Väderöversikt

 

Karta Sverige Sydvästra Götaland Sydöstra Götaland Nordvästra Götaland Nordöstra Götaland Öland Gotland Östra Svealand Sydvästra Svealand Nordvästra Svealand Södra Norrlands kustland Södra Norrlands inland Södra Norrlands fjälltrakter Norra Norrlands kustland Norra Norrlands inland Norra Norrlands fjälltrakter

Klicka i kartan för att se distriktsprognos.

Uppdatering:
SMHI lägger ut minst 5 prognoser per dygn och uppdaterar dem däremellan vid behov.

2014-11-01 kl 07:52


Kallt i norr
En högtrycksrygg har gett en klar och kall natt över framförallt norra Norrland. Flera platser har haft under 15 minusgrader vilket innebär ett nytt säsongslägsta. Det är preliminärt 20,4 minusgrader i Mierkenis i Lapplandsfjällen.

Mildluft rör sig norrut
Högtrycksryggen ska försvagas då det i gränsen till den mycket milda luften i söder finns en varmfront och tillhörande nederbörd finns nu från östra Götaland och upp till Jämtland och ska fortsätta åt nordost. I söder och vid södra Norrlandskusten kommer det som regn men från norra Dalarna och norrut som snö. I alla fall till en början för i och med att den milda luften rör sig norrut kommer snön övergå alltmer i regn över södra, eller i natt i mellersta Norrland.

Risk för större mängder snö i främst norra Norrland
Men innan dess kan det komma 5-10 cm i Jämtland och 10-15 cm i norra Norrland.

Mild söndag
På söndag drar nederbördsområdet bort mot Finland. Molnen dominerar och här och var tidvis splittrat regn eller i norra Lappland snöfall. Milda sydvästvindar drar upp över landet med temperaturer från 15 grader längst sydkusten till enstaka minusgrader i Lappland.

Ostadig inledning på nästa vecka
Början på nästa vecka blir mild och ostadig med tidvis regn eller på tisdag snöfall i Lappland.

Kallare i mitten på veckan
I mitten på veckan förskjuts mildluften österut och temperaturen sjunker över Sverige. I norr mest klart och dagstemperaturer ner mot ca 10 minusgrader och i söder tidvis regn och runt 5 plusgrader.


Meteorolog: Jonatan Carlsson

Prova på

Hurvarvädret-80px

Hur var vädret?

Vad är värmerekordet för min ort? Hur många regniga dagar hade vi hos mig förra året?Detta, och mer, kan du ta reda på i ”Hur var vädret?”.

Lär dig mer

Hur görs en väderprognos?

Läs mer om arbetet med att utföra väderprognoser; datainsamling, datorbearbetning och förädling.

Professionella tjänster

Varningssystem för eldistributörer

Var förberedd på extremt väder med kundanpassade sms- och e-postvarningar för kraftig blåst, snö och åska.

Forskning

Numeriska prognosmodeller

Läs mer om de prognosmodeller som används för att förutsäga vädret. Modellerna är matematiska beskrivningar av väderprognosproblematiken och grundas på kända fysikaliska lagar.