Juli 2024 - Inte fullt så varm som förra årets juli

Den globala medeltemperaturen under juli 2024 var den näst högsta för en julimånad efter förra årets rekordvarma juli. Bland områden med mycket stora temperaturöverskott kan nämnas inre delarna av Antarktis, västra USA och västra Kanada samt sydöstra Europa. Alldeles i början av månaden uppgraderades den tropiska orkanen Beryl till kategori 5, vilket är rekordtidigt för en tropisk orkan på Atlanten. I slutet av månaden gav den tropiska orkanen Gaemi regnmängder över 1000 mm på Taiwan.

Temperatur

Bilden visar kartor med medeltemperaturens avvikelse från det normala i juli 2024 globalt respektive för Europa.
Global temperaturanomali (vänster bild) i juli 2024 samt för Europa (höger bild). Avvikelserna avser normalperioden 1991-2020. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF. Förstora Bild

Den globala medeltemperaturen under juli 2024 var den näst högsta som registrerats för en julimånad. Jämfört med förra årets rekordvarma juli så hade årets juli 0,04° lägre månadsmedeltemperatur enligt Copernicus Climate Change Service. Jämfört med den förindustriella referensperioden 1850-1900 var juli 2024 cirka 1,48° varmare.

Den 21-24 juli samt den 27 juli var jordens medeltemperatur i absoluta tal den högsta som hittills registrerats. Det tidigare högsta värdet var från den 6 juli 2023 när medeltemperaturen var 17,08°. Den allra varmaste dagen var den 22 juli med en global medeltemperatur på 17,16° enligt Copernicus Climate Change Service.

Tudelat Europa temperaturmässigt

För Europa som helhet var juli 2024 den näst varmaste efter juli 2010. Regionalt var dock temperaturbilden tudelad. Det var lågtrycksbetonat över Brittiska öarna och södra Skandinavien med en månadsmedeltemperatur något under det normala för perioden 1991-2020.

Bilden visar en Europakarta med linjer för medellufttrycket i juli 2024.
Medellufttryck i Europa i juli 2024. Illustration SMHI Förstora Bild

I sydöstra Europa var det däremot en mycket varm julimånad. Bland annat i Grekland, Bulgarien och Ungern var månaden rekordvarm. Bland höga temperaturer i det här området kan nämnas 42,2° i Sandanski i Bulgarien och 41° i Rumäniens huvudstad Bukarest den 16 juli. I Spanien var det ännu varmare den 24 juli med 45,7° i El Granado och 44,9° i Ecija.

Över 40° i månadsmedeltemperatur i Death Valley

I Nordamerika var det delvis också ett splittrat temperaturmönster. Medan centrala USA hade en julimånad som pendlade kring det normala temperaturmässigt, så fanns en zon från Kalifornien och upp över västra Kanada med mycket varmt väder. Även vid USAs östkust och i östra Kanada var det stora temperaturöverskott.

I Death Valley (Furnace Creek) i Kalifornien uppmättes 53,9° (129°F) den 7 juli. Den närliggande stationen Stovepipe Wells rapporterade 53,0° samma dag. Båda stationerna hade en månadsmedeltemperatur över 42°.

Enligt den amerikanska vädertjänsten hade Kalifornien sin allra varmaste julimånad i en serie tillbaks till 1895. Det gäller även delstaten New Hampshire i nordöstra USA. Flera andra delstater hade sin näst varmaste eller tredje varmaste juli.

Bilden visar en karta över USA med en ranking av månadsmedeltemperaturen i juli 2024 delstatsvis.
Ranking av månadsmedeltemperaturen delstatsvis i USA i juli 2024. 1 = kallast och 130 = varmast i en mätserie sedan 1895. Källa: Amerikanska vädertjänsten (NOAA). Förstora Bild

Över 50° även i Afrika och södra Asien

Juli var mycket varm även i Nordafrika och stora delar av södra och centrala Asien. På månadens första dag rapporterades 50,4° från Hassi-Messaoud i Algeriet och temperaturer över 50° förekom även i ett flertal länder i Asien. Exempelvis hade Rabya i Kuwait 52,0° den 12 juli.

