Sammanfattning av väderåret 2009

Den kalla andra halvan av december är väl det som ligger färskast i minne, men året 2009 som helhet blev ännu ett varmt år i hela Sverige. Det var även relativt lugna väderförhållanden och SMHI utfärdade ovanligt få vädervarningar av kategori klass 2 och 3. Men de kraftiga regnen i juli blir nog ihågkomna länge i de områden som drabbades värst.

-Årsmedeltemperaturen 2009 blev över den normala i hela Sverige. Dock i allmänhet inte med mer än 0,5-1,5 grad, vilket gör att 2009 inte kan konkurrera med de allra varmaste åren som varit 2-3 grader varmare än normalt, säger klimatologen Sverker Hellström.

På senare tid är det år 2000 och 2006 som varit rekordvarma. Men det finns stationer där rekorden från 1934 och 1938 fortfarande står sig .

Årsnederbörden

På de flesta håll i landet föll mer nederbörd än normalt under 2009. Allra mest nederbörd föll i ett band från Värmland upp mot Västerbotten. Det vill säga ungefär de områden som drabbades av de kraftiga regnen i juli.

Några områden hade torrare än normalt. Det gäller exempelvis Skåne och Blekinge samt nordligaste Norrland.

Vinterkylan lyckades aldrig koppla greppet

Precis som i år var det rejält kallt kring trettonhelgen även 2009. Kylan kom av sig senare i januari, men återkom i norra Sverige i februari. I inre Norrland var februari på många håll den kallaste på 15 år.

Våren kom tidigt i mars - april nästan en sommarmånad

Våren kom snabbt till Götaland och södra Svealand i början av mars, men fick sedan göra halt i samband med återgång till kallare väder.

April blev årets verkliga rekordmånad när det gäller värme och sol. På en del håll var månadsmedeltemperaturen över 10 grader, vilket så länge SMHI observerat temperatur aldrig inträffat tidigare.

Att rekordvärme i april inte är någon garanti för en fortsättning under den egentliga sommaren kunde vi börja ana under en ostadig majmånad. Pingsten i slutet av månaden blev dock lokalt rekordvarm.

En sommar med först kyla och sedan regn

Sommaren inleddes med en mycket kylig juni och nattfrost långt ner i Sydsverige. I slutet av juni kom äntligen högsommarvärmen, men då var midsommarhelgen tyvärr redan över.

Både längst i söder och längst i norr var man nog ganska nöjd med juli som där bjöd på lite mer sol än vanligt. Men på många andra håll i landet vräkte regnet ner och flera nya regnrekord kunde noteras.

Vädret i augusti bjöd inte riktigt på samma dramatik som de två föregående sommarmånaderna. Det var ombytligt väder med ömsom regn och ömsom sol och värme.

Snabba väderomslag under hösten

Värmen höll sig kvar långt in i september månad. Så sent som den 15 var det hela 24 grader varmt i Älvsbyn i Norrbotten. I slutet av månaden gjorde dock vädret ett riktigt höstsprång.

Någon brittsommar blev det därför aldrig tal om när vi kom in i oktober. Månaden blev i stället kallare än normalt i hela landet, något som numera är rätt ovanligt. Så pass tidigt som den 11 oktober sjönk temperaturen till -20° i Pajala.

Novembermånaden blev en typisk representant för den svenska senhösten. Det var gråmulet, fuktigt och solfattigt. I mitten av månaden drabbades Skåne av ett rejält oväder med nedfallna träd, strömavbrott och avstängd Öresundsbro.

Efter Lucia kom kung Bore till Sverige

I början av december inleddes den nya vintern på samma sätt som hösten avslutats, det vill säga med milt och fuktigt väder. Men kring Lucia började allt kallare luftmassor utbreda sig över Sverige. Förutom längs några sydliga kustavsnitt blev julen vit i hela Sverige, något som inte hänt på åtta år.

På juldagen blåste det upp ostlig storm vid Upplandskusten. Därmed bröts en rekordlång stormfri period som varat ända sedan 25 november 2008.