Beta-version av SIMAIR som är fri från Java-applet

Under måga års tid har det varit problem för SIMAIR-användare vad gäller säkerhetsinställningar i webbläsare kopplat till Java-applet. Nu har en beta-version av SIMAIR lanserats som är fri från Java-applet.

Du når den nya beta-versionen av SIMAIR som är fri från Java-applet i inloggningssidan för SIMAIR genom att trycka på knappen i högerspalten, se bilden nedan.

Inloggning SIMAIR
Du når inloggningen till beta-versionen av Java-applet-fri SIMAIR genom att trycka på knappen i högerspalten på inloggningssidan.

Vad innebär den nya versionen av SIMAIR?

Som användare kommer du inte se så stora skillnader, mer än att kartan och visualiseringen ser modernare ut. Denna version är fri från Java-plugin och kan köras utan problem i de allra flesta webbläsare.

Vilken webbläsare ska jag använda?

Beta-versionen av Java-applet-fri SIMAIR fungerar allra bäst i webbläsaren Google Chrome. Den har även verifierats fungera bra i Safari, Mozilla Firefox version 60 samt Microsoft Edge (version 42.17134.1.0 och HTML 17.17134). Tyvärr fungerar den inte i dagsläget i Microsoft Internet Explorer.

Ingår alla gamla funktionaliteter?

Ja, alla funktionaliteter som fanns i den gamla versionen finns även i den nya (såväl SIMAIR-väg som SIMAIR-korsning). Vissa funktioner för export av resultat (png-bilder) har förbättrats och det är nu även möjligt att inkludera bakgrundshalter mm.

Notera att sessioner som är gjorda med gamla versionen av SIMAIR (Java-applet) också fungerar att ladda i nya versionen av SIMAIR, men de visas i utzoomat läge. Du kan därför behöva zooma in för att se detaljer.

Kan jag fortsätta använda den gamla versionen av SIMAIR?

Ja, tillsvidare kan du, precis som innan, använda den gamla versionen av SIMAIR (Java-applet). Notera att webbläsaren Mozilla Firefox ESR version 52 slutar att patchas från och med augusti 2018, och din IT-miljö övergår troligen såsmåningom till version 60, som inte stödjer Java-applets.