Snöns vatteninnehåll Modellberäkningar och statistik för Sverige.

Typ: Rapport
Serie: Hydrologi 79
Författare: Anna Eklund
Publicerad:

Sammanfattning

Statistik över snötäckets utbredning och snödjup i Sverige finns sammanställt i flera rapporter (varav den senaste är i Sveriges Nationalatlas (SNA), Klimat,sjöar och vattendrag (1995)).
Kartsammanställningar av snöns vatteninnehålI för hela Sverige finns däremot endast i form av snölastberäkningar (Eriksson och Taesler 1995) och de bygger på, ett mindre och betydligt glesare underlagsmaterial än snödjupsmätningarna.

I denna studie har tvä olika modellberäkningar. som är Sverige-täckande, använts för att beräkna och göra statistik över snöns vatteninnehåll i Sverige. De två beräkningssystemen är dels den synoptiska vattenbalansen, där hydrologiska beräkningarna görs för synoptiska stationer utifrån nederbörds-och temperaturmätdata (använd period 1968-1997) och dels Sveriges vattenbalansberäkning för perioden 1961-1990. Båda beräkningssätten grundas på HBV-modellen, som beskriver hur nederbörden ackumuleras som snö vid minusgrader, smälter och rinner genom marken samt bildar avrinning. Den synoptiska vattenbalansheräkningen ger förhållandena vid ca 175 meteorologiska stationer i ett område på ca 400 km2 runt respektive station. Sveriges vattenbalansberäkning ger ett medelvärde för rutor om 625 km2 i enlighet med topografiska kartans indelning.

Snödjupsmäningar utförs i en punkt, medan modellberäkningarna redovisa förhållandena för större areor. Det är därför svårt att jämföra dem, men ett försök att verifiera modellberäkningarna mot snödjupsmätningar visar att överensstämmelsen för snölagd period var relativt god för beräkningen enligt den synoptiska vattenbalansmetoden. medan den verkar något osäkrare för Sveriges vattenbalans.

Kartläggningen enligt de synoptiska vattenbalansberäkningarna visar att medianvärdet för vatteninnehållet i snön ligger mellan 10 och 30 mm i södra Sverige, 50 och 150 mm i Norrlands inland och upp mot 400 mm i fjällen. Det maximala vatteninnehället för en 30-årsperiod ligger mellan 50 och 200 mm i södra Sverige, 150 och 250 mm i Norrlands inland samt upp mot som mest 600 och 700 mm i fjällen. Vill man räkna om vatteninnehållet till snölast på marken gäller att 1 mm vatten på 1myta motsvarar 1 l eller 1 kg vatten.