Hösten 2024 - Exceptionellt varm inledning

Den 4-9 september upplevde främst södra Sverige en sällan skådad värme där temperaturen för första gången nådde över 30° i september. Flera olika septemberrekord hann noteras innan den varmaste luften pressades bort. Den 8-10 oktober föll den normala månadsnederbörden inom loppet av några få dygn i delar av landet då bland annat den gamla tropiska orkanen Kirk drog in över moder Svea. Andra halvan av oktober bjöd på mycket milt väder. November hade en mild första halva som sedan byttes ut mot vinterlikt väder den 18-23 november där ett snöoväder ingick innan mildluften åter tog kommandot.

Temperatur - Mild höst i hela landet

Hösten 2024 blev mild eller mycket mild i hela landet. De allra flesta av våra långa eller medellånga mätserier hade en höst som var en av de 10 varmaste. 

Höstens högsta temperatur uppmättes i samband med den extremt varma inledningen av september. Varmast var det den 4 september i skånska Lund och Helsingborg med 31,1°. Under perioden den 4-9 september noterades mer än 30 nya septemberrekord runt om i landet för stationer med långa eller medellånga mätserier, främst i söder.

Den 18-23 november täckte kall luft landet med minusgrader långt söderut. Under denna period uppmättes även den lägsta temperaturen på -28,5° i Nikkaluokta i Lapplandsfjällen den 21:a november. Samtidigt lyckades den meteorologiska vintern etablera sig över nästan hela landet den 16-20 november.

Medeltemperaturens avvikelse från normalperioden 1991-2020 under hösten 2024.
Medeltemperaturens avvikelse från normalperioden 1991-2020 under hösten 2024. Förstora Bild

Fler avvikelsekartor med normalperiod 1991-2020 och referens­normalperiod 1961-1990

 

Nederbörd - Allmänt torr i söder

På det stora hela blev det lite mer nederbörd än normalt i mellersta och norra Norrland medan större delen av Götaland, västra Svealand och sydöstra Norrland fick en torr höst. På Gotland gav torkan upphov till problem för lekande havsöring då vattenståndet i åar och bäckar var lågt. Längs västkusten hade Måseskär, Vinga och Nordkoster en av sina fem torraste höstar.

Västligaste Skåne liksom sydligaste Halland hade en mycket till extremt blöt septembermånad. Halmstad (startår 1859) i Halland fick med sina 210,3 mm en av de allra regnigaste kalendermånader som observerats där. Oktober var nederbördsrik i norra Norrland. Nikkaluokta (startår 1950) i nordvästra Lappland hade sin näst blötaste oktobermånad efter 2021. I västra Götaland och västra Svealand var det istället en torr oktober. I november var det istället fjällkedjan som fick mycket nederbörd medan det i övrigt var torrt eller mycket torrt väder, särskilt i söder.

Den 9 september berörde kraftigt regn landskapen kring Vänern. I samband med detta föll så höstens största dygnsnederbördsmängd på 76,8 mm i Myre i Värmland. 

Nederbörden i procent av normalperioden 1991-2020 under hösten 2024.
Nederbörden i procent av normalperioden 1991-2020 under hösten 2024. Förstora Bild

Vind - Två stormtillfällen längs kusten under hösten

Det blev två tillfällen med storm i medelvinden längs med den svenska kusten, båda i november. Vid det första uppnåddes storm i medelvind vid en station, Örskär i Norduppland. På allhelgonadagen den 1 november uppmättes 25,8 m/s där vilket var högsta medelvinden utanför fjällkedjan. Vid det andra tillfället den 20-21 november blåste det 25,7 m/s i medelvinden vid Bjuröklubb i Västerbotten medan Lungö i Ångermanland uppmätte 25,2 m/s. Lungö stod för höstens högsta byvind utanför fjällen. Där blåste det 31,0 m/s i byarna på kvällen den 20 november. 

Som så ofta uppmättes de högsta vindarna i fjällen. Högsta byvinden uppmättes i samband med ett djupt lågtryck norr om Sverige den 8-9 november. Den 8 november uppmätte högfjällsstationen Tarfala i Lappland 54,5 m/s i byarna vilket inte var långt ifrån det svenska byvindsrekordet i november. Högsta medelvinden i samband med detta tillfälle var 32,0 m/s på morgonen den 9 november i Stora Sjöfallet. Dock blåste det mer i Stekenjokk i södra Lapplandsfjällen den 23 oktober då en medelvind på 32,2 m/s uppmättes.

