Forskare Luftmiljö referens 869

Luftmiljögruppen vid SMHIs forskningsavdelning består idag av tio forskare. Vi forskar och tillämpar modeller inom tre huvudinriktningar: atmosfäriska aerosoler med koppling till klimat, spridning av luftföroreningar från antropogena och naturliga källor på regionala till hemisfäriska skalor samt urban luftmiljö och dess påverkan på människors hälsa.

SMHI utnyttjar modellsystem som kopplar ihop modellberäkningar på Europa-skala med modellberäkningar på urbana och lokala skalor. För Europa-skalan används 3-dimensionella transport­modeller som drivs med resultat från vädermodeller. 

Vi söker förstärkning till den grupp på luftmiljöenheten som utvecklar och tillämpar regionala spridningsmodeller. Det innebär nära kontakter med de andra grupperna på forsknings­avdelningen som utvecklar högupplösta modeller för väderprognoser och klimatmodellering. Dessutom sker ett nära samarbete med andra avdelningar inom SMHI. Du kommer också att verka inom våra befintliga nätverk av luftmiljö­­experter i Sverige och inom forskningsgrupper i Norden och Europa.

Tjänsten är stationerad i Norrköping.

Din profil:

Vi söker dig som har naturvetenskaplig, matematisk, datavetenskaplig eller teknologisk forskarutbildning med doktorsexamen. Universitetsutbildning eller erfarenhet inom atmosfärs­modellering, atmosfärkemi, aerosoldynamik och meteorologi är meriterande. Gedigen programmeringskunskap (scriptprogrammering, Fortran eller motsvarande) är ett krav.

Följande kan åberopas som meriterande:

- erfarenheter inom dataassimilation
- arbete med vetenskaplig programmering och högprestandadatorer
- arbete med emissionsdata
- analys av mätdata inom luftkvalitet
- god förmåga att utforma och erhålla externfinansierade forskningsprojekt
- leda forskning och handleda doktorander
- väl utbyggda nationella och internationella kontakter
- god förmåga att publicera vetenskapligt och kommunicera forskningsresultat

Goda kunskaper i engelska, i såväl tal som skrift, är ett krav; andra språk är meriterande. Om du inte redan är svensktalande så ska du vara beredd att lära dig svenska.

Viktiga personliga egenskaper för tjänsten är målmedvetenhet, initiativrikedom och samarbetsförmåga.

Vill du veta mer:

Kontakta gärna enhetschef Lars Gidhagen eller Karin Lien Aspeqvist, personalspecialist. Fackliga representanter är för ST, Anders Höglund och för SACO, Lennart Robertson. De kan nås på telefon +46 11 495 80 00 eller via e-mail fornamn.efternamn@smhi.se.

Din ansökan

Välkommen med din ansökan märkt med ref nr 869 senast den 18 maj 2016. Ansökan skickas via e-post till registrator@smhi.se eller per post till Registrator, SMHI, 601 76 Norrköping.

SMHI strävar efter mångfald där våra medarbetares bakgrund, erfarenhet, kunskaper och personlighet berikar verksamheten. SMHI informerar löpande om ärendets status på www.smhi.se.

Rekryteringens status

Referensnummer: ref 869

Sista ansökningsdag:

Urval pågår: