Beräkningsmetodik

SMHI deltar tillsammans med flera andra partners i CAMS-konsortiet (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) som tillhandahåller och utvecklar luftkvalitetsprodukter, inklusive prognoser, över Europa.

SMHI bidrar till CAMS med vår atmosfärskemiska transportmodell MATCH tillsammans med tio andra institut över hela Europa. CAMS bygger på en symbios mellan numeriska kemitransportmodeller och observationer av kemiska ämnen i atmosfären, där satellitmätning ger ett viktigt bidrag.

Dagliga luftkvalitetsprognoser och analyser

CAMS producerar operationella luftkvalitetsprognoser och analyser över Europa. Varje modell i CAMS levererar prognoser för fyra dagar för koncentrationer av flera luftföroreningar, till exempel marknära ozon, kvävedioxid, svaveldioxid och partiklar.

Varje partner gör också dagligen en ny beräkning av luftföroreningshalter för föregående dygn, ett resultat av en matematisk kombination mellan modellresultat och mätningar av respektive luftförorening. Detta kallas analys.

Modellerna är avancerade kemi- och transportmodeller, som tar in meteorologiska prognoser och utsläppsinformation för hela Europa, och beräknar utsläpp av naturliga ämnen, kemisk omvandling, transport med vindar och turbulens, och nedfall både med turbulent flöde och nederbörd. Analysen med mätdata sker genom avancerad matematik (dataassimilation).

Med elva deltagande institut kan ett sammanvägt resultat tas fram (en så kallad ensemble) som i våra utvärderingar ofta är mer träffsäker än varje enskild modell. Produktionen blir mer stabil mot störningar som ibland drabbar de ingående modellerna. Totalt ger ensemblen en bättre och mer robust prognos.

Det är ensemblens analys och prognos som ingår i webbtjänsten för regional luftkvalitet.

Resultaten för hela Europa finns på CAMS webbplats.

Kopplingen till CAMS NCP

CAMS, Copernicus Atmosphere Monitoring Service, drivs av ett konsortium som tillhandahåller och utvecklar bland annat luftkvalitetsprodukter över Europa, till exempel regionala prognoser av luftföroreningar och pollen.

Genom programmet CAMS NCP (National Collaboration Programme) får länderna som deltar i Copernicus möjlighet att förädla CAMS-produkter som är av mer nationellt intresse. SMHI leder det svenska NCP-projektet.

I projektet har denna svenska webbtjänst för regionala luftkvalitetsprognoser utvecklats. Målet är att inom ett par år även visa högupplösta prognoser för luftkvalitet för hela Sverige.

Läs mer om detta och andra projekt på CAMS National Collaboration Programme.