Väderöversikt

 

Karta Sverige Sydvästra Götaland Sydöstra Götaland Nordvästra Götaland Nordöstra Götaland Öland Gotland Östra Svealand Sydvästra Svealand Nordvästra Svealand Södra Norrlands kustland Södra Norrlands inland Södra Norrlands fjälltrakter Norra Norrlands kustland Norra Norrlands inland Norra Norrlands fjälltrakter

Klicka i kartan för att se distriktsprognos.

Uppdatering:
SMHI lägger ut minst 5 prognoser per dygn och uppdaterar dem däremellan vid behov.

2015-03-06 kl 13:15


Kortvarig högtrycksrygg passerar
De sista resterna från nattens nederbördsområde är på väg att lämna Gotland och istället har en tillfällig högtrycksrygg börjat växa in västerifrån med klart väder på många håll.

Rejält blåsigt
Men redan i natt närmar sig ett djupt lågtryck som imorgon återfinns nordväst om Skandinavien. Molnen tätnar och efterhand nederbörd. I norr snöfall med de största mängderna i fjällen. I Götaland däremot mest uppehåll men mycket moln.

Det blåser även upp och med frisk eller hårda vindbyar. I fjällen hård eller mycket hård vind och på Bottniska viken vindar på omkring 20 m/s.

Varmt Vasalopp
Söndagen ser ut att bjuda på riktigt vårväder med sol till en början och många plusgrader över nästan hela landet. Rejält milt för Vasaloppsåkarna med andra ord. I Östersjölandskapen 10 eller lokalt upp mot kanske 15 grader. Under eftermiddagen och kvällen passerar ett splittrat nederbördsområde österut över landet.

Mycket sol
På måndag lämnar den allra varmaste luften landet. Det blir dock soligt på många håll och plusgrader. I söder upp mot ca 10 grader vid Östersjökusten. I Norrlandsfjällen däremot blåsigt med hård västlig vind, talrika snöbyar och 1-6 minusgrader.

Lågtryck följs av en högtrycksrygg
På tisdag rör sig ett lågtryck från Atlanten in över Norrland med ostadigt väder. På onsdag rör sig en högtrycksrygg österut med soligt väder och på dagen plusgrader på många håll, utom i Norrlandsfjällen och längst i norr.

Front passerar och följs av ny högtrycksrygg
Under torsdagen passerar en front med nederbörd men i regel inga stora nederbördsmängder. Sedan kan en ny högtrycksrygg växa in över landet.


Meteorolog: Johan Wiksten

Prova på

Hur var vädret?

Vad är värmerekordet för min ort? Hur många regniga dagar hade vi hos mig förra året?Detta, och mer, kan du ta reda på i ”Hur var vädret?”.

Lär dig mer

Hur görs en väderprognos?

Läs mer om arbetet med att utföra väderprognoser; datainsamling, datorbearbetning och förädling.

Professionella tjänster

Varningssystem för eldistributörer

Var förberedd på extremt väder med kundanpassade sms- och e-postvarningar för kraftig blåst, snö och åska.

Forskning

Numeriska prognosmodeller

Läs mer om de prognosmodeller som används för att förutsäga vädret. Modellerna är matematiska beskrivningar av väderprognosproblematiken och grundas på kända fysikaliska lagar.