Tim, klimatforskare

Tim, Climate Researcher at the Rossby Centre, SMHI’s climate research department.
Tim, Climate Researcher at the Rossby Centre, SMHI’s climate research department. Foto SMHI, Madeleine Säll

Berätta om ditt jobb på SMHI. Hur länge har du jobbat på SMHI och hur länge har du bott i Sverige. 
Jag är klimatforskare på Rossby Center, SMHIs forskningsavdelning för klimatfrågor. Jag analyserar globala klimatsimuleringar, som görs av mig och mina kollegor, men som också görs av andra modelleringscenter över hela världen.

Mitt främsta forskningsfokus är hur klimatet kommer att utvecklas inom de närmsta 5-10 åren och hur bra vi egentligen är på att förutspå det – och meteorologiska extrema händelser, som till exempel en större storm relaterad till extraordinära tropiska lågtryckssystem. 

Jag flyttade till Sverige med hela min familj (partner och våra tre barn) i januari 2019. Jag hade fått en tidsbegränsad anställning på två år som PostDoc men under tiden så blev det en tillsvidareanställning. Det går bra för familjen, så vi stannar förmodligen längre.

Vilka utmaningar stötte du på när du flyttade till Sverige?
Många av de vanliga utmaningar som människor ställs inför när man flyttar till ett annat land. I grund och botten är allt lite annorlunda från vad du är van vid från ditt hemland eller andra ställen du har bott på tidigare.

Jag är från Tyskland och jag trodde (och tror fortfarande) att dessa skillnader är jämförbart små: kultur, mat, organisationsstruktur på jobbet men också allmän administration och så vidare visar på många likheter mellan Tyskland och Sverige, till och med språket är släkt. 
Hursomhelst, det finns fortfarande flera saker som inte är så lätta i början. Jag fick intrycket av att människor i Sverige är väldigt noga med regler och procedurer (och jag tror faktiskt att det betyder något när en tysk säger så). Det visade sig ganska tidigt (under min vistelse i Sverige) att detta kunde innebära vissa utmaningar. Det kan vara frustrerande emellanåt och ibland nästan löjligt.

Ett exempel är sökandet efter boende. Många företag som hyr ut lägenheter kräver svenskt personnummer (det viktigaste i svensk offentlig förvaltning), men problemet är att du inte kan ansöka om personnummer förrän du har någonstans att bo i Sverige. 

Ett annat problem, som är mer kopplat till vardaglig interaktion med människor, är att svenskar är väldigt konsensus-orienterade. Jag tänker att detta är ett väldigt trevligt karaktärsdrag men mitt intryck är att denna tendens är så stark så att diskussioner ibland avslutas i förtid bara för att undvika konflikt. 
Och så klart, du behöver köa…alltid, överallt. Även om du är på motorvägen med ett vägarbete någon kilometer framåt, om alla köar i högra körfältet…gör likadant. En av få saker som upprör svenskar är när människor inte köar ordentligt.

Vad är det bästa med att jobba på SMHI?
För det första, jag gillar verkligen att arbetet här bygger på samarbete. Det kan bero på vilken grupp du är i men jag upplever att det är ett mycket mer tydligt arbetssätt här än på andra ställen där jag har jobbat. Det är en platt organisation vilket innebär, åtminstone på min avdelning, att det inte är någon större skillnad mellan chef och medarbetare. Det är ett väldigt balanserat och samarbetsinriktat sätt att arbeta och kommunicera på. 

För det andra känner jag att det mesta på SMHI är inriktat på att anställda ska må bra och det syns genom alla saker som görs. SMHI erbjuder en summa pengar utöver din lön som är till för hälsofrämjande insatser (friskvårdsbidrag), det finns gratis kaffe och te, färsk frukt levereras två gånger i veckan, det finns nästan två dussin olika sportaktiviteter som du kan delta i, och det finns en konstförening som fixar utställningar, utlottningar med mera. Kollegorna som jobbar med administration, i receptionen eller expeditionen, är väldigt hjälpsamma. 

Finns det något som du skulle vilja skicka med någon som är på väg att flytta till Sverige?
Det första att lösa är att hitta ett boende. Bli inte frustrerad. Bortsett från formella problem som jag nämnde tidigare är det ett faktum att bostadsmarknaden – speciellt hyreslägenheter – är liten, troligtvis kommer du bara ha några få att välja mellan.

När du väl flyttat så behöver du snabbt börja lära dig språket. Du kan förmodligen använda engelska för att lösa det nödvändiga för att bo här men att lära sig svenska är nyckeln till all bli en del av samhället. Att lära sig svenska på egen hand kan vara svårt, beroende på tidigare kunskaper och ditt eget modersmål, men det är väldigt lätt att få hjälp att lära sig svenska här. Det finns gratis kurser via kommun för utländska/nyanlända och även SMHI erbjuder svenskakurs på plats. 

När du stöter på utmaningar och problem, fråga dina kollegor om hjälp och råd. De vill hjälpa till och kanske också har varit i samma situation. 
Det är värt ansträngningen. Min personliga åsikt är att Sverige erbjuder bra livskvalitet (en förebild för familjer), det är ett barnvänligt samhälle och landskapet är vackert.