Väderöversikt

 

Karta Sverige Sydvästra Götaland Sydöstra Götaland Nordvästra Götaland Nordöstra Götaland Öland Gotland Östra Svealand Sydvästra Svealand Nordvästra Svealand Södra Norrlands kustland Södra Norrlands inland Södra Norrlands fjälltrakter Norra Norrlands kustland Norra Norrlands inland Norra Norrlands fjälltrakter

Klicka i kartan för att se distriktsprognos.

Uppdatering:
SMHI lägger ut minst 5 prognoser per dygn och uppdaterar dem däremellan vid behov.

2014-10-21 kl 18:34


Nederbörd västerifrån
Ett djupt lågtryck, som är rester av den tropiska cyklonen Gonzalo, rör sig åt sydost över Nordsjön och medför tilltagande sydostlig vind över landet och nederbörd kommer in västerifrån. Inga större mängder väntas men då markerna i västra Götaland redan är mättade på många håll så kan vattnet få svårt att rinna undan.

Blåsigt i fjällen
Vinden ökar även i fjällen och från Jämtland och norrut blir den hård eller mycket hård på kalfjället. Här kommer även nederbörden som snö.

Torrare luft i norr
Det finns torrare luft över norra Finland som tar sig in över främst Tornedalen med tidvis uppklarnande och i så fall sjuknade temperaturer.

Snö och regn
I morgon mattas regnet i söder av alltmer. I fjällkedjan fortsatt snöfall, men mest lätt. I övrigt får norra Sverige mestadels uppehållsväder och främst i Västerbotten och Norrbotten solchanser i samband med ett högtryck över Kolahalvön.

Kallt i norr
Även under torsdagen har vi högtryck i öster och lågtryck med fronter i väster. Det ger oss vindar omkring sydost. Molnen dominerar och främst i de inre delarna av Norrland och ner över västra Svealand nederbörd, från Dalafjällen och norrut mest som snö. I övriga delar av landet bara små mängder. Från nära 10 grader i sydligaste Götaland till under 5 minus längst i norr.

Mildare luft pressar på
Under fredagen får vi sydliga vindar i landet. Molnen dominerar men i sydöstra Götaland möjligen lite sol. I västra Svealand och upp längs Norrlandskusten en del regn och i inre Norrland kan det komma både snö och regn. Från 5-10 grader i söder till noll eller någon minus längst i norr.

Fortsatt ostadigt
Även under helgen har vi vindar omkring syd. På lördag ger en front regn över främst västra Svealand och upp över Norrland, mindre mängder under söndagen. Ingen ändring sker i väderläget och under inledningen av nästa vecka har vi vindar mellan syd och sydväst som för upp mild luft över landet.


Meteorolog: Gunilla Grafström

Prova på

Hurvarvädret-80px

Hur var vädret?

Vad är värmerekordet för min ort? Hur många regniga dagar hade vi hos mig förra året?Detta, och mer, kan du ta reda på i ”Hur var vädret?”.

Lär dig mer

Hur görs en väderprognos?

Läs mer om arbetet med att utföra väderprognoser; datainsamling, datorbearbetning och förädling.

Professionella tjänster

Varningssystem för eldistributörer

Var förberedd på extremt väder med kundanpassade sms- och e-postvarningar för kraftig blåst, snö och åska.

Forskning

Numeriska prognosmodeller

Läs mer om de prognosmodeller som används för att förutsäga vädret. Modellerna är matematiska beskrivningar av väderprognosproblematiken och grundas på kända fysikaliska lagar.