Samarbetet mellan SMHI och Kunskapsgymnasiet i Norrköping är nytt och ska pågå i flera år. Under kommande år ska eleverna lära sig mer om klimat och hur man beräknar ett framtida klimat.
– Vi hoppas förstås att eleverna ska intressera sig för frågan, och vi ser att vi här har ett gäng unga personer som faktiskt kan hjälpa oss att nå andra unga med de sätt som de kommunicerar på idag, säger Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI och en av dem som ska arbeta med projektet de kommande åren.

Projektarbeten om klimat
Eleverna på Kunskapsgymnasiets naturvetenskapsprogram ska framöver arbeta med projekt som berör klimatsystemet, som en del av undervisningen i fysik, biologi och kemi.
– Det här projektet kommer att finnas med under hela deras utbildning och det kommer att märkas i de flesta naturvetenskapliga kurser de läser. Det kommer också att finnas möjlighet att fördjupa sig i sitt gymnasiearbete som eleverna skriver i slutet av sin utbildning, säger Chrille Andersson, lärare på naturvetenskapsprogrammet på Kunskapsgymnasiet i Norrköping.
Europeiskt samarbete i klimatprojekt
Ytterligare två skolor, en i Storbritannien och en i Frankrike, ingår i samarbetet som sker inom det EU-finansierade projektet Crescendo. Det är ett projekt som ska förbättra de globala jordsystemmodellerna genom att bättre beskriva samspel mellan klimatsystemets olika delar: atmosfär, aerosolpartiklar, mark, vegetation och hav. Modellerna används sedan för att beräkna klimatet och hur det kan komma att utveckla sig utifrån olika utveckling av växthusgashalterna i atmosfären.
Projektet arbetar också med att sprida kunskap om klimatförändringen, där samarbetet med skolorna är ett sätt att nå unga.