Generellt om luftkvalitetsprognoser
Webbtjänsten kan användas av både intresserad allmänhet och som ett verktyg till stöd för experter och beslutsfattare. Prognoserna kan ge en förvarning om var och när höga halter av luftföroreningar sker.
Informationen kan användas för att minska exponeringen hos individen och hos allmänheten. Speciellt viktigt är att minska exponeringen hos känsliga personer, som små barn, äldre, samt personer med astma och hjärt- och kärlsjukdom. Prognoserna för grova partiklar kan även användas av kommunerna för att minska utsläpp som väntas ske.
I webbtjänsten ingår för närvarande enbart regionala luftkvalitetsprognoser. Det betyder att den representerar luft på landsbygden långt från utsläppskällor, speciellt för grova partiklar (PM10). Marknära ozon och små partiklar PM2,5 är relativt regionala i sin karaktär, vilket gör att de regionala prognoserna från CAMS fångar dessa haltnivåer ganska väl. I Sverige beter sig också svaveldioxid ganska regionalt, då vi generellt har väldigt små svavelutsläpp. För att kunna öka användbarheten speciellt för PM10, arbetar vi på att förbättra upplösningen för att synliggöra för den enskilde användaren och för att kommuner ska få större nytta av prognoserna i deras arbete att minimera de negativa effekterna av luftföroreningar.
En regional prognos beskriver hur halten ser ut långt från lokala utsläppskällor. Inne i städerna och nära utsläppskällor som vältrafikerade vägar, samhällen med många vedkaminer och industrier är generellt halten av partiklar och kväveoxider högre, vilket betyder att mer högupplösta prognoser generellt skulle resultera i högre halter.
Men det är inte självklart och inte alltid, då prognosen utöver utsläpp också beror av väderprognosen: om det är vindstilla och stabilt och åt vilket håll det blåser.
Då det är en regional prognos bör den användas med en viss försiktighet, och som en indikation över hur det kan bli, framför allt på landsbygden och långt från utsläppskällor.
Den kan användas för att få en indikation över om halten förväntas bli högre eller lägre i större områden. Genom prognosen kan den intresserade också följa episoder av höga halter och förstå varifrån de kommer, t.ex. intransport av naturliga partiklar som ökendamm, skogsbrandspartiklar eller partiklar av mänskligt ursprung från övriga Europa.
Ensembelprognosen som visas i webbtjästen tas fram i ett europeiskt samarbetsprojekt inom CAMS, och den genomgår noggrann utvärdering operationellt och i särskilda insatser. Du kan undersöka mer om hur väl den överensstämmer med mätningar på CAMS webbplats.
Ensembelprognosen är generellt bättre än en enskild modells prognos, både eftersom den består av flera modellers bidrag vilket gör att den levereras även om en eller flera modeller av tekniska skäl faller bort, och för att enskilda modellers bias och felaktigheter sorteras bort i ensembelprognosen. Den kan dock ändå innehålla övergripande bias och felaktigheter, t.ex. om ingående utsläppsdata är har fel eller om viktiga processer ännu är okända.
Prognosen uppdateras varje dygn kl 12:00, efter att den operationella prognosen från CAMS tillgängliggjorts.
Det figurerar olika prognoser som täcker in Sverige och delar av Sverige. Vi ansvarar för vår egen webbtjänst. Vissa kommuner och regioner har prognoser ifrån egna modeller som täcker delar av Sverige. Att det finns flera prognoser möjliggör för dig som användare att du kan få en uppfattning om osäkerheter i prognosen genom att du jämför prognoserna.
Om prognoserna skiljer sig åt så kan du sätta dig in i hur metodiken skiljer sig åt i prognoserna och titta på utvärderingsstatistik för prognosen. En prognos där användaren inte får tillgång till utvärdering och metodbeskrivning kan vi inte rekommendera att använda.
Tolkning av prognosen
I legenden i webbtjänsten visas hur färgerna kopplar till olika risknivåer för negativa hälsoeffekter. Det är viktigt att notera att även om luftföroreningar ger ökad dödlighet och sjukdom så är det framför allt långsiktig exponering för höga partikelhalter som bidrar mest till ökad dödlighet och sjukdom. Enskilda höga halter i prognoserna bidrar inte lika mycket till din personliga exponering.
Luftkvalitetsprognosena kan dock användas som en indikation om var och när höga halter kan inträffa. Det finns idag inte något system för varning för höga halter av partiklar, annat än vid brand (räddningstjänst) och för marknära ozon (baserat på realtidsmätningar). Det är ditt eget ansvar att välja hur du vill använda prognoserna, du kan välja att inte träna utomhus om det är riktigt höga halter av partiklar eller marknära ozon, och du kan välja att undvika att vädra när det är som värst.
En luftkvalitetsprognos kan dels vara icke-representativ för det du är intresserad av och dels innehålla bias och fel. Luftkvalitetsprognoserna som visas här representerar regional bakgrundsluft, vilket gör att de beskriver en prognos av hur det kan se ut långt från lokala utsläpp (på landsbygden).
All representation av verkligheten innehåller bias och fel. Tolkningen av prognoserna ska göras med försiktighet. Ensembelprognosen är bättre än varje enskild modell som ingår i att ta fram prognosen. På CAMS webbsida finns en webbtjänst som visar utvärderingsresultat av prognoserna.
Nuvarande webbtjänst visar luftföroreningars halter i regional bakgrundsluft. Om du bor på landet långt från utsläppskällor så bör prognosen kunna representera luften där du bor. Om du däremot bor i en stad eller nära utsläppskällor som vägar, industrier och samhällen med vedkaminer så underskattas generellt vissa föroreningar som partiklar och kväveoxider. På sikt kommer webbtjänsten utvecklas med prognoser även för högre upplösning.
Färgskalan i webbtjänsten kopplar till svenskt luftkvalitetsindex, som är utvecklat av Naturvårdsverket med stöd av forskare. Detta index ger användare översiktlig information om haltnivåerna i relation till människors hälsopåverkan. Då prognosen gäller för regional bakgrund bör kopplingen till hälsoeffekter användas med viss försiktighet, nära utsläppskällor och i urban miljö tenderar luften generellt vara mer ohälsosam än det som visas i nuvarande prognoser. Genom att klicka på förklaring i webbtjänstens legend så står det mer information om vad färgerna betyder.