Snudd på rekordvarm vår utan att det märktes
När vi sammanfattar hela våren 2025 från mars till maj så visar det sig att medeltemperaturen beräknad för hela Sverige är en av de allra högsta vi noterat. Detta kan tyckas märkligt när vi i maj månad i stället fick ett antal frågor om det kyliga och blåsiga vårvädret.
Det som drog upp medelvärdet för våren 2025 var mars och april, som hade stora temperaturöverskott i praktiskt taget hela Sverige. Mars var nationellt den tredje varmaste och april den näst varmaste. I mitten av april kom den meteorologiska sommaren rekordtidigt till en del stationer i södra Sverige.

Men det är nog karaktären på maj månad som avgör hur våren upplevs. Det märks inte minst i vårsångerna under valborg och första maj när det är sköna maj som välkomnas som ingång till den egentliga våren.
Årets maj var ganska normal i temperaturhänseende, med en dragning åt det kyliga hållet. Så med enbart maj som måttstock skulle våren 2025 snabbt kunna läggas till handlingarna.
Men i SMHIs statistik viktas månaderna mars och april lika högt som maj. Och med det i beaktande så blev våren 2025 en av de allra varmaste för Sverige som helhet. Med vissa beräkningsmetoder till och med den allra varmaste.

Stapeldiagrammet visar avvikelsen från ett referensvärde 1860-1900 för Sverigemedeltemperaturen under våren (baserat på 35 stationer med mycket långa mätserier). Den svarta kurvan visar ett utjämnat förlopp ungefär motsvarande tio-åriga medelvärden. Linjen med prickar visar motsvarande utjämnade förlopp för den globala medeltemperaturen under våren (data från CRU).
I en tidsserie över Sverigemedeltemperaturen för våren ser vi att de flesta varma vårarna återfinns under de senaste årtiondena. Men om vi tittar långt tillbaka i diagrammet så hittar vi en vår som mycket väl kan mäta sig med senare tiders vårar. Jag tänker på våren 1921.
Varför blev våren 1921 så varm?
Det började med en marsmånad med nordliga lågtrycksbanor som drog in mild luft med sydvästliga vindar. Månaden hade en medeltemperatur 3-5 grader över den tidens normalvärde.
Även i april 1921 rådde liknande temperaturöverskott. Men månaden bjöd även på ett oväder i mitten av månaden. I samband med detta fick även södra Sverige ordentligt med snö på flera håll, i övrigt var det till stora delar barmark denna månad. För flera stationer i norra Sverige gäller ännu 1921 som den allra varmaste aprilmånaden.
Även maj 1921 var i allmänhet flera grader varmare än normalt. Detta till skillnad från i år då maj månad drog ner vårens sammanlagda medeltemperatur.
De äldre månadsöversikterna innehöll många kommentarer och meddelanden från observatörerna, vilket så här i efterhand är ett värdefullt material när vi vill bedöma hur vädret upplevdes av samtiden.
I april skrev observatören i Gumlösa i Uppland "En och annan gård slutsått, vilket torde vara rekord för nu levande generation jordbrukare kring Mälardalen". I Länshult i södra Småland skrev observatören "Ehuru 79 år kan jag ej påminna mig någon så tidig vår".
Men precis som i år var vårtorkan påtaglig på många håll 1921. Detta framgår av kommentarerna under maj månad. Då skrev exempelvis observatören i Granshult i Småland "Som det föll ringa nederbörd under både april och maj har torkan gjort stor skada särskilt å vallar och beten, vilka till stor del tagit obotlig skada".
Som framgår av diagrammet så hade våren 1921 föregåtts av en ovanligt varm vår även 1920. Det skulle sedan komma att dröja fram till 1989/1990 innan Sverige åter fick en sådan dubblett av varma vårar.