Temperaturavvikelsen för 2015 är 0,76°C (±0,1°C) över normalvärdet för perioden 1961-1990. WMOs samlade bedömning är att 2015 är det första året som den globala temperaturavvikelsen överskred +1°C från förindustriell tid.
El Niño och global uppvärmning
Enligt WMOs nye generalsekreterare Petteri Taalas var rekordvärmen under 2015 resultatet av en mycket kraftig El Niño i kombination med den globala uppvärmningen.
– Kraften från El Niño kommer att avta under de kommande månaderna, men effekterna av den mänskliga klimatpåverkan kommer att finnas kvar i många decennier, säger WMOs generalsekreterare Petteri Taalas i ett pressmeddelande.
Mycket varma förhållanden över stora delar av centrala Stilla Havet ger normalt sett en relativt högre global medeltemperatur under El Nino-år. Motsvarigheten La Nina, med relativt låga temperaturer över Stilla Havet, är förknippade med lägre global medeltemperatur.

Klimatförändring i hög takt
Ur ett klimatförändringsperspektiv tittar man på längre tidsperspektiv för att undvika enskilda års påverkan. Sedan 1950-talet har varje decennium varit varmare än det föregående. Enligt NOAA har den globala temperaturökningen varit 0,07°C per decennium sedan 1880. Från 1970 och framåt är ökningen istället 0,17°C per decennium.
När nu halva 2010-talet passerat tyder inget på att denna trend är på väg at brytas. Enligt WMO var femårsperioden 2011-2015 den varmaste som observerats. En preliminär översyn av femårsperioden 2011-2015 från WMO finns tillgänglig sedan november 2015. WMO kommer att ge en slutlig och detaljerad sammanfattning av 2015 under mars.
– Den observerade utvecklingen med fortsatt ökad uppvärmning och nya temperaturrekord följer den utveckling vi ser i klimatscenarierna. Klimatförändringen fortgår i en mycket hög takt och som klimatforskare hoppas jag att man snarast möjligt börjar agera utifrån de överenskommelser som gjordes under Parismötet i december, säger Erik Kjellström vid SMHIs klimatforskningsenhet Rossby Centre.