Forskningsnyheter

WMO-rapport: Klimatförändringsindikatorer nådde rekordnivåer 2023

Klimat

Idag presenterar meteorologiska världsorganisationen WMO rapporten State of the Global Climate 2023. Rapporten från WMO bekräftar att 2023 med marginal är det varmaste året som någonsin uppmätts.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Tydlig framtida ökning av högriskperioder för skogsbränder

Hydrologi

Högriskperioder för brandrisk i södra Sverige och Norrlands kustland väntas öka från mitten av århundradet. Det visar nya resultat från en klimatstudie som SMHI gjort på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Publicerad: Senast uppdaterad:

WMO: Globala utmaningar med vattnets kretslopp

Hydrologi

Det hydrologiska kretsloppet är på väg ur balans på grund av klimatförändringar och mänskliga aktiviteter, enligt en ny rapport från Meteorologiska världsorganisationen (WMO). Rapporten ger en omfattande analys av de globala vattenresurserna för år 2022 och SMHI har bland annat bidragit genom att …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Unika nationella luftkvalitetsdata i ny webbtjänst på SMHIs Luftwebb

MeteorologiLuftmiljö

Idag lanseras nya, unika nationella luftkvalitetsdata som visar halter av luftföroreningar som människor exponeras för i sin vardag. En webbtjänst visar högupplösta modellberäkningar över hela landet, med data i områden så små som 50 x 50 meter. Det här kan bli ett viktigt verktyg i det …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nytt forskningsprojekt undersöker hur aerosoler åldras i atmosfären

MeteorologiLuftmiljöAtmosfärisk fjärranalys

Förbränning av biomassa har stora effekter på hälsa, klimat och samhälle globalt. Med hjälp av satellitdata ska forskare nu undersöka hur aerosoler från skogs- och jordbruksbränder sprids och åldras i atmosfären.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Forskningsprojekt utforskar digital tvilling-teknik för att underlätta klimatanpassning i Arktis

OceanografiKlimat

Klimatförändringens effekter märks tydligt i Arktis. För att kunna anpassa samhället så bra som möjligt behövs rätt beslutsunderlag. Ett forsknings- och utvecklingsprojekt undersöker därför om det finns tekniska möjligheter att få information om bland annat havsis i Norden genom digital …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Klimatsymposium i Norrköping i maj – registreringen öppen

Den 15–17 maj 2024 är det dags för en ny upplaga av ett svenskt klimatsymposium – Swedish Climate Symposium. Såväl forskare som samhällsaktörer välkomnas för att söka ökad vetenskaplig förståelse av klimatförändringen och dess konsekvenser för miljö och samhälle.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Mindre sannolikt med extrem kyla i Norge, Sverige och Finland i ett förändrat klimat

MeteorologiKlimatSMHI Rossby Centre

Klimatförändringar orsakade av människan gör att extremt kalla temperaturer blir mycket mindre sannolika i Norge, Sverige och Finland. Detta enligt en studie som 19 forskare från the World Weather Attribution group publicerar idag. Studien visar att mindre frekventa köldknäppar kan vara farligare …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nytt forskningsprojekt undersöker effekter av syresättning av Östersjöns bottenvatten vid vindkraftsparker

Oceanografi

Kan det överskott av syre som frigörs vid vätgasproduktion vid havsbaserad vindkraft, bli en vinst för Östersjöns havsmiljö? Det ska forskare ta reda på i en ny modellstudie där de ska studera effekterna av syresättning av Östersjöns djupvatten på kort och lång sikt.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ny satellit för övervakning av hav och atmosfär

Oceanografi

Växtplankton i haven står för ungefär hälften av syreproduktionen på jorden och tar upp motsvarande mängd koldioxid. Den 8 februari 2024, sköt NASA upp satelliten PACE från Florida. PACE står för Plankton, Aerosol, Climate, ocean Ecosystem. Satelliten har en ny typ av sensor för att observera bland …

Publicerad: Senast uppdaterad:
År
Månad
Alla ämnesområden