Ny rumslig indelning
S-HYPE 2012 följer den rumsliga indelningen i Svenskt Vattenarkiv (SVAR) version 2012:2. Den största nyheten med denna indelning är att öar i havet indelats i tillrinningsområden till havsområden längs Sveriges kust. Även öar i insjöar har grupperats i gemensamma tillrinningsområden. Totalt finns nu 36693 delavrinningsområden (inklusive tillrinningsområden i kusten) som beräknas i S-HYPE 2012.
Nya indata
Flertalet regleringsvolymer som tidigare fanns sammanställda för grupper av sjöar/magasin har i S-HYPE 2012 finfördelats på individuella sjöar/magasin, vilket medfört att de hydrologiska förloppen fått en bättre beskrivning.
Markanvändningen i S-HYPE 2012 har i flera avseenden förändrats. I tidigare modellversioner hämtades alla markanvändningsklasser utom större sjöar från databasen Corine, men i S-HYPE 2012 hämtas alla sjöytor från SVAR och jordbruksmarksareal från SJV Blockdatabas. Övriga markanvändningsklasser hämtas fortfarande från Corine.
Utsläppen från punktkällor har i S-HYPE 2012 uppdaterats med FUT miljömålsuppföljning från 2009.
Förbättrade beräkningar
En av förbättringarna i S-HYPE 2012 är att beräkningsrutinen för sjöavbördning har vidareutvecklats. Detta har störst betydelse i sjöar med snabba förlopp, t.ex. i mindre sjöar med stort genomflöde, där tidsstegen för avbördningsberäkningen tidigare varit otillräckligt kort.
Markläckageberäkningen för kväve och fosfor har förbättrats i S-HYPE 2012, vilket bidragit till överensstämmelsen mellan modell och mätdata förbättrats på de flesta platser (se kartor och diagram nedan). Även metodiken för att beräkna internbelastningen av fosfor i sjöar har vidareutvecklats.
Ny kalibrering
Modellen har omkalibrerats från grunden. Liksom för tidigare versioner av S-HYPE gjordes inledningsvis en kalibrering av själva grundmodellen nationellt där de viktigaste processerna i varje markklass (dvs kombination av markanvändning och jordart) beskrivs. Det finns ett 60-tal markklasser i S-HYPE 2012.
Efter kalibreringen av grundmodellen i S-HYPE 2012 genomfördes ett omfattande arbete med regional anpassning. Arbetet har inte bara resulterat i en förbättrad överensstämmelse med data från mätstationer, utan även gett värdefull insikt i hur processbeskrivningen i grundmodellen ytterligare kan förbättras.
Jämförelse med tidigare resultat: Vattenföring


Jämförelse med tidigare resultat: Totalkväve


Jämförelse med tidigare resultat: Totalfosfor