Vintermånad på södra halvklotet

På södra halvklotet är juli en vintermånad. I stora delar av Sydamerika söder om ekvatorn var det något kallare än normalt i juli. Exempelvis hade Visviri i Chile (4084 möh)  -17,9° den 16 juli och Chuapalca i Peru (4177 möh) hade -20,3° samma dag.

Även i Sydafrika var månaden lite kallare än normalt på många håll. Där hade Buffelsfontein -15,9° på månadens sista dag.

Rekordhögtryck i Nya Zeeland

Medan Nya Zeeland hade en julimånad något mildare än normalt, så var det på många håll något kallare än normalt i Australien. Jämfört med den tidigare referensperioden (1961-1990) var det dock i allmänhet något mildare även i Australien.

De lägsta temperaturerna förekom i början av månaden. Liawenee i den austaliensiska delstaten Tasmanien hade -13,5° den 4 juli, vilket är den näst lägsta temperaturen överhuvudtaget i Tasmanien.

Samtidigt förekom mycket höga lufttryck i både Australien och Nya Zeeland. Ranfurly i Nya Zeeland registrerade 1046,5 hPa den 10 juli, vilket är nytt högtrycksrekord för landet.

Nederbörd

Det var en övervägande regnrik månad på många håll i norra Europa. I samband med ett för årstiden mycket intensivt lågtryck föll stora regnmängder över Lettland den 28-29 juli. Till exempel fick Riga 117 mm under en 24-timmarsperiod. Detta tillsammans med att även stormbyar på 27,4 m/s förekom i huvudstaden enligt den lettiska vädertjänsten.

Medan östra Island hade förhållandevis torrt kom det mycket stora regnmängder i de västra landsdelarna. Den 13 juli uppmättes 227 mm i Grundarfjorður, vilket enligt den isländska vädertjänsten är den högsta dygnsnederbörd som noterats i landet i juli månad.

I Schweiz föll på sydsidan av Alperna mycket stora mängder den 6-7 juli. Till exempel fick stationen Coldrerio i kantonen Ticino 222 mm under 24 timmar.

I sydöstra Europa och upp över den europeiska delen av Ryssland var det däremot torrt eller mycket torrt under juli.

Bilden visar en världskarta med nederbördens avvikelse från det normala i juli 2024.
Preliminär global nederbördsanomali i juli 2024. Källa: DWD (GPCC). Förstora Bild

I områden runt Mexikanska golfen föll stora regnmängder till stor del kopplat till de tropiska cyklonerna Beryl och Chris.

I västra Nordamerika var det däremot övervägande torrt i kombination med höga temperaturer. Där förekom även mycket omfattande skogsbränder, inte minst i Kalifornien och British Columbia i Kanada.

Ett undantag var Alaska, där man upplevde en rekordregnig juli enligt den amerikanska vädertjänsten.

Det var torrt eller mycket torrt även på många håll i Sydamerika med omfattande naturbränder i bland annat Bolivia och brasilianska Amazonas. 

Över stora delar av södra och östra Asien var det en mycket nederbördsrik månad. Bland annat Nordkorea drabbades mycket hårt av översvämningar. I samband med den tropiska orkanen Gaemi föll extrema regnmängder på Taiwan. Den 26 juli rapporterade Duonalindao 1218 mm och minst fyra andra stationer hade samtidigt dygnsmängder över 1000 mm.

Arktis och Antarktis

Efter en rätt långsam isavsmältning under juni höll avsmältningen i Arktis ett högre tempo under juli. Enligt National Snow & Ice Data Center var havsisens medelutbredning den sjätte lägsta för juli månad i en mätserie som började 1979. Copernicus Climate Change Service rankar isutbredningen som den nionde lägsta.

Några av de varmaste regionerna i Arktis var området kring östra Grönland, Svalbard och Nordkalotten samt norr om mellersta Sibirien.

