Madeleine

Prognosmeteorolog i Malmö.

Madeleine Granlund, prognosmeteorolog i Malmö.

Hur ser en arbetsdag ut för dig?
– I och med att vi jobbar skift och har olika vakter så är den ena dagen inte den andra lik. Förutom att vädret (oftast) ändrar sig från dag till dag, så skiljer sig även arbetsområdena beroende på vilken avdelning på SMHI man arbetar på.

– Här på SMHI i Malmö kan man en dag jobba mycket med att förmedla väderprognoser till Sveriges Radio P4 och en annan dag göra halkprognoser, som frost, is och snöhalka, till kommuner runt om i Sverige. Halkprognoserna görs dock bara under själva vinterperioden.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att det är så varierande. Trots att jag har samma deadlines varje dag så är vädret (nästan) aldrig det samma från dag till dag. Det känns aldrig som att man är fullärd utan man lär sig något nytt varje dag. Man kan säga att meteorologyrket är något av ett erfarenhetsyrke i mångt och mycket.

Berätta något som du tror få känner till om SMHI.
– SMHI är en statlig myndighet men det som kanske inte många känner till är att vi även har en affärsdrivande verksamhet. Många tror kanske också att det mestadels är meteorologer som arbetar på SMHI men det finns minst lika många hydrologer (H:et i SMHI står för hydrologi) och oceanografer.