Väderöversikt

 

Karta Sverige Sydvästra Götaland Sydöstra Götaland Nordvästra Götaland Nordöstra Götaland Öland Gotland Östra Svealand Sydvästra Svealand Nordvästra Svealand Södra Norrlands kustland Södra Norrlands inland Södra Norrlands fjälltrakter Norra Norrlands kustland Norra Norrlands inland Norra Norrlands fjälltrakter

Klicka i kartan för att se distriktsprognos.

Uppdatering:
SMHI lägger ut minst 5 prognoser per dygn och uppdaterar dem däremellan vid behov.

2014-12-21 kl 19:40


Regn och snö
Ett nederbördsområde har nu under kvällen dragit in över Götaland och det fortsätter åt nordost under natten. I Götaland upp till och med södra Svealand handlar det mest om regn även om det lokalt kan börja som blötsnö, över norra Svealand och Norrland faller nederbörden helt som snö.

I morgon
I morgon eftermiddag finns snöfallet över mellersta Norrland det det kan komma ca 10 cm. I främst sydvästra Götaland dröjer regnskurar kvar men där emellan troligen en del klara områden. Milt i söder och kallt i norr.

23 December
På tisdag får Norrland mycket moln och snöfall på många håll, 5-15 minusgrader men i norra Lapplandsfjällen ner mot ca -20. I södra Sverige finns chans till lite sol, främst i Svealand och norra Götaland. Allra längst i söder kan regn eller skurar förekomma. Från omkring 5 plusgrader i Götaland till omkring 5 minusgrader i norra Svealand.

Julafton
På julafton drar molnen bort från Norrland, här väntas fram på dagen klart och kallt väder med 15-20 minusgrader. Över Svealand uppklarnande under eftermiddagen och ett par minusgrader. I Götaland mer moln från ca -2 grader i norr till ca +3 i söder.

Resten av julhelgen
Prognosen för resten av julhelgen är än så länge mycket osäker. På juldagen närmar sig ett lågtryck västerifrån och det lågtrycket kan komma att beröra främst södra Sverige med blåst och nederbörd. I norr däremot fortsatt kallt och tidvis snöfall.

Lågtryck till helgen
Under annandagen förs kall och torr luft ner med nordvästliga vindar, troligen minusgrader i större delen av landet. Framåt helgen väntas ett omfattande lågtryck passera landet med rätt besvärligt väder på många håll.


Meteorolog: Karin Jonsson

Prova på

Hur var vädret?

Vad är värmerekordet för min ort? Hur många regniga dagar hade vi hos mig förra året?Detta, och mer, kan du ta reda på i ”Hur var vädret?”.

Lär dig mer

Hur görs en väderprognos?

Läs mer om arbetet med att utföra väderprognoser; datainsamling, datorbearbetning och förädling.

Professionella tjänster

Varningssystem för eldistributörer

Var förberedd på extremt väder med kundanpassade sms- och e-postvarningar för kraftig blåst, snö och åska.

Forskning

Numeriska prognosmodeller

Läs mer om de prognosmodeller som används för att förutsäga vädret. Modellerna är matematiska beskrivningar av väderprognosproblematiken och grundas på kända fysikaliska lagar.