Summering av snöovädret

Snöovädret som planenligt berörde en stor del av Sverige under onsdagen och torsdagen har nu försvagats och det är dags för en sammanfattning.Denna visar att det lokalt i Östersjölandskapen inte rapporterats så stora snödjup som nu på cirka 25 år.

Ett i god tid förvarnat snöoväder rörde sig ner över Sverige från nordväst onsdagen den 27 januari och låg under långsam fösvagning kvar över stora delar av landet även på torsdagen.

De största nysnömängderna rapporterades från de östra landskapen. Allra mest fick de ångermanländska stationerna Nordanbäck och Hattsjöbäcken med 50 respektive 48 cm nysnö under onsdagsdygnet.

Eftersom vintern hittills varit rätt kall men samtidigt ganska torr så är de totala snödjupen fortfarande långt från rekordvärden. Men efter de senaste dagarnas snöande har några stationer kommit upp i snödjup som är värda att nämna.

  • Norrköping 47 cm - det största snödjupet sedan 1985.
  • Visby 35 cm - det största snödjupet sedan 1996
  • Hudiksvall 83 cm - det största snödjupet sedan åtminstone 1996 (data dessförinnan ofullständiga)

Snudd på stormvindar

I samband med snöovädret bildades över södra Sverige ett ganska intensivt lågtryck som medförde kraftiga vindar. Högsta medelvindhastigheten noterades vid Svenska Högarna med sydost 24 m/s, det vill säga nästan stormstyrka.

Kall luft har kommit in i norr

Bakom snöfallet har det framför allt i norr kommit ner kallare luft. Än så länge har det dock inte varit några anmärkningsvärt låga temperaturer. Det märkligaste är i stället att luftmassan är mycket kall även på högre höjd.

Vår för närvarande högst belägna väderstation, Tarfala på 1150 meters höjd över havet, noterade under fredagen nytt köldrekord med -31,5°. Det gamla rekordet var -28,1° från år 2001. Stationen har dock inte längre mätserie än 14 år.

Stationen Nikkaluokta som ligger i dalgången nedanför Tarfala hade faktiskt högre temperatur än Tarfala, något som är ovanligt i samband med kallt väder vintertid.