Snö - Länge snöfattigt efter mitten av oktober

Den första snön föll i fjällen den 24 september och Kiruna uppmätte då 11 cm på morgonen den 25:e september. Efter den lågtrycksbetonade perioden den 6-12 oktober växte snödjupet till sig ordentligt i norra Norrland. Katterjåkk i Lappland hade 34 cm på dagen den 11 oktober. Mildare väder följde senare och smälte undan snön där liksom i övriga delen av norra Norrland. Då mildvädret fortsatte under första halvan av november blev det snöfattigt i norr. Den 14 november hade de båda lappländska stationerna Adak och Katterjåkk ett tunt snödjup om 3 cm. Från mitten av november började kallare luft leta sig ner och snödjupet kunde därmed åter börja växa till sig om än långsamt. I Katterjåkk uppmättes 30 cm kortvarigt den 15 november. Till den 29 november hade Katterjåkks snödjup vuxit till 70 cm vilket blev höstens största.

Ett lika stort snödjup, 70 cm, uppmättes i Bygdsiljum i Västerbotten den 22 november i samband med ett omfattande lågtryck den 20-21 november som gav stora mängder nederbörd i främst norra Uppland, Gästrikland och norra Norrlandskusten. Milt väder i slutet av månaden gjorde dock att praktiskt taget all snö hade försvunnit i Uppland och Gästrikland samt decimerats kraftigt i Västerbotten.

Soltimmar - Mer sol än normalt

Högtrycksbetonat väder under en stor del av september gjorde att solen lyste mer än normalt på de flesta håll. Växjö i Småland noterade sin allra soligaste septembermånad under de 41 år som solskensmätningar gjorts där. Oktober bjöd sedan på normal eller över normal solskenstid för praktiskt taget alla solstationer. November är normalt sett en månad förknippad med grått väder men den här gången bjöds det på mycket sol för att vara november i norra Götaland och Svealand där månaden kommer att bli en av de soligaste som observerats. 

Exakt hur solig november, och därmed även hösten, blev får vi återkomma om i början av december då data för november bearbetats.

Kallt och soligt väder på Göta kanal i Östergötland den 23 november.
Kallt och soligt väder på Göta kanal i Östergötland den 23 november. Foto Tomas Karlsson Förstora Bild

Åska - Få åskurladdningar efter mitten av september

De flesta blixturladdningarna registrerades under första halvan av september. Den 4 och den 9 september blev höstens åskrikaste dygn med 1908 respektive 1553 urladdningar. Vid båda tillfällena var det så gott som enbart de västra delarna av Götaland och Svealand som berördes. Detta var för övrigt de enda två dygnen under hösten med mer än 1000 urladdningar. Under oktober och november var det endast ringa fall av blixturladdningar. Oktober skrapade totalt ihop 14 urladdningar. November bjöd endast på några enstaka urladdningar i sydligaste Halland den 18:e och på norra Gotland den 20:e.

September - Bjöd på en vecka med rekordvärme 

Inledningen av september, den 4-9 då, bjöd i främst södra Sverige på extremt varmt väder. Åtskilliga septemberrekord observerades då. Lund och Helsingborg i Skåne noterade den 4 september ett nytt svenskt rekord för september med som högst 31,1°. Även i Svealand och norra Norrland noterades nytt septemberrekord för respektive landsända. Flera stationer i Götaland samt en i Svealand, Sunne i Värmland, observerade rekordsena årsmaximum.

Flera olika sorters rekord för september observerades

  • Rekordmånga högsommardagar
  • Fler högsommardagar jämfört med sommarmånaderna juni, juli och augusti
  • Rekordsen tropisk natt den 9:e september (dock ej ett helt tropiskt dygn)
  • Rekordsena datum för årsmaximum
  • Lokalt rekordhöga minimitemperaturer

För några stationer uppmättes för första gången högsommartemperaturer under en septembermånad, exempelvis ute på Vinga i Västergötland och Piteå i Norrbotten. Strax innan värmen puttades undan av svalare luft i väster den 9 september noterade sex stationer i sydvästra Sverige en ovanligt sen tropisk natt. På andra håll noterades de ljummaste minimitemperaturerna som observerats i september. Exempelvis i Malmö där temperaturen den 4:e inte sjönk lägre än 19,0°. Det gamla septemberrekordet på 18,4° var från 1983. Även närliggande Lund med mätningar av minimitemperatur från 1881 och framåt noterade nytt rekord för ljummaste septemberdygn. Där var det som lägst 19,1° den 8:e vilket slog tidigare rekordet på 18,2° från 1997.

Den extrema värmen lämnade landet kring den 10 september. Från höstdagjämningen den 22:a september tog kyligare luft alltmer överhanden, främst i norr.

