Jakten på den spännande vinkeln

Hur kommer torkan påverka Sverige i sommar? Och hur kommer det sig att det just nu befinner sig 30 entusiastiska besökare från Västafrika i SMHIs lokaler i Norrköping? Det finns många historier att berätta om du jobbar med kommunikation på SMHI.

Emelie Fredriksson, digital kommunikatör i Norrköping.
Emelie Fredriksson, digital kommunikatör på SMHI i Norrköping.

– De flesta tänker nog att de har koll på vad SMHI sysslar med och det trodde även jag när jag började jobba här. Men det blev många aha-upplevelser första tiden, säger Emelie Fredriksson med ett leende.

Utanför fönstren blommar körsbärsträden och för första gången på länge känns det som att värmen är här för att stanna. Väder är tätt sammankopplat med SMHI men är bara en del av myndighetens verksamhetsområden. Här trängs forskare med klimatexperter och oceanografer som jobbar med havets välmående och framtid.

– Det finns så mycket att dyka ned sig i som kommunikatör på SMHI. Ena dagen kan jag träffa en hydrolog som är insatt i hur en vattenbrist skulle påverka olika kommuner i Sverige. Andra dagen får jag följa med under ett studiebesök på ett lantbruk tillsammans med 30 personer från Västafrika, som är här på klimatkurs som arrangeras av SMHI på uppdrag av SIDA, berättar hon.

Som digital kommunikatör jobbar Emelie bland annat med SMHIs digitala kanaler, som Facebook och Instagram. Något som hon tycker är både roligt och utmanande.

– Digital kommunikation erbjuder stora möjligheter att leka med uttryckssätt och paketering. Här i ligger också utmaningen, hur får vi ut det mesta ur det vi vill berätta? Att filma och fota är något jag sysslar med en hel del, att det finns utrymme för mig att vara kreativ är väldigt viktigt. Sen har sociala medier öppnat upp för fler spontana möten mellan oss som myndighet och allmänheten och det här är viktigt att vårda.

Finns det några drömprojekt som du skulle vilja ta dig an?
– Det hade varit så kul att följa med till Afrika och berätta om våra ITP-kursdeltagare och klimatutbildningarna. Fram till 2020 kommer vi hålla flertalet kurser på uppdrag av SIDA och större delen av kurserna genomförs på plats. Det här blir nog svårt att tjata till sig dock, säger Emelie och skrattar.

– Något som jag hoppas på däremot är att få kursledarna att filma på plats framöver, för att på så sätt samla ihop material och skapa en story. Att följa med en oceanograf som ska göra mätningar ut till havs hade också varit väldigt spännande.

Vad är det som driver dig i ditt jobb?
– Jag tycker det är väldigt kul att jobba med allmänbildning och på SMHI finns massor av intressant fakta och kunskap. Här finns också väldigt många anställda som är otroligt kunniga inom sina ämnesområden också väldigt engagerade i sina jobb. Att hitta spännande vinklar och nya vägar att få folk att få upp ögonen för kompetensen som finns i huset är något som driver mig i mitt arbete.

Berätta något om SMHI som du tror att de flesta inte känner till!
– Något som jag kände var en wow-upplevelse för mig var alla spännande tjänster som affärsverksamheten på SMHI sysslar med. Bland annat tar de fram prognoser så att glassföretag vet hur mycket glass de ska tillverka under en sommar. Och på sjöfart tas det fram prognoser över hur snabbt eller var stora fartyg ska åka för att minska bränsleförbrukningen och på så sätt minimera utsläpp. Sen gör vi ju flygväder och rymdväder också, ja det finns hur mycket som helst att berätta!