Nyhetsarkiv

Rekordhög vattennivå i Vättern

Hydrologi

Vattennivån i Vättern vid Motala nådde den 14 april rekordnivåer när 88,95 meter över havet mättes. Detta är på samma nivå som 1999 då sjön senast hade så hög vattennivå. En längre period med nederbörd i det område som rinner till sjön ligger bakom nivåhöjningen.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nya innovativa observationer ger hållbarare kustområden

OceanografiForskning

Bättre studier av områdena där hav möter land, det är projektet LandSeaLots övergripande mål. Målet ska nås genom att integrera och utöka de observationsinsatser som redan finns: både fältobservationer, satellitobservationer, modellering och medborgarforskning. Genom att utöka antalet observationer …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Fortsatta framsteg i myndigheters klimatanpassningsarbete

32 nationella myndigheter och 21 länsstyrelser lyder under förordning (2018:1428)) om myndigheters klimatanpassningsarbete, med skyldighet att initiera, stödja och utvärdera arbetet med klimatanpassning inom sina respektive ansvarsområden. Varje år redovisar myndigheterna sitt arbete enligt …

Publicerad: Senast uppdaterad:

Ny rapport från Copernicus klimattjänst och WMO om Europas klimat 2023: Översvämningar och svåra värmeböljor i Europa

Klimat

Europa är den kontinent där uppvärmningen går snabbast, med temperaturer som stiger ungefär dubbelt så snabbt som genomsnittligt globalt. De tre varmaste åren för Europa har alla inträffat sedan 2020 och de tio varmaste sedan 2007, enligt rapporten European State of the Global Climate 2023.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nytt poddavsnitt om fenomenet vårflod

Publicerad: Senast uppdaterad:

Webbsida samlar information om växtplankton

En uppdaterad version av webbsidan Nordic Microalgae har nu lanserats och är redo att tas i bruk av både forskare, experter och allmänhet. Den nya versionen har flera nya funktioner för att förbättra användarupplevelsen.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Vårflodens utveckling

Hydrologi

Vårfloden pågår och SMHI varnar fortsatt för höga flöden och översvämningar. I Dalarnas län har det tillkommit varningar för delar av Dalälven och Svärdsjövattendraget. I ett område som täcker norra Svealand upp till mellersta Norrland finns det mer snö än normalt för årstiden.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Bli varnad för risk för stora nederbördsmängder

Under sommaren och den tidiga hösten ökar risken för stora nederbördsmängder på kort tid. SMHIs abonnemangstjänst Kundanpassade väderlarm larmar dig när det finns risk för regnmängder som kan orsaka problem inom din kommun eller verksamhet. Du kan förbereda dig inför att skyfallet kommer.

Publicerad: Senast uppdaterad:

SMHIs forskare delar sina senaste forskningsrön på stor konferens i Wien

MeteorologiHydrologiOceanografiKlimatForskning

Den 14 – 19 april deltar flera av SMHIs forskare i den årliga forskningskonferensen European Geosciences Union General Assembly (EGU) i Wien. I år medverkar myndighetens forskare med en lång rad föredrag och postrar.

Publicerad: Senast uppdaterad:

Nytt poddavsnitt om Moln

Publicerad: Senast uppdaterad:
Ämnesområden
År
Månad