Månaden blev extremt blöt i Halmstad som med 210,3 mm hade en av sina allra blötaste kalendermånader. Nästan allt regn föll där den 9-11 samt den 24-27 september.

Oktober - Resterna av orkanen Kirk gav allmänt blöt månad

Första halvan av oktober bjöd på allmänt kyligt väder. Några rejält nederbördsrika dygn den 8-10 oktober lade grunden till de nederbördsöverskott som observerades över en stor del av landet. Lokalt föll då omkring 100 mm i östra Norrland med som mest 118,3 mm i Nora-Östanö i Ångermanland. I söder förekom mängder på som mest 70-90 mm, exempelvis 90,0 mm i Vagnhärad i Södermanland. Framförallt var det nederbördsdygnet den 10:e som utmärkte sig. Då drog resterna av den gamla tropiska orkanen Kirk in över landet. Några stationer i östra Norrland noterade då nya dygnsnederbördsrekord för oktober, exempelvis Umeå-Röbäcksdalen (startår 1858) i Västerbotten och Junsele (startår 1884) i Ångermanland. I Piteå (startår 1859) i Norrbotten blev det näst största mängden för ett oktoberdygn efter 1896. I norra Norrland föll nederbörden under de här dagarna även som snö och den 11 uppmättes månadens största snödjup på 34 cm i Katterjåkk.

Efter Kirk blev vädret både mildare och stabilare. Den 18-24 oktober var månadens varmaste dygn. Lund hade 18,6° den 20 oktober vilket blev månadens högsta temperatur. Under de här varma dagarna observerade några stationer sina högsta temperaturer för att vara så här sent på året, exempelvis Kalmar, Karlshamn och Junsele.

I slutet av månaden föll betydande mängder nederbörd i form av snö i nordvästra Lapplandsfjällen vilket gjorde att snödjupet där växte till sig rejält. Katterjåkk hade ett mätbart snödjup om 1 cm på morgonen den 28:e. Till månadens sista dag, den 31:a, hade snödjupet vuxit till 30 cm där.

November - Allmänt mild, torr och solig

Den avslutande höstmånaden november inleddes med blåsigt och mycket milt väder i söder. Allra varmast på allhelgonadagen den 1 november var det i östra Götaland. Oskarshamn hade 16,9° följt av 16,5° i Kalmar, båda belägna i östra Småland. För tre kuststationer, Vinga, Hoburg och Ölands södra udde noterades samma dag nya novemberrekord medan Hanö i Blekinge och Nordkoster i Bohuslän tangerade novemberrekordet.

Kallare luft svepte senare samma dag ner över hela landet men mildluften kom snabbt tillbaka. Den 8 november drog extremt mild luft in över främst norra Norrland med flera novemberrekord i släptåg, bland annat i Kiruna, Gällivare och Karesuando. Högsta uppmätta temperaturen blev då 13,1° i Boden i Norrbotten och Björkudden i Lapplandsfjällen. Högre temperaturer har såvitt känt bara uppmätts en enda gång tidigare i november i norra Norrland, nämligen 1975 då det var 13,4° som högst. För sju stationer med långa eller medellånga mätserier, sex i Lappland och en i Norrbotten, slogs de gamla novemberrekorden denna dag. Exempelvis i Kiruna, Gällivare, Jokkmokk och Pajala. Samtidigt var det blåsigt i norr. Rensjön och Naimakka, båda i Lappland, noterade nya byvindsrekord för november. I Tarfala i nordvästra Lapplandsfjällen uppmätte 54,5 m/s i byarna vilket också var höstens högsta uppmätta byvind. 

Den 18-23 november bjöd allmänt på kallt väder varpå den meteorologiska vintern kunde avancera långt söderut. Stora delar av Götaland fick tidig vinter medan vintern i en stor del av södra Norrland anlände flera veckor efter normal tidtabell. Höstens lägsta temperatur på -28,5° uppmättes den 21 november i Nikkaluokta.

Den 25 november drog för årstiden extremt mild luft upp över Götaland och Svealand. Flera stationer uppmätte då sina högsta temperaturer för att vara så sent på året. 

Här raskar räven, nej hunden, över isen på Landsjön sydväst om Norrköping den 24 november.
Här raskar räven, nej hunden, över isen på Landsjön sydväst om Norrköping den 24 november. För årstiden mycket mild luft hade nu börjat röra sig in över södra Sverige och den lilla snö som fanns smälte snabbt undan. Foto Niclas Hjerdt Förstora Bild

Den kalendariska hösten avslutades sedan som vanligt med att solen gick ner för sista gången i år uppe vid Treriksröset. Polarnatten stod sedan redo att inleda den kalendariska vintern.