Under fyra år har forskare från SMHI arbetat i det europeiska projekt DNICast för att utveckla solstrålningsprognoser och prognoser för molnighet. Fokus har varit förhållanden runt Medelhavet, där prognoserna kan användas för produktionsplanering i stora termiska solkraftsanläggningar. Under arbetet har SMHIs prognosmodell utvärderats och utvecklats.
– Utmaningen när det gäller solstrålningsprognoser ligger i att få modellen att beskriva molnigheten. Under projektet har vi jobbat med att få molnen i modellen att stämma överens med hur molnen ser ut från satellit. Nu ska vi arbeta vidare med detta för nordiska förhållanden, säger Tomas Landelius, forskare på SMHI.
Specialprognoser för Sverige
I ett nytt projekt finansierat av Energimyndigheten ska SMHI utveckla solprognoser för styrning och övervakning av elsystemet i Sverige.
– I det europeiska projektet tittade vi mest på de väldigt korta prognoserna för några timmar framöver, men för planering hos svenska energibolag behöver vi utveckla prognoser för de närmaste 1-1,5 dygnen. Då kan prognosen hjälpa energibolagen att bedöma hur mycket solel de kan producera och hur mycket el de därmed behöver från andra energislag, förklarar Tomas Landelius.

Samarbete och utvärdering
Under projektet ska solprognoserna utvärderas mot de mätningar det kommunala energibolaget Tekniska verken i Linköping har av sin solelproduktion. SMHI ska också ta fram sannolikhetsinformation för prognosen, som hjälp i bedömningen av hur säker prognosen är.