Den 10 juli var det 31,1° i Ust'-Olenek på 73°N vid ryska Ishavskusten. Varmast i Grönland under månaden var det i Sisimut med 22,4° den 20 juli.

Inne på grönländska inlandsisen hade Geosummit (3200 möh) -22,8° den 22 juli.

Bilden visar kartor över månadsmedeltemperaturens avvikelse från det normala i Arktis respektive Antarktis i juli 2024.
Temperaturavvikelse i juli 2024 för Arktis (vänster bild) och Antarktis (höger bild) relativt normalperioden 1991-2020. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF. Förstora Bild

I de inre delarna av Antarktis, framför allt Östantarktis, var det i genomsnitt mycket stora temperaturöverskott under juli. Men det fanns även kallare perioder och under en sådan sjönk temperaturen vid Dome Fuji (3810 möh) till -82,1° den 17 juli. Samma dygn hade Base San Martin på den Antarktiska halvön 6,8°.

Havsisen kring Antarktis växte i bara långsam takt och mot slutet av månaden hade den tillfälligt nästan samma rekordlåga utbredning för årstiden som i juli förra året. I början av augusti ökade dock isutbredningen snabbare.

Bilden visar en tidsserie över isutbredningen kring Antarktis från 1 maj till 6 augusti  2024 jämfört med förra året och med normal isutbredning.
Isutbredning kring Antarktis från 1 maj 2024 till 5 augusti 2024 jämfört med förra året och med normal isutbredning. Källa: National Snow & Ice Data Center. Förstora Bild

Världshaven

Ytvattentemperaturen i världshaven sjönk i genomsnitt med någon hundradels grad jämfört med i juli 2023. Världshaven var ändå avgjort varmare än alla andra julimånader enligt statistik som går tillbaka till 1979.

Bilden visar ytvattentemeraturens variation under året för alla år mellan 1979 och 2024 samt motsvarande nnormaltemperatur för 1991-2020.
Ytvattentemperatur i världshaven för alla år mellan 1979 och 2024 samt normaltemperaturen för perioden 1991-2020. Källa: ECMWF, Copernicus Climate Change Service. Förstora Bild

Ovanligt varmt havsvatten fanns exempelvis öster om Newfoundland och öster om Japan.

Tropiska cykloner

Beryl som bildats i slutet av juni uppgraderades till en kategori 5-orkan i början av juli. Det var rekordtidigt för att gälla en tropisk orkan på Atlanten. Beryl hade sitt lägsta lufttryck på cirka 935 hPa den 2 juli ute på Karibiska havet mellan Puerto Rico och Öarna under vinden. Beryl fortsatte sedan västerut mot Yucatanhalvön i Mexiko och kusten i Texas.

Bilden visar banan för den tropiska cyklonen Beryl på en karta över Atlanten.
Bana för den tropiska cyklonen Beryl juni/juli 2024.. Källa: WMO Förstora Bild

Den 1 juli bildades Chris på södra Mexikanska golfen och den rörde sig sedan in över Mexiko.

På västra Stilla havet bildades den 20-21 juli Prapiroon och Gaemi.

Prapiroon passerade över den kinesiska ön Hainan och sedan in över norra Vietnam.

Gaemi gick på en ostligare bana från havet öster om Filippinerna upp mot Taiwan där det föll mycket stora regnmängder.

På östra Stilla havet var det en mycket långsam start av cyklonsäsongen, men den 4 juli bildades i alla fall Aletta väster om Mexiko.

Senare bildades även Bud på östra Stiila havet och alldeles i slutet av juli bildades Carlotta.

Extremvärden:

- De extremvärden som angetts för olika världsdelar är preliminära och har i allmänhet inte hunnit slutgranskas av de nationella vädertjänsterna.

Källor:

- Analyser och observationer från nationella meteorologiska instituts och forskningsinstitutioners webbsidor och sociala medier samt från det ordinarie globala observationsutbytet.