Att arbeta på myndigheten som alltid har fel

När jag berättar att jag jobbar på SMHI får jag nästan alltid kommentarer om vädret. Jag förklarar då att jag jobbar med vatten och trots att jag personligen tycker att vatten är roligare än väder, så blir det aldrig några följdfrågor. 

En gång när jag berättat att jag jobbat på SMHI fick jag kommentaren: ”SMHI, det är väl ni som alltid har fel?” Jag ryggade tillbaka. Inte bara för att kommentaren var oväntad, utan för att jag faktiskt tycker vi har rätt bra koll på läget. Men så tänkte jag efter. Sverige är stort. Och om man tror att SMHI ska veta exakt vilket väder det blir hela tiden på varje del av landets yta, då kan man nästan vara säker på att vi alltid har fel. Någonstans i alla fall. Väder är ett dynamiskt system och på lokal nivå är det kaotiskt. 

Hydrologi, det vill säga hur vatten rinner på land är en mycket mer pålitlig vetenskap. Vatten rinner ner och ut i havet. På SMHI kan vi också stoltsera med långa mätserier från stationer som tillsammans förklarar avrinning från nästan hela landets yta. Det är inte illa om man jämför med nederbördsmätare som tillsammans (trots att de är hiskeligt många) knappt täcker ytan av ett litet rum.

Nej, nu ska jag inte börja raljera eller jämföra äpplen och päron. Både vi hydrologer och meteorologer har god kunskap om våra olika områden. Särskilt i större skala. Även våra oceanografer som nog inte heller får prata vatten i sociala sammanhang, trots att de jobbar med havsfrågor, bygger stadigt upp god kunskap om tillståndet i våra hav.

Att SMHI sist men inte minst jobbar med klimat vet de flesta nog nu. Där önskar jag att vi faktiskt hade fel. Men tyvärr vet vi att ökad koldioxidhalt i atmosfären leder till ett varmare klimat, lika säkert som att ett äpple faller ned från trädet. Dessutom vet vi också att ett varmare klimat kommer ge en stor påverkan på extremväder liksom kommer intensifiera den hydrologiska cykeln. Något vi redan idag börjar känna av. 

Alla fyra discipliner meteorologi, hydrologi, oceanografi och klimatologi samsar alltså under en och samma myndighet. Det är unikt i världen.

Vi har god nytta av varandra, och även om meteorologerna är mycket torrare än hydrologer, så trivs vi under ett och samma tak. Särskilt nu när det regnat så mycket. 

Min vana trogen så vill jag också tipsa om en artikel i SMHIs kunskapsbank som handlar om det hydrologiska kretsloppet där ju både oceanografi och meteorologi ingår.  

//Katarina 

Tegelbyggnad bland träd
Daglig utsikt för många av de SMHI-anställda som arbetar i Norrköping. Foto Katarina Stensen