Väderöversikt

 

Karta Sverige Sydvästra Götaland Sydöstra Götaland Nordvästra Götaland Nordöstra Götaland Öland Gotland Östra Svealand Sydvästra Svealand Nordvästra Svealand Södra Norrlands kustland Södra Norrlands inland Södra Norrlands fjälltrakter Norra Norrlands kustland Norra Norrlands inland Norra Norrlands fjälltrakter

Klicka i kartan för att se distriktsprognos.

Uppdatering:
SMHI lägger ut minst 5 prognoser per dygn och uppdaterar dem däremellan vid behov.

2014-08-30 kl 10:40


Regn i söder sol i norr
Götaland berörs i dag av ett splittrat regnområde och till kvällen tar sig mer sammanhängande regn in mot västkusten.

Längre norrut för nordostliga vindar in fuktig luft och på de flesta håll blir det en dag med växlande molnighet eller molnigt väder. Störst chans till sol är det i norra Lappland.

Ganska likartat väder på söndag och måndag
I morgon väntas mycket moln över södra halvan av landet. Över främst södra Götaland regn som lokalt kan vara kraftigt. I allmänhet omkring 15 grader men lägre i regn. Över Norrland sträcker sig en högtrycksrygg in från Finland, det gör att främst norra Norrland ser ut att få en riktigt solig dag med temperaturer från ca 12 grader i fjällen till ca 17 grader i öster.

På måndag kan ett regnområde möjligen beröra sydligaste Götaland. I övriga landet ger ett högtryck mestadels uppehållsväder, men framför allt i Götaland, Svealand och södra Norrland ser det ut att bli rätt mycket moln. 15-20 grader.

Sommarvärme
Tisdag, onsdag och torsdag domineras vädret av två stora trycksystem. Ett högtryck sträcker sig från Storbritannien till Ryssland och nordväst om Skandinavien finns ett djupt och omfattande lågtryck. Det ger en sydvästlig luftström över Sverige och det innebär att relativ varm luft kan strömma upp över landet, i mitten av veckan väntas 20-25 grader och sol i såväl Götaland som Svealand och Norrlands kustlandskap. I fjälltrakterna dock betydligt lägre temperaturer, speciellt i Lapplandsfjällen där det dessutom blir ganska blåsigt med en sydvästvind som på kalfjället tidvis blir frisk till hård. I samband med sydvästvinden drar det också in en hel del skurar över fjälltrakterna och även öster om fjällen väntas tidvis molnigt väder över norra Norrland.

Slutet av veckan
Under veckoslutet ser högtrycket ut att fortsätta dominera vädret i södra Sverige som får en hel del sol och för årstiden höga temperaturer. I norra halvan av landet drar det dock efterhand in svalare luft från nordväst och där kan det också bli en del regn, främst i Lapplandsfjällen.


Meteorolog: Karin Jonsson

Prova på

Hurvarvädret-80px

Hur var vädret?

Vad är värmerekordet för min ort? Hur många regniga dagar hade vi hos mig förra året?Detta, och mer, kan du ta reda på i ”Hur var vädret?”.

Lär dig mer

Hur görs en väderprognos?

Läs mer om arbetet med att utföra väderprognoser; datainsamling, datorbearbetning och förädling.

Professionella tjänster

Varningssystem för eldistributörer

Var förberedd på extremt väder med kundanpassade sms- och e-postvarningar för kraftig blåst, snö och åska.

Forskning

Numeriska prognosmodeller

Läs mer om de prognosmodeller som används för att förutsäga vädret. Modellerna är matematiska beskrivningar av väderprognosproblematiken och grundas på kända fysikaliska lagar.