Väderöversikt

 

Karta Sverige Sydvästra Götaland Sydöstra Götaland Nordvästra Götaland Nordöstra Götaland Öland Gotland Östra Svealand Sydvästra Svealand Nordvästra Svealand Södra Norrlands kustland Södra Norrlands inland Södra Norrlands fjälltrakter Norra Norrlands kustland Norra Norrlands inland Norra Norrlands fjälltrakter

Klicka i kartan för att se distriktsprognos.

Uppdatering:
SMHI lägger ut minst 5 prognoser per dygn och uppdaterar dem däremellan vid behov.

2014-10-25 kl 10:37


Frontregn passerar
En front med regn sträcker sig från Götaland via Svealand och upp över östra Norrland. Fronten är på väg österut och mesta av regnet rör sig åt nordost upp över Finland.

Milt för årstiden
Vi har ett omfattande lågtrycksområde på Nordatlanten. Det innebär att vi här i Sverige får milt för årstiden i samband med sydvästlig vind. I morgon rör sig ett lågtryckscentrum upp över norra delen av Norska havet. Fronter med nederbörd berör då främst Norrlandsfjällen.

Mycket höga flöden i nordvästra Götaland
Annars har vi senaste tiden fått mycket regn i nordvästra Götaland. Senaste dygnet har Göteborg fått 38 mm, Kroppefjäll-Granan (Dalsland 28 mm). Vi får nu en liten andhämtningspaus beträffande regn, men i morgon en påspädning men troligtvis inte så stora mängder. Klass2-varning för mycket höga flöden gäller i små vattendrag i Bohuslän.

Kallfront i norr
På måndag passerar en kallfront österut över norra Norrland och följs av minskad molnighet, men snöbyar i Lapplandsfjällen. Övriga landet får mycket moln och tidvis regn på många håll.

Solglimtar i söder
På tisdag lättar molnen i södra Sverige och det blir soligt. Främst norra Norrland får mulet och nederbörd, i norr snö, i söder regn. Från någon minusgrad längst i norr till 15 grader i östra Götaland och östra Svealand. Sent på tisdagen och natt till onsdag rör sig kalluften ner över landet och den föregås av ett regnområde.

Sol även i norr
Fram på onsdagen blir det soligt i större delen av landet och från någon minusgrad längst i norr till 10 grader i Götaland och Svealand. Lapplandsfjällen får molnigt och snöbyar.

Mildare
På torsdag fortsätter det kyliga men solig vädret. Dock mulnar det i söder och i slutet av veckan kommer varmluften tillbaka föregånget av ett nederbördsområde med både regn och i mellersta och norra Norrland snö.


Meteorolog: A. Hagmarker

Prova på

Hurvarvädret-80px

Hur var vädret?

Vad är värmerekordet för min ort? Hur många regniga dagar hade vi hos mig förra året?Detta, och mer, kan du ta reda på i ”Hur var vädret?”.

Lär dig mer

Hur görs en väderprognos?

Läs mer om arbetet med att utföra väderprognoser; datainsamling, datorbearbetning och förädling.

Professionella tjänster

Varningssystem för eldistributörer

Var förberedd på extremt väder med kundanpassade sms- och e-postvarningar för kraftig blåst, snö och åska.

Forskning

Numeriska prognosmodeller

Läs mer om de prognosmodeller som används för att förutsäga vädret. Modellerna är matematiska beskrivningar av väderprognosproblematiken och grundas på kända fysikaliska lagar.