norr var det den kyligaste julimånaden på drygt 15 år

Ofta var det ganska varm luft som drog in över landet tillsammans med regnvädren. När solen fick möjlighet att lysa blev det också rätt hyggliga dagstemperaturer. Det gällde framför allt under perioderna den 5-9 och den 24-28 juli. Detta räckte för att sydligaste och mellersta Sverige i allmänhet skulle få en månadsmedeltemperatur något över den normala.

I nordligaste Sverige var de varma perioderna inte så långvariga. På sina håll i norra Norrland blev det därför den kyligaste julimånaden sedan 1995 eller 1996.

Under nio nätter i juli var det frost vid åtminstone någon station i Sverige. Någon tropisk natt, det vill säga minimitemperatur över 20°, förekom inte under månaden.

Juli 2012 - Temperaturavvikelse
Medeltemperaturens avvikelse från det normala i juli 2012. Förstora Bild
Karta över medeltemperaturen i juli 2012.
Medeltemperaturen i juli 2012. Förstora Bild

Regnigare än normalt i juli på de flesta håll

Större delen av Sverige har fått mer regn än normalt under juli. Några rekordmängder för att vara en julimånad har det i allmänhet inte varit fråga om, men i kombination med den delvis mycket regniga junimånaden så kan det nog kännas som att regnandet aldrig velat sluta den här sommaren.

Konkurrensen mellan regniga julimånader är hård och det är inte så lätt att sätta nya rekord. För tre år sedan var det definitivt regnigare på många håll från Värmland till mellersta Norrland. I Sydsverige är många gällande regnrekord från juli 2007, 2004 eller 2003, och de rekorden har inte varit hotade av årets juli.
 

Juli 2012 - Nederbördsavvikelse
Nederbörd i procent av det normala under juli 2012. Förstora Bild
Karta över nederbörd juli 2012.
Nederbörd under juli 2012. Förstora Bild
Juli 2012 - Blixtdagar
Åskdagar under juli 2012. Förstora Bild
Juli 2012 - Antal blixtar
Totalt antal blixtar juli 2012. Förstora Bild

Förklaring till åsk- och blixtkartorna

 
Högsta temperatur, juli 2012
Norrland +27.9° den 29 Torpshammar (Medelpad)
Svealand +28.9° den 25 Eklången (Södermanland)
Götaland +30.5° den 25 Lund (Skåne)
 
Lägsta temperatur, juli 2012
Norrland -2.8° den 4 Tarfala och den 10 Naimakka (Lappland)
Svealand +1.0° den 21 Idre fjäll (Dalarna)
Götaland +3.4° den 22 Horn (Östergötland)
 
Högsta nederbörd, juli 2012
Norrland 175 mm Simeå (Hälsingland)
Svealand 219 mm Mockfjärd (Dalarna)
Götaland 245 mm Hinshult (Småland)
 
Lägsta nederbörd, juli 2012
Norrland 23 mm Brednoret (Västerbotten)
Svealand 37 mm Hyndevad (Södermanland)
Götaland 20 mm Löttorp (Öland)
 
Högsta lufttryck, juli 2012
Norrland 1027.9 hPa den 5 Pajala (Norrbotten)
Svealand 1024.7 hPa den 5 Hamra (Dalarna)
Götaland 1026.8 hPa den 23 Falsterbo (Skåne)
 
Lägsta lufttryck, juli 2012
Norrland 988.0 hPa den 14 Karesuando (Lappland)
Svealand 994.9 hPa den 15 Svenska Högarna (Uppland)
Götaland 993.4 hPa den 15 Visby flygplats (Gotland)
 
Största snödjup, juli 2012
Norrland - cm
Svealand - cm
Götaland - cm

Medelvind över 21 m/s i juli 2012

Dygnsnederbörd över 40 mm juli 2012