Atlasen ska visa de lokala effekter som uppkommer då klimatet förändras och den globala medeltemperaturen ökar med 1,5°, 2° eller 4°C. Den bygger på analyser av klimatindikatorer som är viktiga för t.ex. jordbruk, hälsa, vatten, energi och naturkatastrofer. Dessa visar information från globala och regionala klimatmodeller om beräknat framtida klimat.
– Det första fokusområdet som vi ska jobba med under 2017 är jordbruk. Vi räknar med att hela klimateffektatlasen tar fyra år att färdigställa, säger Grigory Nikulin, forskare på SMHI.

SMHI ger expertstöd
Analyserna görs i Afrika av lokala forskare. Projektet leds från University of Cape Town i Sydafrika.
– Vi har i flera år arbetat tillsammans för att bygga upp lokal kompetens kring klimatmodellering. Nu tar de huvudansvaret och vi finns med som expertstöd. Det är ett stort och viktigt steg i arbetet med att sprida kunskap och kompetens, påpekar Grigory Nikulin.
Tydligt beslutsstöd
Samtidigt som klimateffektatlasen är ett viktigt verktyg för klimatanpassning, är det också ett tydligt exempel på hur beslutsstöd går att skapa utifrån regional klimatmodellering. Inom CORDEX nätverk för regional klimatmodellering finns tankar om att skapa liknande klimateffektatlaser för fler områden i världen.
Den svenska regeringen bidrar med 1,5 miljon kronor till projektet under 2017.
