Väderöversikt

 

Karta Sverige Sydvästra Götaland Sydöstra Götaland Nordvästra Götaland Nordöstra Götaland Öland Gotland Östra Svealand Sydvästra Svealand Nordvästra Svealand Södra Norrlands kustland Södra Norrlands inland Södra Norrlands fjälltrakter Norra Norrlands kustland Norra Norrlands inland Norra Norrlands fjälltrakter

Klicka i kartan för att se distriktsprognos.

Uppdatering:
SMHI lägger ut minst 5 prognoser per dygn och uppdaterar dem däremellan vid behov.

2014-09-02 kl 05:59


En högtrycksrygg
En högtrycksrygg sträcker sig från södra Finland in över södra Skandinavien. Den medför att södra Sverige får mest uppehåll i dag eller bara lokalt någon regnskur, främst då i Bohuslän och Dalsland.

Svaga frontpassager i norr
Den gamla tropiska orkanen Christobal rör sig österut över Ishavet och tillhörande fronter är på väg in över fjällkedjan. De mesta av regnet eller skurarna fastnar dock i fjällen där vinden dessutom ökar till frisk. Öster om fjällkedjan märks fronterna mest i from av ökad molnighet.

I övriga delar av landet väntas i dag mer varierad molnighet med de största solchanserna i sydöstra Norrland samt i södra Götaland.

Onsdag
På onsdagen ligger högtrycksryggen kvar över södra och mellersta Sverige med mest uppehåll och en del sol. Ett lågtryck finns nära Island och i samband med det västlig vind som för in moln i norr och i fjällen regnskurar. 15-20 grader, i fjällen 10-15 grader.

Resten av veckan
Fram till fredag är väderläget ganska fastlåst. Lågtryck passerar österut strax norr om Skandinavien vilket ger regnskurar och tidvis blåsigt i fjällen. Ett högtryck berör resten av landet med uppehåll och en hel del sol. Nätterna blir kyliga med lokal frost, främst i Norrland.

Väderomslag
I helgen försvagas högtrycket. Det släpper fram nordvästvindar och regn kan dra söderut över landet. I Norrland blir det även lite kallare.


Meteorolog: Anna Belking

Prova på

Hurvarvädret-80px

Hur var vädret?

Vad är värmerekordet för min ort? Hur många regniga dagar hade vi hos mig förra året?Detta, och mer, kan du ta reda på i ”Hur var vädret?”.

Lär dig mer

Hur görs en väderprognos?

Läs mer om arbetet med att utföra väderprognoser; datainsamling, datorbearbetning och förädling.

Professionella tjänster

Varningssystem för eldistributörer

Var förberedd på extremt väder med kundanpassade sms- och e-postvarningar för kraftig blåst, snö och åska.

Forskning

Numeriska prognosmodeller

Läs mer om de prognosmodeller som används för att förutsäga vädret. Modellerna är matematiska beskrivningar av väderprognosproblematiken och grundas på kända fysikaliska lagar.