En varm och mestadels torr september med ett litet storminslag

Efter en mycket händelserik augustimånad så var det nog många som tyckte att årets september var mycket angenäm.

Varm och solig inledning

Månaden inleddes högtrycksbetonat med värme, uppehåll och på många platser soligt väder. Den 3 uppmättes månadens högsta temperatur, 25,1°, i småländska Gladhammar. Men även de följande dagarna kom landet att uppleva riktig sensommarvärme. På orter som Helsingborg, Markaryd, Göteborg, Norrköping, Floda och Hudiksvall uppmättes temperaturer en bit över 24°.

Det soliga vädret tog en liten paus i söder då en kallfront med tillhörande nederbörd kom in från Nordsjön och berörde framförallt Götaland på kvällen den 7. Denna kallfront följdes av ytterligare en, som från Norska havet rörde sig sakta söderut över landet.
 

Morgondimma över Bråviken i september.
Morgondimman lättar över Bråviken. Foto Erik Engström Förstora Bild

Efter dessa dagar med lite ostadigare väder växte ett högtryck till sig över Skandinavien vilket medförde dimmiga nätter och morgnar, men också en hel del sol när dimmorna lättat och molnen skingrats senare fram på dagen.

Septemberstorm

Detta väderläge höll i sig fram till den 20 då ett lågtryck med tillhörande kallfront vandrade in från väster för att sedan fördjupas när det nådde Östersjön, med sitt centrum över östra Svealand. Då blåste det ordentligt utmed ostkusten och vid Örskär uppmätte stormstyrka i medelvinden (26,3 m/s) och så höga vindhastigheter som 30,5 m/s i byarna. Detta är första gången sedan 2003 som stormstyrka i medelvinden noterats vid en svensk kuststation i september. På många platser föll det under det kommande dryga dygnet mycket stora regnmängder.

Nederbörden mäts åtminstone en gång per dygn (kl 08:00) och på morgonen den 22 hade det fallit minst 50 mm regn sedan morgonen innan på följande orter: Films Kyrkby (97 mm), Söderby-Karlsäng (71 mm), Älvkarleby (71 mm), Risinge (68 mm), Högemålen (64 mm), Kerstinbo (62 mm), Uppsala flygplats (52 mm), Gävle (51 mm) och Vattholma (50 mm).

Köldrekord och första snön

Natten mot den 23 blev klar i stora delar av landet och i delar av Norrland ordentligt kall. I samband med detta uppmättes månadens och även säsongens hittills lägsta temperatur i lappländska Latnivaara med -11,4°. Den klara natten blev kall och medförde nattfrost långt ner i Götaland där till exempel Ullared uppmätte -2,2°.

Samtidigt som ett lågtryck drog in från väster över Götaland kom ett lågtryck från Finland in över norra Norrland och på morgonen den 25 uppmättes årets första ordentliga snötäcke. Det då största snödjupet på 14 cm observerades i lappländska Parakka.

Denna morgon observerades också ett nytt köldrekord för Umeå med -8,5°. Det är den lägsta septembertemperatur som uppmätts sedan mätningarna startade 1858.

Under den 26 och 27 rörde sig ett lågtryck från Norska havet och in över landets nordligaste delar. I samband med detta blåste det ordentligt i stora delar av landet. Allra värst var det uppe i lapplandsfjällen där Stekenjokk uppmätte en medelvind på 34,3 m/s med vindbyar på upp emot 41,4 m/s.

Solig och torr avslutning sammanfattade månaden

Månaden avslutades med att ytterligare ett högtryck växte till sig över Skandinavien med klart och fint väder på många håll.

Septembersol över Bråviken.
Septembersol över Bråviken. Foto Erik Engström Förstora Bild

Denna torra avslutning på månaden poängterade ytterligare det faktum att årets september varit mycket solig och torr på många platser.

Nya rekord i antal soltimmar för september månad noterades i Stockholm (startår: 1908), Umeå (1969), Göteborg (1983), Hoburg (1985), Borlänge (1987) och på Nordkoster (2006).

För mätstationer som Åsele (1931) och Edsbyn (1941) ser det ut att kanske bli den torraste septembermånaden sedan mätningarna startade på respektive ort.