Långsam avsmältning påbörjad i södra Sverige

Nästan hela landet har under en period haft fina dagar med plusgrader på dagarna vilket har påblörjat snösmältningen. Kalla nätter har dock gjort att det fryst till igen. Framöver (mot slutet av vecka 11) väntas varmare väder och en ökande avsmältning.

Snösmältningen har så sakta påbörjats i de södra delarna av Sverige. Kalla nätter har dock gjort att det som smält under dagen åter fryst till. Vattenföringen i landet är fortfarande lägre än normalt i Götaland och Södra Svealand med undantag av Skåne län. Över dessa områden ligger fortfarande mycket mer snö än normalt vilket innebär en fortsatt risk för kraftig vårflod.

Under vecka 11 ökar temperaturen över Götaland och Svealand med dygnsmedeltemperatur över noll grader. Nederbörd väntas vilket kommer att öka avrinningen. Detta kommer först att märkas i de mindre vattendragen. Hur snabb avsmältningen av snön blir beror på hur mycket temperaturen stiger över noll samt nederbörden. Vid risk för höga flöden kommer varningstjänsten att gå ut med en hydrologisk varning.

I norra Svealand och Norrland håller sig dygnsmedeltemperaturen under noll och vattenföringen väntas vara fortsatt låg.

SMHI övervakar kontinuerligt det hydrologiska läget och kommer att fortsätta att ge ut information och eventuella varningar under våren.